Povestea lui Costache, cu 4 titluri la CFR Cluj: ”I se băgau doar ”șopârle” lui Negoiță”

Valentin Costache, 22 de ani, a adunat 4 titluri de campion cu CFR Cluj. Jucătorul transferat pentru 700.000 de euro de la Dinamo nu a ratat niciun trofeu din cele cucerite de ardeleni în această serie triumfătoare! În acest sezon, a marcat de 4 ori în 36 de meciuri.

Unul dintre oamenii care au contribuit la ascensiunea sa, la juniori, Gabi Răduță, fostul șef al academiei „câinilor”, este mândru de ceea ce a ajuns fostul său elev, acum prieten cu care se mândrește.

„Pe Costache l-am luat de la clubul sportiv nr. 2. L-am văzut la un meci cu noi, chiar pe Dinamo. Le-am spus tuturor că este un copil cu calități. Venea la antrenament în fiecare zi cu trenul de la Videle. Am văzut că este un copil muncitor și de mare viitor. La juniori făcea diferența, a fost exemplar, se pregătea bine, creștea motric, valoric, dar tot nu-i venea rândul la prima echipă.

Mulți din club îi spuneau domnului Negoiță că nu este de prima echipă, că nu e bun. Numai „șopârle”. I-am spus și lui că este greu să te impui direct la seniori. Și-atunci am luat decizia de a-l împrumuta la CS Afumați, în Liga 2. Așa am procedat cu majoritatea copiilor de la Dinamo, îi monitorizam și la meciuri. Apoi, mergeam să-i spun domnului Negoiță că e fantastic, alții intrau la dânsul și-i ziceau că e slab, înnebuneam de ciudă. Așa s-a întâmplat cu mulți copii la Dinamo.

Dinamo pleca în cantonament cu Cosmin Contra, în Slovenia, în 2017. Costache nu era nici al 34-lea. I-am spus domnului Negoiță să meargă pe mâna mea, așa a făcut, m-a ajutat și Dorin Irimia (n.red în staff-ul media al clubului), care era cu echipa în cantonament, și i-a vorbit de el (n.red Costache) lui Cosmin. Când a revenit din cantonament, mi-a spus că am avut dreptate. A rămas la prima echipă, apoi, la scurt timp, a fost vândut la CFR Cluj pe o grămadă de bani. Acolo, a făcut istorie deja! Cel mai titrat tânăr jucător.

CFR a avut mare grijă de el, de promovarea lui etapizată. Acum, a ajuns să fie în primii 5 fotbaliști din Liga 1. Îmi pare bine pentru el, mulți, la fel de talentați, nu au avut șansa lui. La Cluj mai sunt Ciobi, Chipciu, Bălgrădean, am lucrat și cu ei și au ajuns mari fotbaliști. Și Ciobi va urma același traseu. CFR îi pregătește intrarea, apoi nu va mai ieși din prima echipă. Mă bucur pentru ei, dar îmi pare rău pentru Dinamo, pentru că mi-aș fi dorit ca performanța s-o fi făcut în Ștefan cel Mare. La Dinamo mai sunt acum 20 de Costache și de Ciobotariu, dar trebuie promovați și susținuți.

Eram la un turneu în Ungaria, campionat puternic, jucam cu PSV Eindhoven. Vali s-a accidentat, plângea, l-am dus pe brațe: „Nea Gabi, m-am ratat!”. I-am spus să se liniștească: „Tată, vei juca la cel mai mare nivel și vei câștiga campionate”. Așa a fost, întrebați-l”, a declarat Gabi Răduță pentru GSP.

”Andreas Mihaiu l-am adus de la Slatina, l-am ținut în probe o săptămână, nu l-a remarcat nimeni. Am decis să rămână. A crescut enorm, trebuie să fii foarte bine pregătit pentru munca la juniori, este o muncă diferită de ceea ce este la seniori. Mulți se pierd la seniori, fiindcă nu sunt oameni pregătiți. Am văzut la CFR Cluj, la FCSB, la Viitorul, la Craiova un program etapizat de promovare pentru ei”, a mai adăugat fostul manager.

Citește și

Luis Lazarus descrie o situație uluitoare: ”Stau cu poliția la ușă”