--> -->

PNL și PSD au convenit înghețarea angajărilor la stat: „Și tăierea cheltuielilor din ministere cu 10%”

Premierul liberal Nicolae Ciucă și președintele social-democrat, Marcel Ciolacu, au anunțat la începutul acestei săptămâni că au bătut palma pe mai multe măsuri pentru reducerea cheltuielor bugetare, la ședința în format restrâns care a avut loc Palatul Victoria.

Două excepții: Învățământul și Sănătatea

„Am decis să reducem cu 10% cheltuielile ministerelor la bunuri și servicii, să oprim achizițiile de autovehicule, de mobilier, precum și alte cheltuieli neesențiale ale instituțiilor publice.

Vom îngheța angajările la stat – bineînțeles, ținând cont că învățământul și sănătatea au, în continuare, nevoie de personal”, a transmis premierul pe Facebook.

O altă măsură convenită este reducerea la jumătate a numărului consilierilor din cabinetele demnitarilor din aparatul guvernamental.

Tot în coaliție s-a decis „introducerea lanțului scurt de aprovizionare, un sistem cu beneficii de ordin economic, social, de mediu și de sănătate”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Mai precis, prin această măsură, vânzarea se va face de la un fermier la un consumator printr-un număr redus de intermediari.

Cât ar fi „gaura de la buget”

Aceleași măsuri au fost anunțate și de Marcel Ciolacu, care susține că deciziile luate vor duce la o economie de peste 5 miliarde de lei la buget.

„Fie că vorbim de hrana din spitale, de programele destinate elevilor în școli, mâncarea pentru bătrânii și copiii instituționalizați – toate instituțiile publice vor cumpăra doar produse românești de calitate”, a menționat liderul social-democraților.

Discuția de la Palatul Victoria a venit în contextul în care, potrivit ministrului de Finanțe, Adrian Câciu, „gaura de la buget nu e în niciun caz de 20 de miliarde de lei”, ci de 4,7 miliarde de lei.

Citește și

Preț uriaș al cireșelor de import la Buzău. Pensionar: „Nu îmi permit nici sâmburii”