Poftiți în Bulgaria! Iată recomandările prefectului districtului Ruse

Bulgaria este o destinație deja obișnuită pentru români, în special vara și iarna. Litoralul bulgăresc este vizitat în sezonul estival, în timp ce mulți români merg la schi iarna, în special la Bansko. Într-un interviu acordat doarromania.ro, Guvernatorul districtului Ruse, Borislav Balgarinov, a menționat alte atracții turistice ale țării de la sud de Dunăre. Acestea pot fi descoperite pe tot parcursul anului.

Bulgarii și românii sunt ca frații

-Ce cred bulgarii despre români?

Borislav Balgarinov: Societatea bulgară este prietenoasă și invită toți românii să viziteze Bulgaria, și în special regiunea Ruse, unde pot experimenta o varietate de emoții, învățând despre viața și istoria bulgarilor, schimbând relații interculturale și creând amintiri durabile și impresionante. Suntem popoare înfrățite și ne acceptăm reciproc.

-Ce nu știu românii despre regiunea Ruse și ce ar fi interesant pentru ei să învețe?

Borislav Balgarinov: Cu siguranță sunt mai multe de învățat despre regiunea Ruse, dar pentru a începe redescoperirea districtului aș sublinia posibilitatea de a desfășura un tip de turism nestandard, și anume vânătoarea. Există locuri minunate în zonă în care animalele interesante sunt îngrijite și crescute, ceea ce ar fi de interes pentru cunoscătorii de vânătoare. În special, aș dori să vă atrag atenția asupra rezervației Batakliata.

-Ce nu știu românii despre bulgari și ar fi interesați să știe?

Borislav Balgarinov: Ceea ce românii nu bănuiesc este că bulgarii sunt bogați în tradiții folclorice și obiceiuri tradiționale. Presupun că Festivalul Kukeri / Mumeri / din Pernik ar trezi un mare interes în rândul turiștilor români. Deosebit de impresionante sunt dansurile de foc, care sunt acum păstrate în mai multe sate din Munții Strandzha – Bulgari, Kosti, Brodilovo. Viața bulgarului este, de asemenea, foarte interesantă și bogată și ar putea fi experimentată în Koprivshtitsa. Acestea sunt câteva puncte de plecare bune pentru a afla despre misterele Bulgariei.

-Cât de importanți sunt românii pentru turismul bulgar în această nouă situație?

Borislav Balgarinov: Luând în considerare provocările noii situații, când în condițiile crizei create, multe întreprinderi mici și mijlocii și-au pierdut rentabilitatea, cu alegerea lor de a vizita și experimenta Bulgaria, inclusiv Regiunea Ruse, turiștii români dau un impuls semnificativ dezvoltării și depășirii incertitudinii noii realități.

Locurile din Bulgaria care merită descoperite

-Ce locuri din Bulgaria le-ați recomanda românilor să viziteze, deoarece majoritatea vin vara și iarna în Bansko și nu știu despre alte locuri?

Borislav Balgarinov: Bulgaria are multe de oferit ca experiență pentru turiștii români. De exemplu, este obligatoriu să simțiți farmecul munților Rila, Pirin și Rodopi.

Ca alternativă la Bansko pentru o destinație de schi, ofer Borovets și Pamporovo. Trebuie să te cufunzi în aceste frumuseți. Am menționat Borovets, ai petrece o toamnă fabuloasă și acolo, combinând drumețiile montane cu alpinismul la cele șapte lacuri Rila.

În continuare vă recomand să atingeți frumusețile barajului Studen Kladeneț (Kardzhali), barajul Ivaylovgrad (Kardzhali)

Ivaylovgrad
barajul Ivaylovgrad

-barajul Vacha (la granița dintre districtul Plovdiv, districtul Smolyan și districtul Pazardzhik)

Lacul Vacha
Lacul Vacha
Lacul Vacha

În lista locurilor care trebuie văzute, este obligatorie și o vizită în Valea Trandafirilor. Aceasta dezvăluie grădinile nesfârșite cu trandafiri, din care se produce celebrul ulei de trandafiri, combinat cu explorarea patrimoniului traco cultural-istoric și arheologic al ținuturilor noastre și oferă, de asemenea, locuri pentru turismul viticol de înaltă calitate.

