Poiana din povești se află în Apuseni

Iarna se strecoară încet prin Munții Apuseni, iar turiștii care sunt îndrăgostiți de primăvară au multe locuri de văzut. Unul dintre acestea este Poiana Călineasa, o oază de eliberare de stres.

Situată la aproape 1.300 de metri altitudine în Munții Bihorului, Poiana Călineasa este denumită și „satul de vară al moților”. De ce? În sezonul cald, din mai și până la final de septembrie, locul este invadat de turmele păstorilor din zonă, care încă păstrează tradițiile vechi. De la aceștia se pot cumpăra produse tradiționale, dar și fructe de pădure. Vara se mută aici oameni din Poiana Horea, Ghețari, Casa de Piatră, Hănășești și Ocoale.

Pentru a nu coborî prea des la oraș, cei care stau vara aici în cele peste 100 de colibe de lemn au pus mână de la mână și au ridicat chiar și o biserică în Poiana Călineasa. A fost sfințită în anul 2015 și a primit hramul Sfântul Ilie. Turiștii pot avea parte de o experiență de neuitat dacă ajung în zonă cu ocazia Târgului de la Călineasa. Practic, este o petrecere în vârf de munte, în care veselia este cuvântul de ordine. De regulă, Târgul de la Călineasa se desfășoară cu o săptămână înainte de Târgul de Fete de pe Muntele Găina, organizat în weekend-ul cel mai apropiat de sărbătoarea Sfântului Ilie Tesviteanul.

Nu doar vara este frumos în Poiana Călineasa. Iarna, peisajul este feeric, în special dacă este și zăpadă. Anul acesta, începutul lui decembrie a adus și prima ninsoare, astfel că iubitorii zăpezii pot merge liniștiți în zonă, pentru a admira frumusețea naturii.

Foto: Marius Turc

Citește și

Guvernul a aprobat relaxarea restricțiilor de Sărbători. Lista măsurilor adoptate