Părintele Iustin de la Mănăstirea Oașa: ”Miza e foarte mare”

Părintele Iustin de la Mănăstirea Oașa a vorbit într-un video postat pe youtube despre vremurile pe care le trăim. Acesta consideră că libertatea oamenilor nu ar trebui îngrădită sub nicio formă și singura modalitate prin care autoritățile ar trebui să-și impună voința ar fi prin argumente logice.

”Asta nu înțeleg necredincioșii, că fără Dumnezeu lumea își pierde sensul. Și fără sens ea nu va exista. Ei tot vor o lume fără Dumnezeu. Unde e Dumnezeu, acolo e libertatea. În afara Lui, nu e.

Ce mă miră acum, văzând înțelepciunea răului, e că nu se mai lucrează direct asupra divinităților. Să fie dat afară Hristos din istorie sau conducători religioși sau inventatori de religii. Nu, se lucrează asupra libertății. Se vrea schimbarea acestei paradigme. Dar dacă ieșim din zona de libertate am ieșit într-adevăr și din zona de influență a lui Dumnezeu. Dacă ne pierdem libertatea l-am pierdut și pe Dumnezeu și ne pierdem și pe noi. Miza e foarte mare și eu din câte văd aici se lucrează foarte, foarte mult. Se luptă enorm crezând cei care gestionează asta că se poate fără libertate.

O lume așa cum o prezenta Aldoux Huxley în ”Minuntata lume nouă” nu va exista niciodată. De ce? Pentru că nu poate să existe fără Dumnezeu. Dacă se îndepărtează așa de Dumnezeu lumea nu va mai exista prin ea însăși pentru că Dumnezeu o susține. Și dacă se va ajunge acolo Dumnezeu nu o va mai susține că nu mai are rost, nu mai are sens.

Nu cred că biserica putea să fie în cazul ăsta (n.r. vaccinarea) așa categorică pentru că uitați-vă, sunt oameni care pentru că nu s-au vaccinat, au murit. Alți oameni, pentru că s-au vaccinat, au murit. Cum poți să mergi pe o variantă, alb sau negru, când lucrurile sunt diferențiate de la caz la caz. Nu poate să hotărască peste oameni pentru că oamenii sunt liberi, nu poate să atenteze la libertatea oamenilor mai ales că nu este o variantă sau alta salvatoare. Pentru unii e una, pentru alții e cealaltă. Nu poți să spui tu: vaccinați-vă. Și de acolo se creează fel de fel de dezechilibre la nivel imunitar și oameni care se îmbolnăvesc și mor de la alte boli după vaccinare. Și nu poți să spui nici nu vă vaccinați, când alții cu vaccinul și-au salvat viața.

Mie ce-mi place mult e că în treaba asta e că biserica noastră are poziția cea mai bună, cea mai apropiată de voia lui Dumnezeu. Mult peste poziția grecilor și a rușilor care merg în general pe varianta să se vaccineze. Ceea ce nu e coresc să fii anexat ca biserică. Tu ești instituția lui Dumnezeu, a adevărului. Altcineva poate să atârne de tine, dar tu nu ai voie, tu atârni direct de Dumnezeu. Nu poți să fii determinat de stat să ai o poziție sau alta. Mai ales că nu e o chestiune care privește biserica. Biserica se ocupă de mântuirea oamenilor. Nu e atacată nicio dogmă aici, nu e atacat adevărul. E o treabă mai mult medicală în care specialiștii își spun părerea dar nu poate să hotărască nimeni pentru nimeni.

Zicea părintele Teofil(n.r. părintele Teofil Pârâianu) că binele nu e bine dacă nu-l faci bine. Adică binele nu e bine dacă-l faci cu forța. Nici aici nu e bine să-i silești. Silește-i să intre la vaccinare, nu-i corect.

Eu nu aș accepta treaba asta oricât aș fi de sigur că e bună pentru că mă silești. Pentru că atentezi la libertatea mea. Chiar dacă eu fac lucrul ăla bun, îmi pierd libertatea, care e mai bună decât lucrul ăla. E mai bună decât orice libertatea. Și ea e atacată acum. Nu poți să silești. Nici biserica și nici statul nu trebuie să silească. Nu-i corect. Pot fi siliți prin argumente, să li se explice oamenilor.

Și comuniștii ne-au silit, ne-au silit și ne-au băgat prin pușcării ca să mergem la comunism. Dar nu e o treabă bună asta. De aceea mai și reacționează anumite popoare din Europa care au mai mult curaj și au exercițiul libertății sociale mai mare decât noi și reacționează, că nu-i normal să atentezi la libertatea oamenilor”, a explicat părintele Iustin Miron de la Mănăstirea Oașa.