--> -->

Părintele Vasile Ioana despre război: ”Avem o șansă uriașă”

Părintele Vasile Ioana de la biserica Sfântul Nicolae Dintr-o Zi din centrul Bucureștilor, a explicat cum consideră că poate fi din nou pace în lume și ce mare beneficiu vor aduce cei care vor alege să postească în această perioadă.

Părintele Vasile Ioana despre război: ”Avem o șansă uriașă”

”În legătură cu Postul acesta, avem o șansă uriașă, iubiților! Întreaga ceată a creștinilor poate opri acest război. Nu poate fi oprit omul ăsta decât de Dumnezeu, nimic nu-l poate opri. De aceea, e momentul ca toată ceata creștinilor, toți cei care sunteți sănătoși și puteți, haideți să ținem post negru, să nu mâncăm nimic până la ora 15:00 și să mâncăm doar între 3 și 8 seara, și din nou să nu mai mâncăm până la 15:00 a doua zi. Cei care puteți.

Haideți la Postul Negru. Aduceți-vă aminte de Ninive, aduceți-vă aminte de toate situațiile limită în care a fost umanitatea. Pentru acest popor este o situație limită.

Postul este bine primit dacă este însoțit de rugăciune și dacă este însoțit de faptă bună. Haideți să ne rugăm mai mult, să facem canonul de pocăință către Mântuitorul Iisus Hristos, haideți la canonul Sfântului Andrei Criteanu, vom face liturghii ale Sfântului Grigorie, miercurea, vinerea și sâmbăta se deschid sărindarele pentru cei adormiți. Haideți să avem împreună un cumul de rugăciune mai serioasă, mai atenți la rugăciune.

Postul acesta este și mai bine primit dacă este complet. Nu este complet postul alimentar. Este o iluzie să credem că dacă mâncăm doar fasole, varză și cartofi, asta e tot. Postul adevărat este însoțit de postul simțurilor. Haideți să renunțăm la social media. E prea multă social media în fața noastră. Avem nevoie să ne informăm, desigur. Suntem oameni care trăim într-o lume interconectată. Dar, eu însumi, ca cel care postez în social media, de mâine încolo mă voi uita puțin dimineața, să răspund la mesajele importante, și puțin seara.

Luați-vă fiecare dintre voi acest canon. O jumătate de oră dimineață, o oră maxim seara. În rest, haideți să nu mai stăm în fața ecranelor, să ne rugăm mai mult, e prea multă prezență a ecranelor în viața noastră. Și asta ne risipește teribil. Să limităm cât mai mult să stăm în fața ecranelor și să ne uităm la viețile altora și să treacă ore și ore și să ne dăm seama că nu ne-am ales cu nimic.

Post de social media, vă recomand să faceți asta pentru a vă întări puterile spirituale și pentru a vă conecta mai ușor cu Dumnezeu. Pentru că dacă te conectezi cu viața tuturor prietenilor și a miilor și zecilor de mii de oameni pe care tu îi vezi acolo, nu te mai poți conecta și cu Dumnezeu.

Alege cu cine vrei să te conectezi. Haideți să ne conectăm mai mult cu Dumnezeu și să oprim orele astea multe pe care le petrecem în fața ecranelor. Haideți să petrecem timp în fața cărților de rugăciuni. Haideți să avem lectură. Haideți să ne uităm împreună la ce să alegem să citim în acest post. Important e să avem cultura duhului, rugăciune, metanii, canonul Sfântului Andrei Criteanu, rugăciunea Sfântului Efrem Sirul și tot acest cumul de rugăciune va conta foarte mult pentru viețile dumneavostră.

”Nu poate să fie o nenorocire mai mare pe pământul ăsta”

Haideți să-l rugăm pe Dumnezeu, Doamne, oprește războiul Doamne. Dă-ne pace, Doamne! În prima ta predică, Iisuse, ai spus, Fericiți făcătorii de pace, că aceia fii lui Dumnezeu se vor chema. Haideți să implorăm mila lui Dumnezeu ca să fie pace pe pământ și să-i sprijinim pe acești oameni care au plecat din casele lor. Nu poate să fie o nenorocire mai mare pe pământul ăsta decât să trebuiască să pleci din casa ta”, a spus părintele Vasile Ioana.

Citește și:

Longhin Jar din Ucraina: ”Nu mi-e rușine să sunt român”