Autoritățile au pus multe restricții în aceste zile din cauza pandemiei de coronavirus, dar în ceea ce privește credința de această dată nu au mai luat măsuri, fiind considerată o activitate vitală.
Așa că și anul acesta s-a organizat cel mai mare pelerinaj din București, cel la Sfântul Dimitrie. Noi am fost duminică seara pe Dealul Patriarhiei în rândul pelerinilor și o să vă spunem ce trebuie să știți ca să nu vă temeți să veniți dacă vă doriți acest lucru.
Preoți cu soluție dezinfectată, mănuși și măști
Duminică seara la ora 7 rândul începea aproape de baza Dealului. ”Nu stați mai mult de 45 de minute la coadă. Acolo este rândul, există și unul pentru părinți cu copii, dar să fie până în 3, maxim 4 ani”, ne-au explicat jandarmii.
Imediat cum intri în rând există un preot voluntar înarmat împotriva coronavirusului cu soluție dezinfectantă cu care îi dădea pe pelerinii care intrau în rând și le oferea măști tuturor celor care nu aveau sau mai doreau una. O femeie însă a refuzat soluția dezinfectantă: ”De atâția ani vin la acest pelerinaj și acum mă dau cu dezinfectant? Sunt curată pe mâini”.
Pe drum sunt oameni care vând flori, iconițe sau batiste.
S-a mers destul de repede și cât s-a urcat Dealul au fost cel puțin 8 preoți voluntari cu mănuși, soluție dezinfectantă și măști gratuite. De asemenea, aceștia îi rugau pe credincioși să repecte distanța de 1,5 metri între persoane și să stea câte unul pe rând. În general pelerinii au înțeles și s-au conformat.
N-am ajuns în 45 de minute, ci în 50 de minute. În Baldachinul Sfinților sunt o părticică din moaștele Sfântului Nectarie, două părticele din moaștele Sfinților Constantin și Elena, moaștele Sfântului Dimitrie cel nou și un veșmânt și o părticică din moaștele Sfântului Ioan Iacob de la Neamț Hozevitul. Chiar când am ajuns acolo s-a terminat slujba de priveghere și pentru 2 minute pelerinii au trebuit să aștepte trecerea soborului de preoți.
Plic cadou din partea patriarhului Daniel
Apoi pelerinii au intrat unii pe partea dreaptă, ceilalți pe partea stângă. Pelerinii au primit câte un plic: Binecuvântarea Preafericitului Părinte DANIEL, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În plic se afla o Carte de Rugăciuni, o iconiță cu Sfântul Ioan Iacob de la Neamț și una cu Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou. Credincioșii care aduc flori le pot trece pe la racle și le pot lua acasă pentru că la fel ca anul trecut, voluntarii nu mai primesc și nu mai împart florile mai departe credincioșilor.
Pelerinii trebuie să mai știe și că ieșirea se face pe strada 11 iunie și că nu pot trece pe lângă Catedrala Patriarhală ca să se întoarcă pe Dealul Patriarhiei pe unde se urcă, fiind un culoar unic.
De asemenea, în plină pandemie pe Dealul Patriahiei am numărat peste 7 ambulanțe, dar fără ca acestea să aibă de lucru, cel puțin cât am stat noi acolo. La ieșirea spre strada 11 iunie, pe partea stângă, s-a amenajat un loc unde credincioșii pot cumpăra și aprinde lumânări, fără ca să se creeze aglomerație.
Cam așa arată anul acesta pelerinajul la Sfântul Dimitrie care se va încheia joi, 28 octombrie. Posibil ca zilele următoare să fie mai lungă coada, dar se merge destul de repede și organizarea în acest an este foarte bună.
Programul liturgic:
Marți, 26 octombrie 2021, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, de la ora 9.30, se va săvârşi Sfânta Liturghie la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală.
Miercuri, 27 octombrie 2021, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, începând cu ora 9.00, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală va fi săvârșită Sfânta Liturghie arhierească de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi.