Părintele Necula: ”Eu nu apăr ortodoxia, ci viitorul României. Hristos spune că trebuie să trecem pandemia”

Constantin Necula, 50 de ani, este un preot ortodox si profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, cunoscut publicului pentru numeroasele sale apariții la conferințe și dezbateri televizate. Cu un magnetism aparte în rândul creștinilor. În Săptămâna Mare, părintele cu origini brașovene a fost invitatul podcast-ului lui Mihai Morar, „Fain și simplu”, pe durata unui dialog deschis de două ceasuri.

”Și azi din când în când mai sunt ateu, în sensul frumos al cuvântului. Adică atunci când aud muzica unui pianist celebru, sunt invidios, ori invidia e a ateismului. Ateismul e o formă de raționalizare a lucrurilor religioase. Și nu mi-am pierdut rațiunea fiind creștin. Nu există ateism pur, există doar proști care se cred atei și cred în puritatea ateismului lor.

Eram un miștocar la adresa Bisericii, în Vișeul de Jos, la mătușa Maria, era inimă din cap până-n picioare, mergeam la săpat, la strânsul gândacilor de Colorado, la cartofi. Aveam dilemele mele, matematico-fizice, cu Judecata de Apoi, iar bunica îi zicea: ”Tu, Mărie, ia spune-i ceva!”. Iar ea spunea. ”Tu, lasă-l, că ăsta e prea deștept ca să rămână prost”. Credința nu e pe argumente, e pe fundamente. Asta se întâmplă în viața de zi cu zi.

Nu mă cert cu nimeni: dacă n-ai credință, să fii sănătos! E o pierdere, cine nu are credință, pierde enorm”, a explicat părintele Necula.

”Ce înseamnă să crezi în Dumnezeu?”, a întrebat Mihai Morar. ”Aș schimba cuvântul” declarație”, aș spune ”a mărturisi”, mi se pare mai adânc un pic. Comparăm hastag-ul guraliv cu crucea ce se asumă prin tăcere, în mijlocul unui circ care voia circ și pâine. Patologic, avem aceeași nebunie de a-i da pe creștini la lei, într-o Europă în derivă! Mărturia înseamnă să ai curaj să mori pentru ceea ce crezi.

Eu chiar am avut o discuție cu un cobeligerant la ora de religie: eu sunt gata să mor pentru a fi copiii la clasa de Religie, ca să aibă ora de Religie, tu ești gata să mori pentru ideile tale? I-am zis că atunci când vor da cu flit peste Românie, el va fi primul care va zbura la Bruxelles, sperând să fie salvat și nu va fi așa.

Să nu-l idolatrizăm pe Dumnezeu! Adică să-L bagi în toate ca și cum ar fi un păstârnac în ciorbă. Dumnezeu e în toate, dar cu măsură. Și politicienii se ascund în spatele lui Doamne-Doamne, ca să dea cu pietre în popor, devine penibil. S-a ajuns la un sincretism pervers, că este un Dumnezeu în toate, să ne iubim, putem să credem și în Dalai Lama, și în Buddha… Nu. Doar într-una Dumnezeu și-a dat Fiul către noi și acela a fost Înviat. În toate celelalte religii, cer să fie fiii noștri ca Dumnezeu să fie preamărit. Doar în a noastră Dumnezeu și-a dat Fiul.

Eu nu apăr ortodoxia, eu apăr viitorul acestei țări, unde încăpem toți, cu români, nemți, unguri, catolici, rromi, lipoveni, trebuie să stăm în unitate, pentru că e vremea cernerii! Responsabilitatea noastră, a celor din linia întâi, e uriașă. Hristos ne spune: „Români, vă ordon, treceți pandemia

Libertatea este să stai lângă îngeri! Încălcarea libertății a fost anul trecut, la miezul nopții, de Înviere, când a venit mașina poliției în fața catedralei și a dat drumul la sirenă să arate că e acolo, de parcă ar fi evadat Hristos. Și ne-am oțărât toți. E vremea girofarurilor, a sirenelor. Zgomotul de fond al lumii ne-a făcut să credem că libertatea noastră e în altă parte. Libertatea e în adâncul nostru! Libertate mai mare nu am simțit când am dus bolnavii de Covid la cimitir.

