Părintele Constantin Necula, despre Catedrala Mântuirii Neamului: ”Pe stadioane am cheltuit mai mult”

Părintele Constantin Necula a făcut o comparație între Catedrala Mântuirii Neamului și stadioanele construite în România.

Ctitorirea Catedralei Mântuirii Neamului, în centrul Bucureștiului, a ridicat numeroase controverse de-a lungul anilor.

Mai ales că afirmațiile reprezentanților Bisericii Ortodoxe Române cu privire la sumele alocate de stat au fost contrazise de alte calcule, care spun că au fost implicate sume mai mari.

Controverse financiare

Oficialii Bisericii au transmis că aproximativ 110 milioane de euro ar fi costat ridicarea catedralei, care i-a impresionat și pe cei de la Chelsea atunci când au sosit la București anul trecut.

Comparativ, ridicarea Național Arena a costat de 2,5 ori mai mult, un alt subiect național controversat.

Dar există și alte calcule și materiale jurnalistice care afirmă că suma cheltuită pentru Catedrală ar fi sărit de 110 milioane, mai ales că subvenționarea ei ar fi început încă de la mijlocul anilor ’90.

”Iisus Hristos e un subiect care se vinde!”

Invitat într-o ediție specială a emisiunii ”40 de întrebări cu Denise Rifai”, la Kanal D, părintele Constantin Necula – un om important în cadrul Bisericii și o voce puternică în comunitatea ortodoxă – a dezavuat discuțiile legate de costurile Catedralei, folosindu-se, la un moment dat, de o comparație cu fotbalul și cu echipa națională. În condițiile în care multe dintre stadioanele noi din țară au fost finanțate din bani publici.

”Mântuirea neamului înseamnă enorm! Pentru fiecare colț din România s-a construit câte ceva. Sufletește a costat enorm, orice înjurătură a mai ucis un înger păzitor al catedralei. Financiar vorbind, nu știu să spun, știu cât s-a donat din partea unor oameni ce și-au păstrat anonimatul și au dat bani mai mult decât guralivii din jurul catedralei.

Fiscalitatea și celelalte sunt transparente. Tot balansul din jurul construcției este un subiect care se vinde. În general, Iisus Hristos este un subiect care se vinde. Iuda, care ține punga, știe că e așa.

Îmi pare rău că nu filmează nimeni cum muncesc și cât suflet pun oamenii de acolo. Cât costă talentul inepuizabil al unui om când pune mozaicul pe pereți? Și care stă cu orele, cu sutele de ore, când unii se plâng și că-și schimbă crampoanele la adidașii cu care joacă fotbal.

Sigur, că nu suntem dispuși ca Biserică să construim stadioane, dar ceea ce am făcut sperăm și va ține mai mult decât stadioanele! Pe stadioane am cheltuit mult mai mult fără a constata că echipa națională și-a schimbat în vreun fel sau altul calitatea jocului”, a declarat părintele Constantin Necula în cadrul emisiunii.

”Se simte diferența între Patriarhul nostru și Patriarhul Kiril?”

”Eu am fost portar la fotbal, ies pe centrare! Nu mi-e teamă. Dar îmi iubesc prea mult biserica pentru a mai fi opozant din orice.

E nedreptatea asta de a o lovi tot timpul în Patriarh tot timpul, un om care ține echilibrul! Oare acum se simte diferența între Biserica Ortodoxă Română și alte biserici ortodoxe? Oare se simte diferența între Patriarhul nostru și Patriarhul Kiril?

Asta mi se pare nedrept, când cineva construiește, tu să-l execuți. Dar meșterul Manole a spus: „În orice biserică e zidită câte o Ană!””, a comentat părintele ardelean.

Citește și

Părintele Constantin Necula: ”Împărțim sărăcia noastră cu alții mai săraci”