--> -->

Pelerinii de la Sfânta Parascheva: ”Să ne ferească Sfânta de cei răi!”

În aceste zile la Iași mii și mii de pelerini, din toate colțurile țării, se roagă pentru sănătate, liniște, dar și pentru ca războiul să nu treacă granița în țara noastră.

Sâmbătă, prima zi a pelerinajului la moaștele Sfintei Parascheva a început cu aglomerație. Aproape 150 de autocare din Voluntari, 120 dintre ele puse la dispoziție de primărie, au transportat circa 8.000 de cetățeni ai orașului de lângă București către Iași.

Dublat peste cele câteva sute de ieșeni și oameni din județele din jurul Iașiului care s-au așezat la rând încă de la ora 06.00, când moaștele au fost scoase din catedrală și așezate în baldachin, pelerinajul a debutat cu 10.000 de oameni așteptând să se închine.

500 de voluntari împart ceaiuri și pachete pelerinilor

Întregul drum care urcă dinspre Bahlui spre dealul în care este așezată Catedrala Mitropolitană e format din rânduri de oameni care vor să atingă racla. Unii dintre aceștia se așază și a doua oară la rând.

De-a lungul cozii sunt tarabe improvizate unde se vând lumânări, mănunchiuri de busuioc și iconițe, în timp ce pe unii pereți de cărămidă din apropierea catedralei, oamenii au început să aprindă lumânări. Sunt 500 de voluntari ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei care împart ceaiuri și pachete pelerinilor, coordonați de către 200 de preoți.

Aceștia vor lucra în schimburi a câte 3-4 ore, astfel încât să fie în permanență un număr de preoți și voluntari de-a lungul traseului. Moaștele au fost scoase din catedrală dis-de-dimineață.

În rândul care pleacă dinspre raclă l-am întâlnit pe Bogdan, puțin trecut de 40 de ani, cu un rucsac de munte în spate și un mănunchi de busuioc în mână. Bogdan Murariu este stabilit la Bacău cu soția și 2 fete mici, scriu cei de la Libertatea. A lucrat în străinătate până anul trecut, când a decis să se întoarcă în țară. ”Asta-i țara mea, a noastră, nu mai puteam”, spune bărbatul.

A mai fost la pelerinaje, dar niciodată la Iași, deși, fiind aproape, spune că și-a dorit mereu să ajungă. „Am venit să ne rugăm pentru că, uitați-vă, ce ne-a mai rămas? Avem doar crize, sperăm ca lucrurile să se liniștească și ca totul să se termine”, a mai spus Bogdan.

Moaștele au fost scoase din catedrală la ora 06.00, după ce un sobor de preoți a realizat o ceremonie specială, iar racla cu moaștele Sfintei Parascheva a fost așezată pe baldachinul ornat cu flori din curtea interioară a Ansamblului Mitropolitan.

Alături de Sf. Parascheva a fost așezată și racla cu moaștele Sfântului Paisie de Neamț, călugăr român cu origini de Ucraina, care au fost aduse vineri noaptea de la Mănăstirea Neamțului.

Sunt așteptați peste 300 de mii de credincioși

Autoritățile estimează că peste 300 de mii de credincioși se vor închina la moaștele Sfintei Parascheva în intervalul 8 – 15 octombrie, dar că acest număr poate fi chiar mai mare, a declarat, vineri, Ioan Sorin Merlușcă, de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău.

Acesta a precizat că jandarmii sunt pregătiți ca în apropierea zilei hram, pe 14 octombrie, la rând să fie în permanență peste 50.000 de pelerini, care pot forma un rând de până la 4 kilometri.

Conform ultimelor raportări oficiale, la ora 15.00 în culoar erau deja 12.500 de persoane, rândul fiind în creștere, iar prin fața raclei au trecut să se închine aproape 17.000 de persoane de dimineață de la ora 06.00.

Citește și

A murit Valeria Seciu. Poveste de dragoste cu Octavian Cotescu