--> -->

Preotul Vasile Ioana: ”Personajul principal nu este porcul, ci Iisus Hristos”

Suntem în Postul Crăciunului și mulți oameni se pregătesc pentru Nașterea Domnului cu tradiționala tăiere de porc și pomana porcului, chiar dacă în mod normal postul se încheie pe 25 decembrie după slujba de Crăciun.

”Tinerii vor să le explicăm, de ce porcul, de ce turtițele. Tinerii au nevoie de explicații coerente, corecte, autentice. Tinerii au sete de autentic, deci să le vorbim, că altfel se plictisesc. Dacă le spunem că facem așa că așa spune tradiția, e greșit. Trebuie să le spunem de ce spune tradiția asta pentru că fiecare dintre noi ar trebui să înțeleagă tema sărbătorii.

Personajul principal al Crăciunului nu este porcul, ci este Iisus Hristos, Dommul care s-a născut într-o peșteră. De aceea, facem o mare greșeală că le prezentăm în ajunul Crăciunului pomana porcului, o tâmpenie. Iisus Hristos s-a născut într-o peșteră smerită și noi vorbim de îmbuibarea cu porcul și cu pomana porcului.

Le mâncăm în Ajun și este o mare greșeală. Nu aș da copiilor mei niciodată carne de porc în ajunul Crăciunului, niciodată. Pentru că eu trebuie să-mi pregătesc peștera, care este sufletul meu, pentru venirea lui Iisus în peșteră. Pot să înțeleg asta ca o pregătire cu apă și pâine, cu post aspru, cu turtele alea care se făceau cu făină și miere, atât.

Atunci, la Crăciun prețuiesc când mănânc puțin și delicat, nu mă umplu în ajunul Crăciunului când, de fapt, ar trebui să stau în postire. De aceea îndemn pe toți să nu mănânce de dulce până în dimineața Crăciunului, ca să fie bucurie”, a declarat preotul Vasile Ioana la Realitatea Plus.

Citește și:

Monica Bârlădeanu voia să fie măicuță în film: ”Mi s-a spus că distrag atenția”