Aș dori, de asemenea, să vă atrag atenția asupra Peșterii Magurata, Peștera Ledenika, Stâncile Belogradchik (parte a comorilor din nord-vest), Peștera Gâtului Diavolului și Peștera Yagodinska (magia Rodopilor) și altele.

Peștera Magurata, The Rabisha Cave
                                                    Peștera Magurata, The Rabisha Cave
                                                   Peștera Ledenika
                                                                   Cetatea Belogradchik
Peștera Yagodinska

Un nou pod peste Dunăre între Ruse și Giurgiu

-Înțeleg că intenționați un nou pod peste Dunăre între Ruse și Giurgiu? Îmi puteți spune mai multe despre acest proiect?

Borislav Balgarinov: Investiția în construcția unei instalații de pod noi, moderne și combinate a fost dovedită de-a lungul anilor, cu capacitatea de a prelua traficul crescut în regiunea noastră, la granița cu UE, asigurând o conexiune de transport rapidă și de calitate între Bulgaria și România lângă Ruse – Giurgiu.

Achiziția de infrastructură pe scară largă este o actualizare în contextul construcției autostrăzii Ruse – Veliko Tarnovo; construcția tunelului sub Shipka, care face parte din drumul național I-5 de la Ruse la Makaza, precum și viitorul coridor logistic bulgar (UE Gateway), stabilit pentru punerea în aplicare până în 2027 în Strategia teritorială integrată pentru dezvoltarea Regiunii Nord-Est.

Principala prioritate în activitatea mea este să iau măsuri eficiente pentru a asigura în viitorul apropiat conectivitatea de transport necesară pentru a utiliza în mod rațional coridoarele de transport paneuropene 7 și 9 în regiunea noastră.

În această privință, teritoriile interesate din zona secțiunii bulgare a coridorului paneuropean de transport 9 – districtele Veliko Tarnovo, Gabrovo, Kardzhali, Stara Zagora și Haskovo și-au declarat deja în scris sprijinul fără echivoc și disponibilitatea de a se alătura eforturilor de implicare a puterii executive. Investiția este extrem de urgentă în construcția unui al treilea pod peste Dunăre lângă Ruse – Giurgiu.

De asemenea, s-a ajuns la un acord cu omologii români pentru a lua măsuri comune pentru a accelera relațiile de negociere și a ajunge la un acord general al Guvernului privind construcția podului. Trebuie semnat un Acord cu Consiliul județean Giurgiu pentru consolidarea pozițiilor în această direcție.

-Cum se poate rezolva problema cozilor uriașe de TIR-uri care așteaptă la vamă?

Borislav Balgarinov: Acest caz se numără printre principalele probleme ale raionului, care de-a lungul anilor nu a găsit o soluție viabilă. În acest sens, încă din primele zile de la preluarea funcției de guvernator regional, am inițiat o activitate de reluare a conexiunii cu feribotul peste Dunăre între Ruse și Giurgiu. Personal recunosc această idee ca fiind singura măsură practică pentru o soluție eficientă și pe termen lung a situației problematice.

-Care sunt relațiile dintre districtul Ruse și autoritățile române?

Borislav Balgarinov: Aș spune că împărtășim priorități comune și vedem viitorul euroregiunii ca o destinație înfloritoare, de înaltă tehnologie, bună, sigură, mai ecologică și atractivă pentru dezvoltare culturală, turism, comerț, conectivitate la transport și așa mai departe. În acest scop, am semnat un Acord cu colegii noștri români privind domeniile cheie de intervenție pentru îmbunătățirea regiunii transfrontaliere comune, la a căror implementare și extindere lucrăm cu sârguință și printr-o comunicare strânsă. Aș rezuma că suntem bucuroși să lucrăm împreună și ne putem lăuda cu o colaborare la nivel înalt.