Povestea de dragoste dintre Mihai Șora și Luiza Palanciuc, cu 56 de ani mai tânără decât el

Filozoful Mihai Șora a murit sâmbătă, 25 februarie, la vârsta de 106 ani. Forma de 9 ani un cuplu cu Luiza Palanciuc, poetă, eseistă și traducătoare.

În anii petrecuți împreună, cei doi s-au afișat împreună la multe evenimente, inclusiv la diferite proteste din București.

”Dragostea este îndelung răbdătoare”

Mihai Șora s-a căsătorit în 2014, la vârsta de 98 de ani, cu Luiza Palanciuc. Între cei doi există o diferență de 56 de ani.

În 2017, cu ocazia aniversării a trei ani de căsnicie, Mihai Șora a postat un mesaj emoționant pe pagina sa de Facebook.

”În urmă cu trei ani, la Starea Civilă din sectorul 1 al orașului București, Luiza și cu mine semnam în condica de prezență, înconjurați de oameni dragi și inteligenți: – cele mai frumoase autografe din viețile noastre de scriitori.

Pentru că, dragi prieteni, știți bine (sau, dacă ați uitat, vă reamintim): Dragostea este îndelung răbdătoare, dragostea este plină de bunătate, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește. Dragostea nu se poartă cu necuviință, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu pune la socoteală răul.

Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr” a scris filozoful. Filozoful a mai fost căsătorit timp de 72 de ani cu scriitoarea Mariana Șora, în perioada 1939 – 2011, iar din prima lui căsnicie au venit pe lume trei copii: Sanda, Andrei şi Tom.

”M-am născut îndrăgostit”

Mariana Șora a murit în 2011, în Germania.

În 2018, Mihai Șora dezvăluia într-un interviu că ”s-a născut îndrăgostit”. „Adică, deschis, avid de a vedea ce e bun și frumos în jurul meu și a încerca să fac și eu ceva bun. Nu e meritul meu. E meritul celor care m-au precedat, părinții, bunicii, străbunicii.

Mă simt solidar cu ei și cu toată spița familiei”, a mărturisit Mihai Șora, într-o emisiune la TVR 2.

Citește și

Dezvăluiri de impact. Bicfalvi: ”Am devenit rus. Rusia și România sunt asemănătoare”