Pfizer a dat România în judecată pentru neplata vaccinurilor anti-COVID contractate. Replica ministrului Sănătăţii

Companiile farmaceutice Pfizer și BioNTech au confirmat că au dat România în judecată, acuzând țara noastră că a încălcat contractul semnat în mai 2021, pentru achiziția de vaccinuri anti-COVID-19, a scris Context.ro.

Informația a fost comentată de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, dar și de ministrul sănătăţii Alexandru Rafila, care a afirmat că nu e o situaţie neaşteptată, având în vedere că acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul altor două state UE, Polonia şi Ungaria.

Oficialii români preconizau ”mutarea”

„Pfizer și BioNTech caută să facă România să își respecte angajamentele pentru comenzile de vaccinuri COVID-19, plasate de Guvernul României, parte a contractului de livrări pentru Uniunea Europeană, semnat în mai 2021″, au transmis reprezentanții Pfizer.

„Aceste proceduri formale vin după discuții lungi între părți, care au avut loc în spiritul parteneriatului cu România și cu membrii Guvernului României. Pfizer și BioNTech cred că este important ca toate părțile implicate să își respecte obligațiile contractuale, în baza acordului care a facilitat succesul răspunsului European la pandemia COVID-19″, scrie într-un răspuns al gigantului farmaceutic, pentru Context.ro.

Milioane, zeci de milioane, de doze, de euro

Conform datelor publicației citate, între 2020 și 2021, România a contractat peste 90 de milioane de doze de vaccin anti-COVID, din care aproximativ 35 de milioane au ajuns în țară până în luna septembrie a anului 2023.

Contractul semnat în mai 2021, având o valoare totală de peste 600 de milioane de euro, prevedea achiziția de 34 de milioane de doze de vaccin, la 19,5 euro bucata.

Reacția Guvernului Purtătorul de cuvânt Mihai Constantin a făcut, joi, declarații cu privire la anunțul că Pfizer a dat România în judecată pentru neplata vaccinurilor anti-COVID contractate, afirmând că amendamentul la care face referire compania farmaceutică nu a fost semnat de Ministerul Sănătăţii, potrivit Spotmedia.

Rafila: „Au fost contractate cantităţi enorme de vaccin pe care România nu le folosea, situaţie care nu putea fi acceptată”

Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că notificarea Pfizer de chemare în faţa instanţei la Bruxelles pentru vaccinurile anti-COVID a fost primită prin poştă, notează News.ro.

„Este o situaţie care nu este neaşteptată, având în vedere că Pfizer a făcut acelaşi lucru şi cu alte două state membre ale Uniunii Europene, respectiv Polonia şi Ungaria.

A venit acum rândul României, care nu a acceptat, nu am avut cum să acceptăm să semnăm un amendament propus de către compania Pfizer, care presupunea plata unor compensaţii financiare în cazul în care renunţam la contractul… la vaccin”, a spus, joi, Rafila.

Citește și

Cătălin Cherecheș rămâne în arest în Germania. Ultima oră