--> -->

Prima reacție a lui Iohannis despre resturile de drone: ”Avem cele mai puternice garanții. Ciolacu pus pe glume

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri la Palatul Cotroceni, în deschiderea Summitului celor 3 Mări, că a fost informat de MApN cu privire la descoperirea în Plauru (Tulcea) a unor resturi care ar putea proveni de la drone.

Ulterior, șeful statului a ținut să precizeze că România se bucură de cele mai puternice garanții de securitate din istoria sa.

Chiar au descoperit resturi de dronă la 24 de ore după ce spuseseră că nu e nimic!

„Doresc să mă refer la informațiile de ultimă oră privind identificarea, de către MApN, pe teritoriul României, în proximitatea frontierei cu Ucraina, a unor componente care ar putea fi de dronă.

Am fost informat în timp real de către Ministerul Apărării cu privire la această descoperire și am solicitat investigarea de urgență și profesionistă a provenienței acestor componente, precum și a momentului și circumstanțelor în care acestea au ajuns pe teritoriul României.

În cazul în care se confirmă că aceste elemente provin dintr-o dronă rusească, o astfel de situație ar fi complet inadmisibilă și o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României, stat aliat NATO.

Așa cum am mai menționat, aceste atacuri asupra infrastructurii civile ucrainene, care sunt crime de război, au loc la o distanță foarte mică de granița românească. Suntem însă alerți și în contact permanent cu ceilalți aliați din NATO.

O repet: în cadrul NATO suntem foarte bine apărați, iar România beneficiază de garanții de securitate extrem de puternice, cele mai puternice din toată istoria noastră”, a declarat șeful statului.

Marcel Ciolacu: „Dacă tot ați făcut push, au căutat și-n junglă”

„Da, e de ieri. E la 100 de metri de apă, într-o zonă de junglă, acum defrișează”, a spus premierul când a fost întrebat de jurnaliști despre dronă, potrivit imaginilor transmise de televiziunea Digi24. Premierul a încercat apoi să facă o glumă pe acest subiect.

„Dacă tot ați făcut push au căutat și-n junglă”, a continuat el, zâmbind.

Un oficial guvernamental a transmis ulterior că discuția premierului Ciolacu cu jurnaliștii a fost „off the record”, iar televiziunile nu ar fi trebuit să difuzeze imaginile.

Autoritățile române au negat inițial afirmațiile Ucrainei

Ministrul apărării, Angel Tîlvăr, a fost cel care a anunțat la Antena 3 că bucăți care pot fi dintr-o dronă lansată de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Dunăre au fost găsite în judeţul Tulcea, în zona localităţii Plauru.

Mai mulți specialiști din cadrul MApN sunt în zonă și fac verificări, iar purtătorul de cuvânt al MApN a precizat că rămășițele au fost găsite marți seară, 5 septembrie, dar nu se știe precis de când se aflau acolo.

Luni dimineață, 4 septembrie, purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean de externe Oleg Nikolenko a afirmat pe Facebook că drone lansate de Rusia duminică noapte, în zona portului Ismail de la Dunăre, au căzut și au explodat pe teritoriul României, stat membru NATO.

Citește și

Incendiu la casa de vacanță a lui Miron Mitrea, din Delta Dunării: focul a fost pus intenționat