Părintele Savatie Baștavoi învață femeia rănită: ”Nu te grăbi”

Părintele Savatie Baștavoi are mai multe învățături pentru femeile care au fost rănite în dragoste și le ajută să depășească momentul.

”O femeie care nu iubește este cel mai vulnerabil loc din Univers. O femeie care iubește poate schimba Universul. Nu te grăbi să acționezi în vremea dez-îndrăgostirii tale, pentru că alegerile tale vor fi oarbe și îți vor atrage răni greu de vindecat.

hotel iceberg balcic-->

Bărbații văd femeia rănită de o despărțire, așa cum vulturii văd animalul bolnav și îl atacă. Teme-te să fii o jertfă pentru devoratorii de carne, pentru că ești lăsată să desparți pe tată de fiu, să alegi ce este slab de ce este puternic, ce este bun de ce este rău, pentru a pune ordine în lume.

hotel pam beach olimp-->

Nu uita că cel mai puternic bărbat poate fi îmblânzit doar de o femeie, fii tu cea care o va face. Femeia are șansa de a alege o singură dată, dacă o ratează, obiectul alegerii devine ea. Fii atentă să nu ajungi un lucru de umplut golul, pentru aceasta fii tu partea cea plină.

Dacă ești o pasăre, păzește-ți aripile, dacă ești o căprioară, păzește-ți picioarele.

Ceea ce crezi că ai mai bun în tine este slăbiciunea ta și locul în care vei fi lovită. Păzește comoara ta înăuntru, păstrând taina ei pentru cel care va ști să-ți răsplătească cu însăși viața lui. Cu cât e mai puțin aur undeva, cu atât crește valoarea lui.

Ai observat că frumusețea florilor e diferită de cea a păsărilor și frumusețea cerului e altfel decât frumusețea munților. Fluturii și peștii se întrec în turniturile culorilor. Ochiul nu se satură de tot ce este frumos și inima cântă slava Creatorului.

Fii recunoscătoare pentru tot ce ai și nu te pune cu nimic mai presus de alții. Oamenii sunt frumoși, inteligenți sau îndemânatici pentru un scop anume. Află care este rostul darurilor tale. Altminteri, oamenii frumoși și deștepți fac aceleași păcate ca și oamenii proști și urâți. Dacă excelezi în ceva, fă ca aceasta să schimbe în bine viața celor din jur.

Învață să contruiești, ca să nu trăiești toată viața cu chirie.

Singurătatea nu e o boală, precum nici însoțirea fără socoteală nu e o izbăvire. Așa cum o floare vie se deosebește de o floare ruptă, tot așa o femeie singură va părea mai frumoasă decât o femeie însoțită prost.

Nu face caz din însoțirile pripite și nu povesti soțului legiuit despre ce a fost odată, nici de bine, nici de rău. De vei povesti de bine, ai putea trezi gelozia lui, iar de vei povesti de rău, te vei defăima și pe tine, și pe el, făcându-l părtaș la lucrurile nedemne din viața ta.

Greșelile mari se iartă cu vorbe puține, la fel și greșelile mici pot deveni de neiertat din pricina multelor îndreptățiri.

Trăiește ca și cum toată lumea ar cunoaște totul despre tine, asta va face purtarea ta plăcută tuturor și vorbele tale lipsite de semeție. Nu descoperi o greșeală veche fără a fi întrebată, căci în loc de răsplată pentru sinceritate vei primi bătăi peste răni pe care viața ți le-a adus și fără asta. Nu mulțimea vorbelor dulci și nici iscusința răsucirilor izbăvesc de greșelile trecutului, ci faptele bune care ajung să le întreacă pe cele rele.

Pentru a fi bărbat, e nevoie să faci mai multe lucruri, pentru a fi femeie, e nevoie să nu faci anumite lucruri. O mare rătăcire a timpului nostru este aceea că tot mai multe femei se silesc să placă femeilor chiar mai mult decât bărbaților, neștiind că atunci când o femeie ajunge să fie lăudată de femei, înseamnă că ea a devenit suficient de neinteresantă pentru a mai fi o concurentă.

