Ponta, soluții concrete pentru românii din diaspora: ”Nu ar fi corect”

Victor Ponta a explicat astăzi pe larg într-un livevideo pe facebook care ar fi soluțiile pentru ca miile de români care se întorc în România să nu riște să infecteze populația care locuia până acum în țară. Fostul premier al României a explicat că ideea i-a venit de la jucătorii sârbi care joacă baschet la diferite echipe din liga noastră.

”Cei care intrau în țară, chiar dacă se supără, trebuie să respecte regulile. Domnul Iohannis i-a rugat să stea acolo în diaspora. Dar dacă ei totuși nu ascultă și vin în România, să știți că faceți test, așteptați rezultatul și dacă iese pozitiv urmează să faceți următoarele lucruri. Și atunci ar fi venit mai puțin.

Mi-a venit ideea asta de la jucătorii sârbi de la echipele de baschet. Ei au spus că pleacă în Serbia, i-au primit sârbii, aici în dreapta sunt niște corturi, vă facem testele, dar oricum voi trebuie să stați 14 zile. Știi ce au făcut jucătorii sârbi? S-au urcat în mașină și s-au întors în România. Că au zis decât să stau în cort la graniță 14 zile mai bine rămân în România.Toată lumea face teste! A ieșit ministrul cel nou al Sănătății, a spus că facem cam 2000 de teste pe zi, o să ne vină aparate și o să ajungem la o capacitate maximă de 4000 de teste. Iar nouă ne intră zilnic 8000 de oameni. Cum să oprim?

Ponta: ”Nu ar fi corect să nu lași cetățenii români să vină acasă”

Nu poți și nu ar fi corect să lași cetățenii români să vină acasă. Poți să oprești ceilalți cetățeni și asta a cam făcut toată lumea, dar proprii cetățeni nu poți să-i oprești să vină acasă și nu e corect. E casa lor, s-au născut aici, sunt cetățeni, iar o mare parte dintre cei care vin, nu vin de bine din Italia sau din Spania.

Cei mai mulți români care au acolo casă, care au acolo asigurare medicală, care au familia, probabil că stau în Italia și în Spania și în Anglia. Cei care aveau contract pe perioadă determinată, cei care lucrau fără contract de muncă, cei care nu aveau o casă a lor, un loc clar, un venit, ar fi murit de foame acolo. Deci eu cred că trebuie să-i primim în România.

Ponta: ”Cred că ar fi o măsură excesivă să închidem granița”

Știu că există foarte mulți care spun, domnule, ar trebui să închidem granița de tot și să nu mai intre nimeni. Cred că ar fi o măsură excesivă și pentru cetățenii români, noi trebuie să-i primim.

În continuare, în fiecare zi, în România intră aproximativ 8000 de români care vin din Italia, Spania, Marea Britanie. Eu am ridicat primul problema pentru că mi-au spus-o oameni care lucrează la Nădlac care mi-au trimis filmări cum oamenii stau câte 5, 6 ore în vamă, condițiile sunt cumplite și pentru polițiștii care lucrează acolo și care au în echipament minim de protecție, și pentru cei care trec după aceea granița și evident, nu există nici teste pentru ei, nici condiții de carantină, nu știu ce să facă. Merg acasă, în Suceava, în Alba, în Vaslui, și noi nu știm câți dintre ei au sau nu coronavirusul.

Ponta: ”Toate țările fac teste la graniță, mai puțin România. Israel face de o lună”

M-am uitat la ce face Israelul de o lună cred, la ce fac celelalte țări. Toate, cu excepția României, de peste două săptămâni și noi nu facem nici astăzi. Și anume:Cetățeanul român, când vine la graniță, e testat! Ai acolo echipe de medici cu teste rapide, prostia aia a lui Orban că nu există teste rapide… Aiurea, toată lumea face teste rapide. Numai Orban a descoperit că nu sunt bune! Nu au 100% grad de siguranță, dar au 80%, deja te ajută foarte mult.

