Prima reacție a premierului Orban după discursul Patriarhului Daniel: ”Nu mă simt vizat. Ar trebui mai multă grijă”

Ludovic Orban a avut o primă reacție după ce Patriarhul Daniel a avut, marți, o declarație ce-a sunat a avertisment, sugerând că regimul comunist a căzut drept pedeapsă pentru faptul că autoritățile comuniste au interzis oamenilor să se închine la moaștele Sfântului Dimitrie, cu numai câteva luni înainte de Revoluția Română din decembrie 1989.

Într-un interviu acordat Europei Libere, șeful Guvernului a explicat de ce a cerut limitarea participării la sărbătorile religioase și care este relația sa cu Patriarhul Daniel.

”Eu am stabilit niște reguli de protecție sanitară care să permită reducerea riscului de răspândire a virusului odată cu aceste sărbători religioase. Declarația nu consider că mă privește pentru că eu nu am interzis ca oamenii să se închine la moaștele Sfântului Dimitrie. Nu știu la ce s-a referit Patriarhul. Personal, nu mă simt vizat de declarația aceasta”, a declarat Orban în interviul acordat.

Biserica Ortodoxă a criticat inițial intenția Guvernului de a interzice pelerinajul prilejuit de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, pentru cei care nu locuiesc în București. Cel care a făcut anunțul că pelerinajul nu va mai avea loc în condițiile obișnuite a fost chiar premierul Ludovic Orban, care a invocat rațiuni sanitare. Pelerinajul s-a desfășurat ulterior numai după ce a fost obținută o autorizație de la Primăria Capitalei. Totodată, inițial, Orban a luat în calcul să nu existe pelerinaj nici de Sf. Parascheva, nici de Sf. Dumitru.

”Sunt și preoți parohi care nesocotesc existența virusului, dar orice pădure are uscături și nu poate să fie judecată Biserica în ansamblu din cauza faptului că mai există câțiva preoți parohi sau călugări care nesocotesc aceste reguli. Biserica și Bisericile, în general, trebuie să își îndemne preoții să respecte regulile.

Cred că au o răspundere, sunt îndrumători spirituali, dar răspund și pentru sănătatea credincioșilor. Ar trebui aici să aibă mai multă grijă. Repet, nu poate să fie judecată o Biserică sau alta că sunt pastori sau preoți care nesocotesc regulile și care îndeamnă la nerespectarea măsurilor de protecție sanitară”, a reacționat Orban.

Citește și

ROMÂNIA FRUMOASĂ Cel mai mare muzeu bisericesc din țară e la Galați