Femeile din ziua de azi își fac poze nenumărate și își laudă una alteia rochiile și buclele. Cheltuie bani pe haine și încălțări pe care bărbații nici nu le observă. Niciodată nu am auzit un bărbat spunând despre o femeie: ce rochie și ce pantofi avea! Atunci când prorocul a zis: ”Cei ce vă lingușesc vă vor răul”, s-a referit desigur și la laudele deșarte pe care le adună femeile unele de la altele.

Dacă a te lăuda cu frumusețea naturală e un lucru deșert care descoperă goliciunea dinăuntru, cu cât mai rușinos este să te lauzi cu frumusețea hainelor! Există o plăcere demonică de a savura invidia celor din jur, dar numai un suflet invidios se bucură atunci când este invidiat pentru ceva. Oricine laudă ușor, defăimează ușor.

Cinstește pe tatăl și pe mama ta, oricum ar fi ei.

Părinții nu ni-i putem schimba, dar atitudinea față de ei, da. Știu că ai în viața ta și fiecare suntem unici și irepetabili, totuși adu-ți aminte de câte ori ai urmat sfaturi străine și încearcă să înțelegi ce te-a făcut să le urmezi. Începuturile rele își găsesc ușor un sfătuitor. A spune cuiva: ”Fii tu însuți”, e ca și cum ai spune: ”Zboară!” fără să dai aripi.

Dacă un elefant îți spune: ”Hai să zburăm!”, cel mai probabil el va cădea peste tine și te va strivi. Nu uita: lumea nu a început cu tine și nu se sfârșește cu tine. Dacă te-ai născut, e pentru că te-ai înscris într-o lege a firii lăsată de Dumnezeu, iar asta trebuie să-ți curme orice orgoliu.

Ești tu în măsura în care ajungi să legi trecutul de viitor. Nu fi un capăt de drum, fii o răscruce. Caută și află ce a fost bun la înaintașii tăi pentru a transmite mai departe, căci tot ce este a mai fost și tot ce a fost va mai fi.

Dacp vrei să zbori, nu căuta o groapă, caută un munte.

Nu e destul să urci pe scenă pentru a fi văzută, trebuie să mai fie și luminile aprinse. Nu locul înalt te face admirabilă, ci lumina în care ești înconjurată. O lumină ușoară care îți cade pe față te arată mai frumoasă decât un proiector care-ți bate din spate. Nu întoarce spatele luminii, pentru că atunci fața ta va deveni o umbră neagră. Dacă lumina ta este cu tine, vei fi văzută chiar dacă lumea întreagă va fi cuprinsă de întuneric. Vedem pe celălalt doar în măsura în care lumina feței noastre cade pe fața lui și îl face văzut.

Să nu învinuiești pe nimeni de înfrângerile tale: nici om, nici timp, nici loc, nici carte.

A fi liber înseamnă a fi singurul vinovat de tot ce ți se întâmplă. Așa cum o oglindă lovită de o piatră crapă în toate părțile, tot așa o faptă necugetată poate atrage cele mai neașteptate urmări. Binele și răul din viața noastră se succed fără nicio logică, singurul fapt previzibil este moartea.

Pentru a fi mai bun, nu e nevoie ca cineva să fie mai rău decât tine. Dacă vei căuta să fii mai bun decât cineva, întotdeauna vei găsi pe cineva mai rău, care să te facă să nu-ți dorești schimbarea. Fii lumină, fii zbor, iar dacă nu ești, atunci nimic din ce este pe pământ nu-ți scuză înfrângerea.

Dacă bucuria din inima ta se stinge, nu căuta motivul în celălalt, căci problema e în răcirea dragostei tale. Oamul pe care nu-l mai iubești nu este nici mai bun și nici mai rău decât atunci când l-ai cunoscut – bucuria ta pe care o simțeai în preajma lui îl făcea deosebit. În dragoste nimeni nu o ia de la început, dragostea sau este, sau nu este”, ne învață părintele Savatie Baștavoi.


magic summer waves--> magic place aqua park crangasi-->

magic summer waves magic place aqua park crangasi
No Comments Yet

Comments are closed