--> -->

Promisiunea lui Marcel Ciolacu: „Ori trece legea, ori plec acasă”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că în cazul în care va fi premier după rocada guvernamentală cu PNL și reforma pensiilor speciale prevăzută în PNRR nu se va face, Guvernul pe care îl va conduce îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului.

Marcel Ciolacu, explicit: „Eu nu o să renunț”

„Eu nu o să renunţ până nu vom trece legea cu pensiile speciale. Dacă ea va trece cât timp sunt preşedinte la Camera Deputaţilor, nu e nicio problemă.

Dacă nu, şi avem neîndeplinit acest jalon şi voi fi primul ministru al României, voi veni cu lege de asumare a răspunderii în faţa Parlamentului, astfel încât ori trece legea, ori plec eu acasă. Cred că am fost cât se poate de clar”, a spus Ciolacu după Conferința Județeană de Alegeri a PSD Neamț.

România și-a asumat prin PNRR reforma pensiilor speciale, care înseamnă o cheltuială anuală de 0,85% din PIB. Pensiile speciale nu respectă principiul contributivității și sunt un jalon important de rezolvat în tranșa a treia de plată din PNRR.

Termenul de rezolvare, fixat pentru luna martie, a fost însă depășit. „Dacă nu ajungem la o soluţie cu Comisia Europeană, ne poate costa sume de ordinul sutelor de milioane de euro”, a avertizat ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

Câte pensii speciale sunt

La rândul ei, instituția condusă de Ursula von der Leyen a transmis că Guvernul de la București trebuie să respecte recomandările făcute de Banca Mondială.

Senatul a votat o primă variantă pe 29 martie, însă Camera Deputaților, care este for decizional, nu a dat nici până acum votul final.

9.864 de persoane beneficiază de pensii de serviciu, numite și pensii speciale, majoritatea fiind procurori și judecători, potrivit Casei Naționale de Pensii. Cea mai mare pensie lunară specială depășește 20.000 de lei.

Citește și

Cum se pregătește Smiley de nunta cu Gina Pistol: ”Aia e”