--> -->

Prelungirea subvenţionării preţului carburanților s-ar putea face doar la motorină. Detalii

Coaliţia de guvernare ar urma să prelungească subvenţionarea preţului la pompă, care expiră la 1 octombrie, doar pentru motorină, nu şi pentru benzină, afirmă surse din Partidul Național Liberal.

Motivul pentru care prețul benzinei ar putea să nu mai fie subvenționat este acela că a scăzut deja, în urma aplicării compensării cu 50 de bani, decizie luată acum aproape trei luni, spun surse din PNL.

Nu s-a stabilit cuantumul exact

Totuși, nu se știe precis dacă, în cazul motorinei, va fi menţinută actuala sumă de 50 de bani. Discuțiile care vor avea loc astăzi, 19 septembrie, de la ora 17.00, în coaliția PSD-PNL, vor clarifica acest aspect.

Aplicarea reducerii de 50 de bani/litru la pompă, de la 1 iulie, a făcut ca preţurile medii reale să fie cu doar 20% mai mari pentru benzină şi cu 37% mai mari pentru motorină, arată datele Consiliului Concurenţei.

Prețul mediu la benzină a scăzut sub 7 lei per litru

Pe 30 iunie, Guvernul Ciucă a adoptat Ordonanța de Urgență care prevede compensarea cu 50 de bani a prețului carburanților timp de trei luni. 25 de bani sunt suportaţi din bugetul de stat, iar cealaltă jumătate este reducerea aplicată de lanţurile de benzinării.

La momentul adoptării ordonanței de compensare, adică pe 30 iunie, prețul mediu la benzină era de 8,65 de lei pe litru, iar la motorină de 9,22 de lei pe litru. Acum, prețul mediu la benzină este de 6,92 lei pe litru, iar la motorină de 8,15 lei pe litru.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat pe 16 septembrie că în ședința de coaliție din această săptămână se va lua o decizie privind prelungirea sau nu a schemei de compensare la carburanți cu 50 de bani pe litru, care expiră la 1 octombrie.

Citește și

Andreea Raicu i-a dat papucii unui iubit dintr-un motiv special: ”Am un raid”