Ploaie de amenzi în prima noapte de carantină în România

România a parcurs prima noapte de carantină, de luni, 9 noiembrie, intrând în vigoare noi reglementări la nivel național. Potrivit Poliției Române, în intervalul orar 23:00 – 05:00, polițiștii din toată țara au acționat, alături de jandarmi și polițiști locali, pentru verificarea modului în care sunt respectate măsurile de prevenire și combatere a răspândirii COVID-19.

Un număr de 1.132 de români nu au respectat interdicțiile privind deplasarea și au fost amendați de polițiști în prima noapte de carantină din România. Conform informațiilor oficiale, pentru neregulile constatate, au fost aplicate 1.150 de amenzi, cu valoare totală de 301.000 de lei. Din totalul acestora, 1.132 au fost aplicate pentru nerespectarea interdicțiilor privind deplasarea sau libera circulație, în valoare de 272.000 lei.

”În conformitate cu dispozițiile legale în vigoare, în toate localitățile se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 23:00 – 05:00, cu excepții motivate”, a notat Poliția Română.

Practic, românii se pot deplasa în intervalul restricționat în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi; pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente.

Sunt permise deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei.

De asemenea, este permisă deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Citește și

FOTO Mesaj manifest impresionant al unui dinamovist: ”Nu vreau să te plictisesc, dar o să fac asta”