Președintele Austriei: ”Regret profund decizia guvernului”

Într-un mesaj publicat pe Twitter, la o zi după veto-ul dat de Viena, președintele Austriei spune că blocada Schengen nu contribuie cu nimic la o soluție pentru probleme ridicate de guvernul țării sale.

Fără rol în luarea deciziei

Alexander Van de Bellen, președintele federal al Austriei, care nu a avut niciun rol în luarea unei decizii privind aderarea României, afirmă că regretă decizia guvernului austriac, care a blocat aderarea României la Schengen.

”Este adevărat că Austria se află într-o situație dificilă din cauza numărului foarte mare de solicitanți de azil, dar blocada Schengen nu contribuie cu nimic la o soluție”, a scris Alexander Van der Bellen, pe Twitter.

”Sperăm într-un dialog”

Președintele Austriei a mai transmis că economia austriacă este amenințată de contramăsurile românești.

Potrivit acestuia, Austria poate depăși provocările din domeniul migrației doar împreună cu partenerii din UE. ”Sper că o soluție prin dialog va fi posibilă în curând”.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, vineri, 9 decembrie, rechemarea în țară a ambasadorului Emil Hurezeanu, subliniind într-un comunicat că gestul ”indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor cu acest stat”.

Citește și

Politicienii ne-au spus că Schengen e ca și obținut. Bode: ”Ministrul austriac de interne m-a asigurat”. Iohannis: ”Avem suficient timp”