După ce faci testul acestui cetățean, vezi cine este pozitiv și are simptome și se simte rău, îl duci direct la spital. Cine-i pozitiv și nu are niciun simptom și sunt foarte mulți, că-s oameni tineri, cu putere, te asiguri să stea izolați, dar nu acasă, cu familia, că îmbolnăvești și familia. Ați văzut, la Botoșani, biata femeie care a murit i-au venit rudele din Anglia. IZOLAT cu adevărat. Și cei care nu au și ies negativ, pot până la urmă să respecte regulile de 14 zile, dar nu cu teama non-stop de a răspândi virusul.

Ponta: ”Vine Vela cu jacheta lui de piele și cu Miliția să le facă nu știu ce”

Nu e vina oamenilor, n-au cum să se testeze singuri, n-au cum să-și pună singuri reguli, sigur cei care mint că vin din altă parte și vin din Italia sau din Spania, cei care sunt obligați să stea în carantină și pleacă de acolo, aia discutăm de altceva, de o categorie foarte mică, cei care oricum nu respectă regulile și pentru ăia vine Vela cu jacheta lui de piele și cu Miliția să le facă nu știu ce. Am văzut că Vela acum se războiește cu televiziunile, a terminat războiul cu cei care calcă regulile.

Ponta: ”240.000 de români s-au întors în țară în luna martie”

8000 de oameni vin acasă. Am făcut interpelare la Ministerul de Interne, n-au vrut să răspundă că ei ascund toate datele. Până la urmă a răspuns șeful Poliției, în luna martie până acum două zile intraseră în țară 240.000 de mii de oameni. E un număr uriaș. Nicio altă țară nu are atâția cetățeni care vin înapoi acasă în această perioadă. E un număr înfiorător. În continuare vin 8.000 sau 10.000 în fiecare zi.

Am văzut ieri, prietenul meu, Mihai Sturzu, pilot, care merge și aduce români, el a postat ieri la el pe cont o poză de la Otopeni în care oamenii erau îngrămădiți ca oile și mă refer la modul total greșit în care sunt primiți la Otopeni. La fel, la Nădlac, oamenii stăteau claie peste grămadă în mașini, la cozi de 5-6 ore te dai jos, te duci, vorbești.Deja e foarte târziu 250.000 de oameni care au intrat din zonele de risc, 1% dacă au virusul, care sunt în sate, în comune, în zone sărace, care n-au venit de Paște, au venit că mor de foame în Germania, în Austria. Acasă ai ceva de făcut, ai o grădină.

Ponta: ”Problema e că în România nu avem teste”

Problema e că România este țara în care în continuare nu avem teste. În fiecare zi auzi la televizor că urmează să vină materiale din Coreea, din Japonia, iar în fiecare zi medicii și asistenții și toată lumea ne spun că nu avem teste. Germania a testat 500.000 de persoane într-o săptămână! Italia 35.000-45.000 pe zi.Noi dacă nu-i testăm pe cei care vin în țară nu știm cum să-i protejăm nici pe ei, nici pe ceilalți, la care ei se duc. Noi nu oprim cercul ăsta.

Din Italia dacă ești român și vrei să pleci spre România te lasă, ba chiar se bucură. Dar dacă vrei să te întorci în Italia ca român, nu te mai lasă. Problema va fi la nivel european, cu siguranță vor fi controale sanitare ca să pleci în străinătate. A doua este legată de faptul că noi vom avea foarte mulți români în România și ei vor putea rezista două, trei luni, cu banii pe care i-au acumulat, dar după aia ei vor trebui să aibă un venit. Părerea mea sinceră e că până la Paște trebuie să stăm, dar după trebuie să ne schimbăm mintea. Nu poți să stai numai în casă”, a explicat astăzi Victor Ponta.

Citește și:

DIALOG HALUCINANT Medicii trebuie să aleagă între serviciu și VIAȚĂ: ”Hai, la revedere” VIDEO