Prima zi de grevă în școli, fără nicio nouă discuție între Guvern și sindicate. Lider sindical: „Sunt nepăsători!”. Urmarea? Grevă continuă

Greva generală din educație va continua și marți, 23 mai, sindicaliștii anunțând că nu au avut loc noi discuții care ar fi putut să rezolve principalele lor revendicări.

George Purcaru, vicepreședinte al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a declarat la Radio România Actualități că guvernanții dau senzația că nu sunt interesați de problemele profesorilor pentru a dialoga.

Cine este în grevă

„Noi am ieșit în spațiu public și am spus foarte clar că ne dorim aceste întâlniri, dar vrem și soluții, nu doar întâlniri pentru a ne vedea și pentru a discuta, ceea ce se traduce, în opinia mea personală, în faptul că nu sunt interesați, nu-i interesează. Sunt nepăsători”, a declarat George Purcaru pentru Radio România Actualități, citat de Edupedu.

De luni, peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați care fac parte din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic au intrat în grevă generală. Ministrul muncii a anunțat, tot luni, că va adopta o ordonanță de urgență pentru creșterea salariilor personalului auxiliar și nedidactic, cât și bonusuri pentru profesorii debutanți, dar problema majorărilor salariale pentru toți profesorii rămâne să fie rezolvată odată cu legea salarizării care are termen 1 septembrie pentru a ajunge în Parlament.

„A veni astăzi să vorbim despre o viitoare lege, cum va arăta, nu știm, când va fi aplicată, nu știm, este clar că nu mai putem crede în promisiunile Guvernului și, mai mult decât atât, nu se mai poate. Răbdarea are o limită”, a precizat George Purcaru.

Ce vor concret profesorii

Liderul sindical a precizat că nu există niciun calendar stabilit pentru discuții cu guvernul, deși ei și-au exprimat disponibilitatea de a discuta oricând.

„Chiar noi am cerut, prin vocea președintelui Hăncescu (n.r. – liderul FSLI), o întâlnire chiar și astăzi la Ministerul Muncii, să lucrăm în regim de urgență pe ceea ce înseamnă grila de salarizare, să vedem ce este și ce nu este acceptat”, a afirmat vicepreședintele FSLI. Ce vor profesorii Sindicatele din învățământ cer majorarea salariilor „în conformitate cu importanța socială a muncii prestate”, astfel încât salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, adică să pornească de la 4.000 de lei.

Indexarea anuală a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflației să devină o regulă și plata orelor suplimentare pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic.

De asemenea, pe lista cerințelor apar acordarea de sporuri, acordarea unor drepturi prevăzute de lege și de contractele colective de muncă – decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar sau compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat –, precum și creșterea anuală a investițiilor din învățământ.

Citește și

Veste proastă pentru bucureșteni. Metrorex anunță că trenurile vor ajunge în stație la interval de 10 minute în orele de vârf