Părintele Vasile Ioana: „Sunt fan Pink Floyd, Sting și Queen. Poți gusta, dar cu măsură”

Părintele Vasile Ioana, cunoscut pentru activitatea sa nu doar în propria parohie, dar și pentru intervențiile sale la radio, TV și în online, are un impact deosebit nu doar în rândul tinerilor, ci și al românilor de toate vârstele. Care-i trec pragul parohiei, bisericii ”Sfântul Nicolae Dintr-o Zi” din centrul Bucureştiului.

”Bine ar fi și să faci, și ce zice popa. Eu sunt familist, îmi iubesc nevasta, copiii, merg cu bicicleta, fac sport. Îmi doresc din toată inima ca sintagma „Să nu faci ce face popa” să se schimbe, în timp. Există popi și preoți.

Cine e popa? Ăla pentru care nu contează, el își face treaba, tu la fel, e nașpa! Preotul pune suflet, îl iubește pe om”, a afirmat părintele în debutul emisiunii ”Da Bravo”, podcast-ul lui Mihai Bobonete.

”Lui Dumnezeu îi place să fii vesel”

Pornind de la ideea prezentă și în Biblie – ”Să nu-ți faci chip cioplit” -, părintele Vasile Ioana a recunoscut că era rocker în tinerețe și ascultă în continuare acest gen de muzică. ”Când eram student, aveam postere cu Pink Floyd. Îmi plac foarte mult Sting și Queen”, a transmis părintele, apoi s-a apucat să fredoneze acordurile melodiei ”Love of my life” a trupei Queen.

”Asta îi place și lui Dumnezeu, să fii vesel! În 1990 am fost la un concert Pink Floyd, cu ocazia unei vizite la sora mea în Germania. Îmi place muzica de calitate. Dacă trăiești viața spirituală în comuniune cu Dumnezeu, Dumnezeu nu te vrea trist. Mie îmi place mult muzica grecească, ascult în mașină… Sunt melodii dumnezeiești.

Îl iubești pe Dumnezeu, dar poți să guști și din ale lumii, cu măsură. Un părinte pustnic mi-a zis: „Viața e o piesă, te joacă! N-o juca atunci când nu e piesa bună pentru tine”. Adică să nu fii dependent de mașini, de valorile materiale, de femei ușoare, de băutură, de moravuri”, a explicat Vasile Ioana.

”Să dai oamenilor idei, nu să intre bou și să plece vacă”

A completat apoi: ”Chip cioplit e altceva acum, nu cu zei, că te închinai la statui. Noi ne facem chip cioplit din imaginea noastră. Dacă tu ai postare de 50.000 azi, iar mâine de 3.000, zici: „Bă, băgami-aș, ce-am făcut de…!”. Adică te ocupi prea mult de imaginea ta. Tu trebuie să oferi oamenilor idei, să-l faci mai deștept după ce vede la tine o chestie.

Să nu intre bou și să plece vacă! Dacă o faci smerit, atunci o faci că ți-ai hotărât calea. Dumnezeu e ca mă-ta! E mama ta. Nu poți să-l iei la mișto. Dacă-L băgăm pe Dumnezeu în toate mizeriile tale și îl batjocorești… Trebuie să stai „humble” (n.red „umil”, în engleză)”.

Citește și

Destăinuirile ”bunicuței de pe net”, Tanti Lenuța din Chinteni: ”Mi-era dor să-i iau în brațe!”