Pildă de la părintele Visarion Alexa de Paști: ”Folosește hainele lumii, dar nu fi precum lumea, păstrează-ți credința”

Părintele Visarion Alexa, originar de pe plaiurile moldovenești, este parohul Bisericii ”Pogorârea Sfântului Duh” din Militari (București). A fost invitatul ultimului podcast al lui Damian Drăghici și a fost un dialog interesant pe durata a aproape o oră și jumătate de dialog. Un dialog pentru suflet.

”Omul contemporan are o problemă fundamentală cu sufletul lui. Nu-și recunoaște existența sufletului, în el. Școala, societatea, începe să devină o lume fără suflet. Începe să fie zoologie: “Statul te recunoaște după număr, cod numeric personal, într-o zi o să mori, te vom îngropa”. Ni se setează așteptări de genul ăsta, încât eu însuși i-am zis fiicei mele: “Dar ce-o să câștigi tu cântând la violoncel, ce-o să faci cu asta?!”. Noroc cu soția care-mi readuce aminte de suflet.

Ne îndreptăm doar spre materie, omul care are bani, el are tot, fericire, împlinire, posesie. Fals. Niciun om “posedat”, care are bani, nu e fericit, ăsta e paradoxul. Îmi place creștinul cu bani. Vreau să văd creștinul cu bani, spălat, sprayat, pensat…Pardon, pensată! Nu nespălat, murdar. Poți să fii creștini, poți purta hainele lumii, nu trebuie să fii precum cei din icoane. Folosește hainele lumii, dar nu fi precum lumea! Păstrează-ți credința! Înțelege că banii sunt doar un instrument. Fii boier, domnule! Steinhard spunea lucrul ăsta: “Dumnezeu e mare boier!”. Varsă ploaia lui și peste drepți, și peste nedrepți, soarele iese și pentru cei credincioși, și pentru cei necredincionși. De aceea e mare boier.

Mă gândesc la suflet nu doar la cel care se pune în genunchi să se roage. Ne mai mirăm că suntem o generație depresivă și anxioasă. Nu ne mai preocupă artele frumoase, muzica bună, baletul, cartea, cititul. Ascultăm doar muzica popcorn, pop,pop, pop…

Până acum eram concentrați doar pe distracții, unde să ne facem concediul, ce să ne mai cumpărăm. Este momentul oportun să ne întoarcem la suflet. Bine că n-avem Ebola că nu te mai întreba nimeni dacă te vaccinezi. Suntem într-o perioadă propice pentru dezvoltarea sufletească. Poți să trăiești și pentru mai puțin, nu doar să ai mult mereu. Omul uită că are deasupra capului unui soare, luna, i se pare că totul i se cuvine. Trebuie să faci un efort: să le contempli.

Fericire nu e ceva roz, să trăiești pe pozitiv toată viața. Viața e dură. Trebuie să înțelegem că viața e o chestiune complexă, cu boală, cu moarte, cu lipsuri, cu momente de bucurie, cu prieteni, cu dușmani, cu roz.

Ne-am obișnuit să fim buni în preajma Crăciunului, Paștelui. Am implementat un progrămel care rulează: “De Crăciun / Fii mai bun…”. După, nu te mai interesează cine trăiește, cine moare, toată lumea zice măcar atunci… Avem nevoie de o cultură a sufletului, de voluntariat. În Europa, e foarte importantă ideea asta, de voluntariat pentru suflet. Să dai cu ochii de lucrurile dificile, să-ți ajuți semenii. Noi pierdem din vedere felul natural de a fi, pierzi omul din tine dacă nu ai milă!

Ca să fii un creștin mai bun, trebuie din fapte, nu din vorbe. Eu cred în milă, unii o văd ca ceva rușinos. Îmi place când nevasta mea are milă de mine, când sunt bolnav, are grijă de mine, roiește în jurul meu. Cum s-a întâmplat când, după vaccin, am fost la pat vreo două zile. Nu vreau cadouri, ci milă izvorâtă din iubire.

Când patru zile la rând ai dreptate non-stop, iar cel de lângă tine nu, deja ceva e dereglat în tine. Ce este un om fără iubire? Un monstru! Un om care nu iubește și nu este iubit, e un monstru”, a mărturisit părintele Visarion Alexa în podcast-ul lui Damian Drăghici.

Citește și

Patriarhul Daniel, mesaj pro-vaccinare: ”Un pas spre redeschiderea pelerinajelor”