Postul Crăciunului 2022. Zile cu dezlegare la pește

Postul Crăciunului în anul 2022 începe marți, 15 noiembrie și durează 40 de zile. Cea mai aspră zi de post este în Ajunul Crăciunului, 24 decembrie.

Zilele cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului:

Luni, 21 noiembrie
Sâmbătă, 26 noiembrie
Duminică, 27 noiembrie
Miercuri, 30 noiembrie
Sâmbătă, 3 decembrie
Duminică, 4 decembrie
Luni, 5 decembrie
Marți, 6 decembrie
Sâmbătă, 10 decembrie
Duminică, 11 decembrie
Luni, 12 decembrie
Marți, 13 decembrie
Sâmbătă, 17 decembrie
Duminică, 18 decembrie

Ce este Postul

Postul este o faptă de virtute, un exercițiu de înfrânare a poftelor trupului și de întărire a voinței, o formă de pocăință, deci mijloc de mântuire. Este și o faptă de cinstire a lui Dumnezeu, pentru că el este o jertfă, adică o renunțare de bună voie la ceva care ne este îngăduit, izvorâtă din iubirea și respectul pe care îl avem față de Dumnezeu.

Ce este Postul Crăciunului

Postul Crăciunului este postul dinaintea Nașterii Domnului. Ține 40 de zile (15 noiembrie-25 decembrie). Lăsăm sec în seara de 14 noiembrie (ziua Sfântului Filip), iar dacă această zi cade miercuri sau vineri, începem postul cu o zi mai înainte.

Postul Crăciunului este așezat pentru a ne pregăti spre cuviincioasa întâmpinare a Nașterii Domnului și închipuie noaptea în care trăia omenirea dinainte de Mântuitorul, când Patriarhii și Drepții Legii vechi așteptau venirea Lui, cu post și rugăciune.

Postul Crăciunului ne aduce aminte îndeosebi de postul de 40 de zile al lui Moise în pustie, înainte de primirea Legii. Se dezleagă la pește în ziua de 21 noiembrie (Intrarea în Biserică a Maicii Domnului), fiind praznic mare. În ziua cea din urmă a acestui post (Ajunul Crăciunului) se ajunează, adică nu se mănâncă nimic până la ivirea luceafărului de seară, care închipuie steaua Magilor. Apoi mâncăm uscat: semințe, poame, turte sau covrigi. Tot în această seară, pe alocuri, slujitorii Bisericii umblă cu Icoana Nașterii, cântând troparul Crăciunului și aducând astfel, în casele creștinilor, vestea cea bună a marii sărbători din ziua următoare. În ziua Crăciunului, în orice zi ar cădea, mâncăm de dulce.

Citește și:

Când se deschide Târgul de Crăciun din București. Un brad uriaș, patinoar și roata panoramică, printre atracții