Petre Roman despre posibilitatea de a fi emisar ONU în Sahara: ”E un proces”

Ziarul algerian El Watan a publicat la sfârșitul anului trecut informația că secretarul general al ONU, Antonio Guterres, îl ia în calcul pe fostul premier Petre Roman pentru funcția de trimis special al Națiunilor Unite în Sahara de Vest.

Este o zonă fierbinte a Africii și a lumii. Sahara de Vest se chinuie de zeci de ani să rezolve un conflict deschis între Maroc și Algeria cu privire la suveranitatea teritoriului. ONU consideră Sahara Occidentală teritoriu ne-autonom.

”Nu pot să fac niciun comentariu pe această temă. E un proces de consultare pe acest subiect și de aceea nu pot comenta încă”, a declarat Petre Roman pentru Libertatea.

Negocierile conduse de ONU, în care sunt implicaţi Maroc, Frontul Polisario, Algeria şi Mauritania, sunt suspendate.

Procesul de decolonizare a fost întrerupt în anul 1976, când vechea putere colonială, Spania, a abandonat Sahara Occidentală în mâinile Marocului și Mauritaniei.

Teritoriul se găsește în actualitate aproape ocupat în întregime de către Maroc, situație care nu este recunoscută de ONU și este refuzată de grupul armat Frontul Polisario, care a proclamat independența teritoriului sub numele de Republica Arabă Democrată Saharawi în 1976. Grupul armat administrează de fapt zona din Sahara Occidentală necontrolată de Maroc, numită oficial Provinciile Meridionale.

Petre Roman, 74 de ani, este un politician român, inginer și profesor universitar. A fost prim-ministru al României între 1989 și 1991. A mai fost deputat de Brașov, senator și deputat de Brașov.

Citește și

Gabriela Firea a început anul cu noul premier: ”Românilor nu li se spune ce se face cu banii”. Cât timp acordă cabinetului

No Comments Yet

Comments are closed