Petre Daea explică dușmănia arătată cormoranilor: ”Mi-a luat peștele înainte să-l introduc în frigider. Și frigiderul este gol”

Ministrul Agriculturii Petre Daea a spus că motivația celebrei sale adversități față de cormorani este legată de faptul că păsările îi iau peștele dinainte să-l bage în frigider.

Ministrul Agriculturii Petre Daea a afirmat că susține proiectul de lege depus la Parlament potrivit căruia vânătoarea cormoranilor va fi permisă pe întreaga durată a anului, nu doar pe timpul toamnei și iernii.

”Românii să mănânce mai mult pește decât cormoranii”

Daea a oferit și o explicație pentru războiul pe care l-a declanșat împotriva cormoranilor, specie de păsări pe care o socotește un pericol major pentru acvacultura din România.

”Într-o dimineaţă, pe la orele 6:10 când am ajuns la minister, am citit un mail al unei persoane pe care o respect şi care mă întreba “de ce sunt atât de înverşunat împotriva cormoranilor pentru că nu mi-a luat peştele din frigider”, iar eu am zis că mi l-a luat înainte de a-l introduce în frigider. Am frigiderul gol.

De aceea trebuie să interpretăm cum se cuvine această secvenţă. Însă, revenind la preocuparea zilei şi la imaginea aceasta pe care dumneavoastră o vedeţi de respect pentru consumul de peşte în România şi de efortul pe care-l fac piscicultorii în acest domeniu, trebuie şi ei să poată să beneficieze de rezultatul muncii lor”, a declarat, sâmbătă, ministrul Petre Daea, la Târgul pescăresc de toamnă, care s-a desfășurat în curtea ministerului.

Care sunt cifrele

Daea a precizat că România produce doar 20.000 de tone de pește pe an, deși ar avea posibilitatea unei producții de 50.000-60.000 de tone.

”Am spus-o de fiecare dată: românii să mănânce mai mult peşte decât cormoranii. Pentru că, din nefericire, la această dată şi sper să se valideze în Parlamentul României acea iniţiativă, în aşa fel încât se reducem populaţiile de cormorani pentru a putea satisface consumul în România”, a spus Daea.

Cormoranul mare, vânat tot timpul anului

Tihna coloniilor de cormorani s-ar putea spulbera definitiv, în cazul în care Parlamentul va adopta un proiect de lege care prevede posibilitatea vânării acestor păsări pe întreaga durată a anului. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, primește o mână de ajutor din partea unui grup de parlamentari PSD și PNL care vor să dea dezlegare vânătorilor să vâneze cormorani indiferent de perioada anului.

Doar una dintre cele trei specii de cormorani – mare, mic și moțat – va putea fi vânată fără restricție de anotimp. Este vorba de cormoranul mare (Phalacrocorax carbo), specie care poate înghiți și pește de 50 de centimetri lungime. Inițiatorii proiectului depus la Senat pentru dezbatere publică susțin că aceste păsări au ajuns un pericol major pentru acvacultura de la noi.

”Cu toate că îngrijorarea producătorilor de peşte a crescut ca urmare a pagubelor tot mai mari produse de cormorani în fermele de acvacultură, semnalele acestora nu au fost auzite de responsabilii cu protecţia mediului. Urmare acestui fapt, s-a ajuns în prezent ca producători de marcă din acvacultura românească să dorească să abandoneze această activitate şi să se îndrepte spre alte activităţi din agricultura românească”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Arătând că proprietarii fermelor de acvacultură nu primesc niciun fel de despăgubiri pentru pagubele făcute, dar nici nu au voie să ucidă prădătorii peștilor pe care-i cresc, inițiatorii fac un portret sumbru al fiarei înaripate care, potrivit unei declarații din acest an făcută de ministrul Petre Daea, ar mânca mai mult pește decât românii.

Statutul de specie protejată a făcut ca aceste păsări să migreze din apele naturale către fermele de acvacultură, unde hrana este mai abundentă. De asemenea, arealul s-a extins de la Delta Dunării și cursul fluviului înspre alte regiuni, precum Banat, Moldova, Transilvania.

Studiile științifice arată că un cormoran mare consumă peste 700 de grame de pește pe zi, însă există date potrivit cărora, în perioadele de reproducere, cantitatea poate fi și chiar de 2-3 kilograme.

Citește și

Anunțul făcut de Dan Negru referitor la Revelionul la TV: ”Eu asta vă sfătuiesc”