Părintele Teofil Pârâian: „Credința aceasta alungă temerea”

Părintele Teofil Pârăian a lăsat mai multe învățături de credință și ne-a arătat cum putem deveni mai puternici în față ispitelor și cum să dobândim fericirea, pe care Dumnezeu vrea să ne-o dea, dar trebuie să fim și noi pregătiți să o primim.

„Domnul Hristos ne pune în atenție statornicia în credință în toate împrejurările de viață. E foarte simplu să crezi că ai credință în împrejurările obișnuite, în care nu ți se cere o creďință deosebită. Dar când într-o împrejurare grea, o împrejurare limită, în care ești pe muchie de cuțit, când ești încredințat că Dumnezeu îți poartă de grijă într-o astfel de împrejurare, atunci cu adevărat ești în credință și atunci credința aceasta alungă temerea.

Dumnezeu vrea să dea oamenilor fericirea, și le-o dă de fapt, pentru că cine are credință în Dumnezeu acela trebuie să fie mulțumit, să fie fericit, iar dacă nu e fericit înseamnă că nu-i întemeiat în credință.

Un om credincios are siguranța. De ce are siguranță? Pentru că știe că nu-i singur în această lume și nu omul hotărăște tot ce se întâmplă în lumea aceasta, ci hotărăște Dumnezeu. Aceasta înseamnă tărie sufletească. Să poți face față ispitelor, să poți trece peste necazurile care vin, să poți rămâne senin în toate împrejurările vieții, să știi că ai putere în tine, dată de la Dumnezeu, care risipește toată răutatea și toate împleticirile pe care le aduc ispitele în viața noastră. Credința în Dumnezeu rezolvă toate, dar nu le rezolvă în sensul că schimbă situațiile, ci schimbă pozițiile.

Credința trebuie să fie neapărat secondată de iubire: iubirea față de Dumnezeu – mai presus de orice și iubirea față de aproapele, ca pe noi înșine”, ne învată părintele Teofil Pârâian.