Politicienii români condamnă Austria: ”Să se aștepte la asta!”

Klaus Iohannis a avut o primă reacție după ce România a ratat aderarea la spațiul Schengen.

”Lipsa consensului de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Schengen, pe fondul opoziției Austriei, este profund nedreaptă pentru țara noastră și cetățenii români.

România merita să primească un vot favorabil. O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre și instituțiilor europene”, a transmis Klaus Iohannis, la trei ore de la sosirea verdictului.

”România nu se oprește aici!”

”Un singur stat membru a ales să ignore aceste realități și să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil și dificil de înțeles pentru întreaga Uniune Europeană. Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic.

România va continua să acționeze cu responsabilitate, hotărâre și bună credință în direcția consolidării securității interne a Uniunii Europene, așa cum a făcut-o și până acum.

Mulțumesc tuturor statelor membre și Comisiei Europene care, recunoscând meritele României în securizarea frontierei externe a UE și în consolidarea proiectului european, au susținut aderarea țării noastre. Sprijinul și solidaritatea exprimate azi au fost impresionante, reconfirmând aprecierea de care se bucură România în plan european.

Dragi români, România nu se oprește aici!

Aderarea la Schengen este obiectivul nostru strategic și nu ne vom opri până nu îl vom atinge”, a mai punctat Iohannis.

”Este o rupere de logică”

Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a declarat că Austria ar trebui să se aştepte ca România să se opună la dreptul de veto, la nivel european, fără a justifica acest demers, la fel cum şi Austria a făcut opoziţie la aderarea ţării noastre la Schengen, într-un mod total nedrept şi nejustificat.

”Este o rupere de logică între ceea ce declarăm, în cadrul UE, şi ceea ce facem. Cred că vor trebui să dea anumite explicaţii şi să suporte anumite consecinţe la nivel european, în primul rând, unde şi România ca şi Austria are un drept de veto.

România a considerat astăzi, de exemplu, să nu îşi folosească acest drept de veto împotriva Croaţiei, fiindcă ar fi făcut o nedreptate, ar fi încercat să acopere o nedreptate cu o altă nedreptate. Mă bucur că România nu a făcut acest lucru şi nu a venit cu un drept de veto în ceea ce priveşte Croaţia”, a afirmat Marcel Ciolacu, joi într-o declaraţie de presă, potrivit news.ro.

Amenințare fățisă!

Întrebat dacă România să exercite dreptul de veto în defavoarea Austriei, liderul PSD a răspuns: „În momentul în care un stat european, la o recomandare a Comisiei Europene, în momentul în care toate celelalte state europene membre au votat conform decizie CE şi un stat european, nejustificat, fiindcă nu există nicio justificare logică în ceea ce a întreprins Austria, atunci este cazul ca şi Austria să se aştepte ca România, la dreptul de veto, să se opună la orice, fără să justifice un astfel de demers”.

”Nu poţi să îţi foloseşti dreptul de veto împotriva unui stat european care a îndeplinit absolut toate cerinţele, care este un stat egal ca şi tine în drepturi, în UE, ca să îţi acoperi anumite probleme politice interne. Nu poţi să pui înaintea interesului european, un interes politic minor, din acest punct de vedere, în contextul în care Rusia a atacat nejustificat Ucraina şi toate statele europene trec printr-o criză energetică. Nu ai dreptul să faci acest lucru”, a completat Ciolacu.

”Simţim că Rusia este pe cale să se bucure”

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat că prin decizia de joi au fost ”călcate în picioare” principiile care definesc Spaţiul Schengen. ”Simţim că Rusia este pe cale să se mai bucure o dată de încă o nedreptate care i se face României”, a arătat el, relatează News.ro.

Lucian Bode a afirmat că decizia de joi este ”profund injustă” pentru România şi cetăţenii români şi ”afectează credibilitatea noastră, a tuturor”, şi că ”este total inacceptabil să schimbi reguli în timpul procesului sau mai bine zis la finalul procesului”.

”România nu poate fi sancţionată nemeritat şi nejustificat pentru situaţia internă din Austria. Am oferit soluţii, sprijin, dar nu suntem responsbili de situaţia internă din Austria. Aspiraţiile şi interesele a milioane de români au fost puse pe locul doi în faţa agendei politice interne a unui stat membru. Cuvinte precum unitate, încredere, parteneriat, solidaritate sunt des folosite atunci când încercăm să definim principiile de funcţionare a Spaţiului Schengem, aceste principii au fost călcate în picioare”, a declarat el.

Bode a susţinut că este un vot împotriva UE, nu a României, şi ”împotriva unităţii noastre de care unii actori non-UE se pot bucura”. El a menţionat că României i s-au făcut ”multe nedreptăţi” în decursul istoriei, iar de cele mai multe ori la realizarea lor a pus umărul Rusia. ”Simţim că Rusia este pe cale să se mai bucure o dată de încă o nedreptate care i se face României”, a subliniat el.

Citește și

Cârțu l-a făcut praf pe Rădoi: ”Bă, băiatule! Nu vii tu să-mi spui că mă uit la alt joc”