Premierul Cîțu, uluitor: ”Am văzut că reprezentanții statului fug”. Raed Arafat: ”Am aflat la ora 16:00, de fapt 17:00 și ceva”

Premierul Florin Cîțu a decis, după accidentul tragic de la Spitalul Victor Babeș, să convoace ziariștii la o conferință de presă în care a refuzat să preia întrebări. După două minute, premierul l-a lăsat pe Raed Arafat să explice ce s-a întâmplat la TIR-ul de ATI.

”Se pare că este un accident. A început și o anchetă. Am vorbit cu ministrul de Interne. I-am cerut ca ancheta să fie rapidă și transparentă pentru că toți vinovații trebuie să răspundă. Suntem în luptă și război cu această pandemie de 1 an de zile., Presiunea pe spitale e mare, trebuie cu toții să ajutăm.

De ce am ieșit în seara asta și era important? Am văzut că reprezentanții statului fug de comunicare. L-am adus pe domnul Arafat să vorbească. Nu trebuie să mai fugim de comunicare. Sper să avem resursele să trecem cât mai bine. Trebuie să avem o campanie de vaccinare de succes”, a declarat Florin Cîțu.

Raed Arafat a continua: ”Inițial, am aflat în jurul orelor 16:00…17:00, 17:00 și ceva că este o problemă. Ulterior, am aflat că sunt pacienți în stop. Și mai târziu, nu pot să vă zic ora exactă, am aflat că sunt trei pacienți în stop. Nu știu ora exactă când a fost anunțată Poliția, dar eu personal am vorbit cu domnul Gavriș, adjunctul de la Capitală, știa deja despre situație, a zis că a trimis oameni acolo.

Nu am niciun dubiu: colegii noștri de acolo au făcut tot ceea ce au putut pentru a salva vieți, ei au acționat și au ventilat manual.

Eu pot să spun că dânsul (n.red Vlad Voiculescu) m-a sunat, după ora 06:00 seara. Era informat exact.

Telefonul meu a sunat din 10 în 10 secunde, am răspuns doar la telefoanele care erau legate de urgență!

Cine este responsabil? Pandemia este un dezastru. Un dezastru, în definiția lui, este că ai cerere mai mult decât poți oferi. Totuși, România a făcut față comparativ cu anul trecut. Sistemul de rezervă a funcționat foarte bine.

Nu pot stabili responsabilii, nu sunt judecători. Sunt anchete la Piatra Neamț, la ”Balș”, aici e în derulare. Noi încercăm să facem treaba cât mai bine. A fost un singur TIR ce avea probleme la climatizare, o țeavă la climatizare. Celelalte TIR-uri sunt funcționale”.

Chestionat de o jurnalistă de la România TV, Raed Arafat a refuzat să răspundă la întrebarea dacă se simte vinovat în vreun fel de cele întâmplate! A solicitat o altă întrebare.

“De ce DSU a comunicat abia la 4 ore această tragedie?”, a fost cea de-a doua întrebare a reporterului. “Au fost două comunicate, DSU şi MS, concomitent, după ce s-a stabilizat situaţia”, a precizat Arafat.

Întrebat de ce nu s-a sunat la 112 la momentul incidentului de la unitatea mobilă de terapie intensivă, şeful DSU a răspuns: “E un spital. Dacă s-au contactat colegii şi au venit ambulanţele şi au luat pacienţii, problema au rezolvat-o. Dacă era o explozie sau un incendiu, era altceva. Dacă nu veneau ambulanţele, era altceva”.

Cu privire la capacitatea firmei de mentenanţă a ventilatoarelor de a asigura servicii profesioniste, Arafat a mai precizat: “Este firma care le-a fabricat. Dacă firma care le-a fabricat nu poate să asigure mentenenţa, nu ştiu cine poate”.

Citește și

Drama de ”Victor Babeș”: anchetă pentru ucidere din culpă, jandarmi și reacția lui Voiculescu