--> -->

Podul lui Dumnezeu: singurul pasaj natural din România, al doilea ca mărime din Europa

Județul Mehedinți se poate mândri cu un obiectiv turistic unic în lume, ”Podul lui Dumnezeu”, un pod format natural și care face legătura între Baia de Aramă și Drobeta Turnu-Severin.

De unde-l poți observa cel mai bine

Podul lui Dumnezeu se prezintă sub forma unei arcade din piatră, a cărei măreție poate fi descoperită cel mai bine dacă este privită de la distanță. Conform turistprinromania.com, cel mai bun loc pentru admirarea celebrului pod natural este Crovul Peșterii, de unde se dezvăluie toată Valea Pragului.

Sursa citată a mai completat că Podul lui Dumnezeu s-a format după răsturnarea zidului superior al unei peșteri. Cu o lungime de 30 de metri și o înălțime de 13, Podul lui Dumnezeu are 22 de metri în lățime și 9 metri la deschidere.

Datorită acestor dimensiuni, avem în prim-plan cel mai mare pod natural din România și al doilea cel mai mare din Europa. De asemenea, acesta este singurul pod natural care poate susține vehiculele de mare tonaj.

Numeroase legende

Frumusețea acestui obiectiv turistic este dublată și numeroasele legende din jurul său. Spre exemplu, una dintre cele mai cunoscute legende locale are legătură cu o intervenție a lui Dumnezeu, căruia i s-a făcut milă de cei care nu putea traversa Valea Pragului.

Astfel, El l-a alungat pe diavolul ascuns în peștera de sub pod, iar când acesta a fugit, tavanul peșterii s-a prăbușit. Ulterior, ”necuratul” s-a agățat cu ghearele de stâncile din Dealul Peșterii când a ieșit ieșind la Zătonul Mare.

Oamenii locului au moștenit de la străbunicii lor legenda conform căreia urmele zgârieturilor diavolului se văd pe o stâncă numită Stânca Dracului.

Încă o legendă se referă la un alt motiv pentru care Dumnezeu a construit podul. Se pare că Sfântul Nicodim își dorea să treacă spre Tismana, iar dorința lui a fost ascultată.

Podul lui Dumnezeu se află în satul Ponoarele (n.r. – comuna Ponoarele) și este situat în partea de nord a judeţului Mehedinţi. Comuna Ponoarele se află la 5 kilometri distanță de şoseaua naţională Târgu-Jiu – Băile Herculane (DN67D).

De asemenea, se află la 37 kilometri de Motru şi la 65 kilometri de Drobeta Turnu-Severin şi Băile Herculane, astfel că turiștii pot ajunge aici având la dispoziție mai multe rute.

Citește și

Oana Sîrbu, ca o puștoiacă la 54 de ani: ”Contează mult asta”