Palatul Bragadiru a fost scos la vânzare. Cât costă și detalii despre monumentul istoric

După mai mulți ani de încercări nereușite, Palatul Bragadiru, declarat monument istoric de Ministerul Culturii, poate fi din nou achiziționat cu 25 de milioane de euro.

Palatul cuprinde 120 camere și 43 de băi, în timp de grădina are peste 12.000 de metri pătrați.

Istoric

Palatul Bragadiru este construit la sfârșitul secolului al XIX-lea de către Dumitru Marinescu Bragadiru (1842-1915), după planurile concepute de arhitectul austriac Anton Shuckerl în 1894.

Dumitru Marinescu Bragadiru a fost un personaj emblematic, iar povestea sa a început dintr-o familie săracă de muncitori și a ajuns al treilea industriaș al Europei la început de secol XX.

„Prin ingeniozitatea şi spiritul său antreprenorial, Bragadiru a contribuit din plin la dezvoltarea economică şi arhitecturală a Capitalei”, este prezentarea primului proprietar al clădirii istorice.

„Dumitru Marinescu Bragadiru a pornit de la cărat apă cu cobilița din râul Dâmbovița pe care o ducea la cofetăria și racheria lui Ștefănescu de lângă Balta Albă pentru a face rachiu din ea.

După 12 ani de ucenicie, tânărul a devenit «mâna dreaptă» a lui Iancu Ștefănescu, care l-a luat ca asociat, în cele din urmă oferindu-i afacerea în anul 1866”, notează și cei de la b365.ro.

Palatul Bragadiru are 120 de camere și 43 de băi, dar și o sală de bal

Conform informațiilor documentare despre clădire, aceasta este compusă dintr-o spectaculoasă sală de bal care poate funcționa și ca sală de teatru sau de concerte. Și care este folosită inclusiv în ziua de astăzi pentru evenimente speciale.

Conceput ca palat al culturii, a fost folosit ca berărie și sală de spectacole, dar și pentru serbarea unor evenimente de familie ale lucrătorilor. Și asta pentru că la finalul secolului al XIX-lea, Dumitru Marinescu Bragadiru a înființat o fabrică de bere.

Atunci, în București funcționau doar două astfel de întreprinderi, ambele de origine germană și foarte apreciate: Luther (viitoarea Griviţa) şi Oppler (ulterior GIB). Acest complex a fost supranumit „Colosul” sau „Colosseum” la momentul construcției sale, în 1894.

Citește și

Cine-l poate înlocui pe Ovidiu Burcă la Galați