Premierul Nicolae Ciucă: ”După 15 februarie, discutăm despre ridicarea restricțiilor”

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, la Antena 3, că de săptămâna viitoare s-ar putea lua în discuție relaxarea restricțiilor, pentru că numărul de noi cazuri este în scădere.

Întrebat când vom scăpa de restricții, Ciucă a spus că în prezent se analizează evoluția pandemiei, iar cifrele din ultimele zile sunt încurajatoare.

”Avem nevoie să-și revină economia”

”Avem nevoie ca economia să poată să își revină cât mai curând posibil. Avem discuții la nivelul Ministerului Sănătății cu domnul Rafila, ne întâlnim, facem analizele necesare, pe datele concrete. Ceea ce vă pot spune în momentul de față este faptul că de vinerea trecută cifrele sunt încurajatoare, am început să scădem cu 2.000-3.000 de infectări”, a declarat Ciucă pentru Antena 3.

Premierul a mai spus că până în prezent, nu s-a stabilit o dată exactă cu privire la ridicarea restricțiilor.

”Nu vreau să mă antepronunț, am discutat cu domnul ministru Rafila și dânsul a spus că după 15 februarie, în funcție de datele pe care o să le avem atunci, vom putea să discutăm de măsurile care pot fi luate la nivelul guvernului”, a precizat premierul.

”Revenim la normalitate până la finele lunii martie”

În urmă cu o săptămână, Alexandru Rafila, ministrul sănătății, spunea că este posibil ca la finalul lunii martie să revenim la normalitate. ”Eu cred că vom reveni la normal până la sfârşitul lunii martie.

Normal înseamnă că probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă. Eu cred că prelungirea stării de alertă va fi limitată de această dată şi nu va mai trebui să luăm acele măsuri care să ne afecteze viaţa economică şi socială”, a declarat atunci Rafila.

În prezent, masca de protecție este obligatorie pe teritoriul României, atât în interior, cât și în exterior, evenimentele private sunt interzise, magazinele și restaurantele se închid la ora 22:00, iar gradul de ocupare al localurilor, teatrelor și cinematografelor este de 30%-50%, în funcție de rata de infectare din localitate.

Ultima Hotărâre de Guvern, aprobată săptămâna trecută, a adus deja o relaxare pentru nevaccinați: aceștia pot intra în magazinele alimentare din centrele comerciale, unde până acum aveau acces numai posesorii de certificate de vaccinare.

Citește și

CTP critică USR pentru poziționarea alături de AUR: ”Telefonul este o armă de agresiune”