Podul Grohotului, șaua uriașilor din legende

Nordul județului Hunedoara este un tărâm prea puțin explorat de turiști. O spun datele celor care se ocupă de statisticile din turism. Culmea, această zonă are multe de oferit. Nu departe de Țebea, locul în care Avram Iancu își trăiește somnul de veci, se află Podul Grohotului, o minunăție a naturii.

S-a format prin prăbușirea unei vechi peșteri și oferă o imagine numai bună de fotografiat. Mai există un singur pod de acest fel în România, în județul Mehedinți. Podul Grohotului se întinde pe o suprafață de un hectar, este lung de 20 de metri și lat de 17. Se află pe Valea Uibăreștilor, în comuna Bulzeștii de Sus, la vreo 15 kilometri de Țebea.

Legendele spun că Podul ar fi aparținut uriașilor care păzeai minele de aur din apropiere. O altă legendă spune că roca din care s-a format Podul ar fi ajuns în acel loc în urma unei erupții a Muntelui Caraci, care se află la 20 de kilometri distanță. Sigur este faptul că turiștii pot admira și poza un peisaj minunat, cu piscuri ascuțite, ravene în piatră și o floră excepțională. La Podul Grohotului se ajunge pe drumul Brad – Țebea – Baia de Criș (DN76), iar apoi în direcția Bulzeștii de Jos.