Predică excepțională de Buna Vestire: ”Poate ei puteau să fie medici sau politicieni de mare valoare”

Astăzi este o sărbătoare foarte mare în calendarul ortodox, Buna Vestire, momentul în care Arhanghelul Gavriil i s-a arătat Fecioarei Maria pentru a-i dezvălui că va fi Maica Domnului. O predică excepțională a avut astăzi părintele Ion Popescu de la Biserica Icoanei în care a explicat momentele prin care trecem astăzi și cum ne-ar fi putut ajuta în prezent pruncii avortați în ultimii 20-30 de ani în România. De asemenea, el a explicat și cum putem trece mai ușor de criza provocată de coronavirus.

”Astăzi este începutul mântuirii noastre și arătarea tainei din veac, Fiul lui Dumnezeu fiul Fecioarei se face. Începutul troparului arată întregul conținut al sărbătorii de astăzi.

Acest cuvânt astăzi, pe care îl repetăm de fiecare dată, care sugerează un prezent continuu, sugerează că și astăzi și oricând poate fi începutul mântuirii noastre. În anumite condiții. Astăzi este începutul mântuirii noastre și arătarea tainei din veac. Este vorba despre o taină, este vorba despre un mister evenimentul pe care îl prăznuim astăzi. Care este taina? Fiul lui Dumnezeu, Fiul Fecioarei se face. Asta înseamnă că Fiul lui Dumnezeu cel veșnic intră în fluviul timpului și devine trecător.

Fiul lui Dumnezeu cel neîncăput, iată încape într-un loc strâmt, Fiul lui Dumnezeu cel nemuritor devine muritor ca noi muritorii să devenim nemuritori. Divinul se unește cu umanul. Iată, iubiți credincioși, asta este taina acestei sărbători. Această taină este istorisită de Sfântul Evanghelist Luca într-un text foarte scurt care s-a citit astăzi din Sfânta Evanghelie. El știa cele întâmplate pe care le istorisește chiar de la Maica Domnului. El a cunoscut-o pe Maica Domnului, a pictat chipul Maicii Domnului și cu siguranță ea i-a relatat aceste lucruri.

El le istorisește în câteva cuvinte: Fecioara Maria trecuse de 15 ani, se afla într-o căsuță modestă în Nazaretul Galileii, cam la 100 de km de Ierusalim, nu se afla într-o sinagogă, ci într-o casă. Și acolo s-a petrecut minunea și taina. Iată că putem constata că lucrarea lui Dumnezeu nu se face doar într-un loc consacrat. Nu-l putem limita pe Dumnezeu. El poate să-și arate puterea lui oriunde, în casele noastre, în camerele noastre, acolo unde suntem acum fiecare dintre noi. Să avem această încredințare ca o concluzie a evenimentelor de astăzi că îngerul s-a arătat Fecioarei Maria într-o cameră de rugăciune. Și acolo i se închină și-i spune: Bucură-te ceea ce ești plină de har, Domnul este cu tine. Îngerul i se închină acestei Fecioare. Iată de unde începe cinstirea și închinarea la Maica Domnului. De la îngerul Gavriil trimis de Tatăl ceresc.

Începe închinare cu ”Bucură-te”. Este cuvântul cu care începe epoca Noului Testament. Și nu întâmplător a spus acest cuvânt. Pentru că toată perioada Noului Testament în care suntem și noi acum este perioada bucuriei. Tonalitatea generală trebuie să fie bucuria. Primul cuvânt pe care Mântuitorul îl spune după Înviere este ”Bucurați-vă!” Iar noi ne adresăm celor care au beneficiat de Învierea Mântuitorului, celor care au primit mucenicia ne adresăm tot cu cuvântul ”Bucură-te”, deși erau în suferință. Sfinților Martini ne adresăm în acatiste și în imne ”Bucură-te”, deși ei au suferit.

De aceea trebuie să ne bucurăm și în acest context de suferință, nu trebuie să ne întristăm.

Și spune mai departe: ”Bucură-te, ceea ce ești plină de har, Domnul este cu tine, binecuvântată ești tu între femei”. Iar fetița de 15 ani se îngrijorează, se tulbură chiar. La care arhanghelul Gavriil continuă și-i spune: ”Nu te teme, Maria. Ai aflat har”. Era un mesaj ceresc atunci.

Noi de ce ne temem? Noi suntem în perioada harului, unde este har nu este teamă. Dar unde este teamă, nu este har. Așa că noi care suntem sunt har nu trebuie să ne temem.

Și spune mai departe îngerul: ”Vei lua în pântece, vei naște Fiu, vei pune numele lui Iisus și acesta va fi Fiul celui Preaînalt.” Și atunci Fecioara intră într-o stare de confuzie și mirare pentru că era mai presus de firesc, de logică. Și întreabă: ”Cum va fi aceasta de vreme ce eu nu știu de bărbat?”. Ea era logodită cu un bărbat din neamul ei, un bătrân, pe nume Iosif, dar logodna nu era căsătorie, iar a avea în pântece un copil în afara căsătoriei era un păcat pedepsit cu uciderea cu pietre.

