Părintele Pimen Vlad despre Gigi Becali: ”A numărat 30.000 dintr-o sacoșă”

Părintele Pimen Vlad este starețul Chiliei „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” de la Schitul Lacu din Sfântul Munte Athos. Este o voce puternică nu doar pe tărâm elen, ci și în mediul online, acolo unde pildele și poveștile sale alină sufletele creștinilor ortodocși.

Mihai Morar, care s-a lansat tot mai puternic în televiziunea online, l-a avut invitat pe părintele Pimen în cadrul ultimului podcast „Fain și simplu”, interviul fiind făcut cu ocazia unei vizite pe Sfântul Munte Athos, în preajma sărbătorilor pascale.

Printre subiectele abordate în cadrul interviului ce-a strâns peste 300.000 de vizualizări de la apariție a fost și cel legat de Gigi Becali, patronul FCSB, care a făcut nenumărate vizite în ultimii ani la Athos. Părintele Pimen Vlad a povestit câteva întâmplări trăite de el cu milionarul român.

„Nu aveam un leu în buzunar când am venit aici și-am luat chilia asta. Grecii îmi ziceau că sunt nebun. Dar aveam încredere în Maica Domnului că nu mă lasă. Încrederea în Dumnezeu nu te va dărâma niciodată! Hai să vă zic o minune, cu un om din țară. Începusem de la zero, în 2005. Se adunau datorii, eu nu aveam un leu. Toată chilia o făceam pe datorie, am săpat în munte.

Am făcut primul zid, se adunau materiale, se adunau 30.000. „O să-ți dea muncitorii în cap, oprește-te!”, îmi spuneau prietenii. „Eu nu fac aici casa mea, ci Casa Domnului””, și-a început povestea părintele.

„Hai, ia de aici, Doamne ajută!”

În peisaj a apărut patronul FCSB. „Într-o zi oprește un Land Rover aici, ce mai făcea taximetrie, și coboară din el șase inși. Unul cu o pălărie de paie. „Doamne ajută, ce faceți aici?”. „Muncim!”. „Merge?”. „Merge!”. „Datorii aveți?”. „Avem”. „Cât?”. „30.000”. „Dă, bă, sacoșa încoace!”. Și-i dă unul o sacoșă, scoate și numără 30.000 de euro! „Hai, ia de aici, Doamne ajută și ne auzim!”.

Îl trag pe unul de mânecă și-l întreb: „Dar cine e?”. „Cum nu-l știi?! E Gigi Becali!”. Nu auzisem în viața mea de el. Nu am încercat să-l caut vreodată, nici de numele lui nu știam. S-a dus la toate locașurile românești din Athos, care aveau datorii, a plătit până s-a terminat sacoșa și a plecat acasă. El a ajutat cel mai mult”, a rememorat părintele.

„Se vede că-i pare rău de păcatele lui”

„Banii spală păcatele?”, a întrebat Mihai Morar.

„Dacă este și pocăință! Pocăința înseamnă când îți pare rău pentru păcate. „Doamne iartă-mă, încerc, mă lupt, să le scot!”. Smerenia ne ridică până la porțile cerului, milostenia ni le deschide! De aceea și domnul Becali a început cu milostenia, se vede că-i pare rău de păcatele lui. Și-atunci, Dumnezeu, prin milostenia Lui, acoperă totul”, a continuat părintele Pimen Vlad.

Becali: „Mă duc după colț și plâng”

A fost abordată și tema mândriei, care, în ortodoxie, este un mare păcat. „Mândria? Depinde cum o privim. A dormit odată aici, l-am întrebat pe domnul Becali, după ce făcuse și închisoare. „Cum privești lucrurile acum?”. Văzusem o schimbare totală la el. „Eu privesc altfel. Sunt mulți ca mine, care fac bani, poate că și nedreptățesc, fac și atâtea.

Eu, dacă fac publice lucrurile acestea, poate încep și ei să urmeze exemplul!”. Mi-a zis: „Nu pot să-i ajut pe toți. Pe unii îi alung. Dar mie mi-e milă de ei! Mă duc după colț și plâng! Îmi pare rău, Doamne, că nu-i pot ajuta pe toți”. Dar el a făcut multe lucruri”.

Citește și

Pe cine ar vota Ilie Năstase președintele României: ”Acest actor, vorbește din suflet”