Arseni Burlakov a părăsit Rusia împreună cu toată familia lui. În 2009, au plecat din orașul siberian Tomsk și s-au stabilit în Bulgaria, la Varna.
Acolo au început să dezvolte rețeaua de magazine rusești Berezka, ce s-a extins și în România începând cu 2014. Așa că Arseni s-a mutat la București și s-a căsătorit cu o româncă.
”Plănuiesc să rămân aici”
”Acum avem 65 de magazine în Bulgaria și 13 în România. În acest moment, ne concentrăm puterile în dezvoltarea acesteia”, spune rusul în vârstă de 36 de ani într-un material Libertatea.
”Îmi place că România se îndreaptă spre libertăți democratice și eficiență statală. Îmi doresc să fiu în această mișcare împreună cu românii și plănuiesc să rămân aici”, își motivează el alegerea de a trăi în țară.
Arseni nu se teme să critice în termeni duri regimul de la Kremlin și războiul pe care Vladimir Putin l-a declanșat împotriva Ucrainei.
”Acolo, torturează și ucid”
”A fost un șoc pentru mine. În prima săptămână, nu mi-a venit să cred că asta se întâmplă cu adevărat. În fiecare dimineață ridicam telefonul cu gândul că poate s-a terminat”, mărturisește el.
În România, Arseni se simte liber să vorbească public. Crede însă că opozanții regimului care trăiesc în Rusia își pun chiar viața în pericol dacă o fac. O realitate care însă nu poate fi conștientizată cu ușurință atunci când lumea în care trăiești e una liberă.
”Am dreptul să-mi exprim părerea în timp ce sunt aici, în România dar este absolut imposibil să faci acest lucru dacă ești acum în Rusia. Autoritățile amenință, torturează, închid, iar dacă este necesar, ucid. Cum l-au ucis pe Boris Nemțov și cum au încercat să-l omoare pe Navalnîi”, comentează el.
”Spre Coreea de Nord”
Cu un stat tot mai închis, Arseni are impresia că ”Rusia se îndreaptă ideologic spre Coreea de Nord”. Totuși, e de părere că poporul rus este, la rândul lui, o victimă a propriului stat.
”Acest război nu este în numele poporului rus. Oamenii au fost înșelați teribil în ultimii 20 de ani. Îmi pare teribil de rău că în istoria Rusiei nu a existat niciodată o democrație și majoritatea oamenilor nu știu că puterea le aparține, de fapt, lor. Întreaga istorie a Rusiei a fost și continuă într-un regim autoritar”, susține Arseni Burlakov.
El speră la înlăturarea regimului totalitar de la Kremlin Deși rușii sunt obișnuiți să trăiască sub un lider puternic și nedemocratic, iar în acest moment, opoziția politică și mediatică a fost suprimată, Arseni își păstrează optimismul.
”E imposibil să te izolezi complet în lumea modernă. Așa că nu cred că va dura mult. Orice regim totalitar a fost răsturnat mai devreme sau mai târziu. Voi, românii, vă amintiți asta din istoria voastră”, spune el.
Când crede că se va întâmpla asta? Atunci când prăbușirea economiei rusești „va afecta frigiderele oamenilor, atunci vor fi nevoiți să iasă în stradă pentru «a cere pâine»”. ”Oamenii sunt îngrijorați și acum, când sancțiunile n-au ajuns încă în buzunarele cetățenilor de rând. Va fi o problemă economică mare. Din păcate, ei nu înțeleg amploarea acesteia și nu se exprimă împotriva lui Putin”, continuă Arseni.
”Europa e delicată și prea corectă”
Tânărul rus mărturisește că se simte protejat fiindcă trăiește în acest moment într-o țară NATO. Însă este de părere că Europa ar trebui să se impună mai ferm în fața Rusiei. „Europa este foarte delicată și corectă din punct de vedere politic. În Rusia, acest lucru este considerat o slăbiciune și cu posibilitatea de a manipula.
Putin trăiește în această paradigmă nebunească: nu recunoaște decât o altă forță mai puternică.
Dar Putin se teme de NATO, această teamă este și unul dintre argumentele pentru controlul teritoriului ucrainean. Acum, când începe să înțeleagă toată incompetența militară rusă din cauza corupției interne, devine și mai speriat de NATO”, este de părere Arseni.
Citește și