Wave Resort

Părintele Tadei de la Vitovnița: ”Nu ne mai îngrijim dacă împiedicăm pe cineva”

Părintele Tadei de la Vitovnița (n.r. născut pe 19 octombrie 1914 și adormit întru Domnul în noaptea de 13 spre 14 aprilie 2003) a fost unul dintre cei mai mari duhovnici contemporani ai Serbiei. El a lăsat mai multe învățături pentru credincioși din care vom extrage astăzi una extrem de importantă. Ce dispoziție ar trebui să avem față de semenii noștri.

”Interesele și planurile noastre ne încurcă mult în viață. Interesul, și planul unu, apoi doi, și trei, și patru, și cinci… Credem că nu vom izbuti nimic dacă nu planificăm, dacă socotim, dacă nu facem ceva. Trebuie să ne ostenim să lucrăm după conștiință, dar nu în grabă, căci din grabă ne răstoarnă vrăjmașul.

În grabă aceasta nu ne mai îngrijim dacă nu cumva vătămăm vreo persoană sau vreun interes al semenilor noștri, dacă nu împiedicăm pe cineva – nu avem grija acestui lucru, preocupați fiind de planurile noastre… Și uite așa greșim față de aproapele noastru de-a lungul vieții. Iar când greșim față de aproapele, de fapt nu greșim față de o ființa omenească, ci chiar față de Dumnezeu greșim. Căci Dumnezeu locuiește tainic în fiecare suflet, și pretutindenea sălășluiește. Iar felul în care ne purtăm cu aproapele este felul în care ne purtăm cu Dumnezeu.

Noi nu înțelegem că nu suntem pe calea cea bună, dacă ne purtăm cu dragoste față de cei care au dragoste pentru noi, iar celor care ne urăsc le întoarcem cu aceeași măsură. Aceasta nu este calea cea bună, căci se cuvine să fim fii ai Luminii, fii ai Dragostei, fii ai lui Dumnezeu, copii Domnului. Da, să fim copiii Săi, să avem caracterul Său, caracter Dumnezeiesc – caracterul păcii, al dragostei și al bunătății”, i-a învățat părintele Tadei pe credincioși.

Sursa: Starețul Tadei de la Vitovnița, Cum îți sunt gândurile așa își este și viața”, editura Predania, București

Citește și:

Mănăstirea Govora, un loc de adăpare duhovnicească