Creștinismul e precum haiducia lui Pintea! Sunt lucruri uneori pe care trebuie să le faci ca Pintea, să ai curajul de a spune că alternativa libertății este viața sau moartea.

La botez noi primim un înger pe care nu avem voie să-l rușinăm. Nici nu vreau să văd cum stau îngerii celor de la Parlament, cum își strâng ei aripile. Dumnezeu iubește cupolele, diavolul plafoanele. Miezul credinței este Dumnezeu, Dumnezeu nu este știință.

Formula ”Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt” e mai dovedibilă decât ”E=mc2”. Să fim serioși. Cei ce se dau oameni de știință și nu cred în Dumnezeu sunt de domeniul SF. Știința te apropie de adevăr, dar nu înseamnă că e știința adevărului. Sunt mult oameni deștepți în țara asta, specialiști în varii domenii, dar sunt fericiți cu descoperirile lor fiindcă se apropie de Dumnezeu. Sunt oameni care vor să aducă pe Lună, alții pe Marte, alții în Împărăția Cerurilor.

Suntem pe gata? Păi suntem pe gata de când Hristos s-a urcat pe cruce! Știința e cum să faci ca arma mortală să nu ajungă în mâna nebunilor.

Omul are limite, ferească Dumnezeu când nu va mai avea limite! Oamenii sunt tentați să crească într-o minciună ordinară, decât să caute și să-și asume o opinie. M-a durut mult când vacciniștii m-au făcut anti-vaccinist, iar anti-vacciniștii vaccinist.

Suntem un popor care vorbim prea mult și am uitat cuvintele! Nu mai avem conținuturi. Aruncăm ușor cu cuvinte. Un lider politic marcant i-a făcut fasciști pe cei ce au ieșit în stradă, e foarte grav. Trebuie să învățăm să respectăm diferențele, lucrurile.

În algocalminul ăla care ne drege durerea, îți dai seama câtă iubire e pentru om, pentru noi?! V-ați gândit ce dar mare e descoperirea genomului uman?! Viețile oamenilor de știință m-au impresionat mereu, am fost marcat, au fost niște apostoli. Fițoșii ăștia care cheltuie miliarde pentru niște medicamente pentru tot felul de prostii nu au legătură cu frumusețea oamenilor de altădată. Gândiți-vă cum a trecut Pascal… Fără ascetism, nu există știință! Când ăia stau la bere, tu stai să faci știință, când ăia se uită la un meci de fotbal trucat de arbitri, tu stai cu ochii în formule…

Am printre prietenii mei neurologi de calitate, mi s-a descoperit un continent special, astfel. Omul de știință descoperă lecțiile date de Dumnezeu și ni le propăvăduiește. Medicina nu este pentru oamenii ce nu-i cunosc limba.

Primul exercițiu este răbdarea, în lumea noastră de azi. Suntem prea fițoși în creștinismul nostru. Prea credem că le știm pe toate, că deținem adevărul. Nu avem o farmacie de adevăruri.

Trebuie să învățăm să-L vestim pe Hristos, restul e pierdere de timp. Sfat estetic? Să zâmbești când altul te înjură. Să oferi mâna de ajutor celui pe care nu-l mai ajută nimeni.

Ipohondria omoară România. Cine vine la biserici, cu toate că poartă frici cu el…Hristos îți ia frica și-ți dă puterea să mergi mai departe. Te duci și vorbești cu singurul intelocutor care nu te trădează, cu Hristos!”, a explicat părintele Necula.

Citește și

Citește și

Sorry, Sorribes! Lecție predată de Halep la Madrid