Probabil că ea care trăise la Templu și cunoștea scripturile vechi își propusese să rămână în această curăție. Dar îngerul i-a spus: ”Duhul Sfânt se va pogorî peste tine, puterea celui Preaînalt te va umbri, pentru aceasta și sfântul care se va naște din tine Fiul lui Dumnezeu se va chema. Și iată, Elisabeta, rudenia ta, a zămislit și ea fiu la bătrânețea ei. Și aceasta este a șasea lună pentru ea, cea numită stearpă. Că la Dumnezeu nimic nu este cu neputință.” Și a zis Maria: ”Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău.” Și îngerul a plecat de la ea.

Această întâlnire a durat 2-3 minute. În 2-3 minute se împlinește o pregătire de sute de ani pe care Tatăl Ceresc o avea. Când a zis Fie mie după cuvântul tău a zămislit. A primit-o ca pe o taină, ea stătuse de la 3 ani până la 15 ani la Templu știa că Dumnezeu are taine și lucrează prin taine. A acceptat nu ca pe un lucru logic, ci ca pe o taină.

Iubiți credincioși, această perioadă grea pe care o trăim poate fi o taină, o lucrare tainică a lui Dumnezeu, să o primim chiar dacă nu o înțelegem. Cine poate să înțeleagă aceste evenimente, această luptă cumplită cu un dușman nevăzut? Noi trebuie să o primim ca pe o Taină și să spunem: ”Doamne, fie mie după cuvântul Tău”.

Ea numai după ce a acceptat a zămislit. De acceptul ei a depins cea de-a doua persoană a Sfintei Treimi în pântecele ei. Unii părinți tăinuiesc lucru acesta ca pe o nouă zidire a lumii. De acceptul ei a depins această perioadă a Noului Legământ. La venirea Mântuitorului lumea va fi desăvârșită. Va fi un cer nou și un pământ nou. Poate aceste momente lucrează la desăvârșirea înnoirii.

Astăzi, în această zi de sărbătoare a Maicii Domnului, noi prăznuim întruparea Fiului lui Dumnezeu. El s-a întrupat în pântecele Fecioarei acum. Venirea pe pământ s-a făcut acum. El crește nouă luni de la nivelul de embrion la nivelul de prunc care se naște. Cinstim în această zi mamele care au prunci în pântece.

Poate ar trebui să ne amintim și de câți prunci embrioni au fost uciși în ultimii 20 de ani. O Românie întreagă de embrioni au fost uciși. Poate printre ei puteau să fie medici mari, duhovnici mari, sfinți mari sau politicieni de mare valoare. Noi am hotărât să nu fie. Această zi mai poate fi și ziua în care noi sărbătorim libertatea noastră. Suntem liberi să-l acceptăm pe Dumnezeu sau nu. Dar în funcție de această libertate vom fi judecați și Dumnezeu nu ne constrânge, chiar dacă îl contestăm, chiar dacă în batjocorim, ne respectă libertatea.

Tot astăzi putem sărbători primul potir dar și prima biserică vie. Dacă ne gândim că Fiul lui Dumnezeu, a doua persoană a Sfintei Treimi, a venit în pântece Fecioarei micuț și a crescut până la momentul nașterii din trupul Fecioarei. Iată noi când ne împărtășim de la Sfântul Potir avem legătură directă cu Sfânta Fecioară pentru că trupul a fost plămădit de la embrion la prunc nouă luni de zile în pântecele Fecioarei.

Aș vrea să vă rog să mergem cu gândul nostru la începutul activității domnului Iisus Hristos, în Cana Galileii, la o nuntă, a fost chemat Mântuitorul cu Apostolii, când s-a sfârșit vinul la o nuntă. S-a gândit Fecioara Maria la Fiul ei, îi cunoștea puterea și a zis: ”Nu mai au vin”. Era o constatare, dar era și o rugăminte. Mântuitorul îi spune: ”Nu a sosit ceasul meu”. Fecioara Maria nu l-a mai rugat nimic, dar s-a uitat adânc în ochii Fiului său. Și atunci și-a schimbat hotărârea. Rugămintea mamei sale l-a determinat să-și schimbe hotărârea.

Dacă noi o vom ruga fierbinte pe Maica Domnului să-l roage pe Fiul ei să-și schimbe hotărârea pe care poate nu a luat-o, dar o acceptă pentru noi, va scurta aceste zile de durere și de întristare. Să încheiam cu rugăciunea cea mai scurtă: ”Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin”, a spus părintele Ion Popescu.

Citește și:

Cosac despre Simona Halep în contextul amânării Jocurilor Olimpice