Pablo Cortacero și Cosmin Contra, dezvăluiri complete despre planurile la Dinamo

Duminică la ora 17:00, la Săftica, a avut loc prezentarea oficială a noului acționar majoritar al clubului Dinamo, Pablo Cortacero, dar și a lui Cosmin Contra, antrenorul care trebuie să readucă rezultatele bune și performanțele în Ștefan cel Mare. Cel care a început conferința de presă este Dorin Șerdean, cel care va ocupa cel mai probabil o funcție de conducere în cadrul clubului după ce el a intermediat afacerea dintre spanioli și Negoiță. Am încercat să traducem cât mai exact declarațiile omului de afaceri spaniol.

Dorin Șerdean:

”Sunt onorat să fiu astăzi aici din postura unui suporter al acestei echipe, astăzi pot să vorbesc ca un om care a făcut posibil ca să reînviem. Acest club merită mai mult, este istorie, este tradiție, așa cum o arată și jucătorii de legendă care sunt prezenți aici astăzi, marea echipă a anilor 80, care se duela cu Hamburg, cu Liverpool, și meritând mai mult, mă bucur că astăzi am putut să-l prezint aici pe acționarul majoritar din Spania, domnul Pablo Cortacero, care vă va prezenta proiectul domniei sale, va prezenta cine este, ce dorește să facă din acest club, pentru ca acest club să revină ceea ce a fost”, a declarat Dorin Șerdean, omul care a intermediat afacerea dintre Pablo Cortacero și Ionuț Negoiță.

Pablo Cortacero:

”Vreau să transmit cel mai respectuos salut tuturor celor prezenți, cu promisiunea că voi sta la dispoziția voastră în această nouă etapă pe care o vom începe. Voi avea marea responsabilitate de a conduce o echipă istorică de fotbal din România, cu un mare prestigiu internațional și o tradiție istorică cum este Dinamo.

Obiective:

În primul rând vrem să recuperăm prestigiul și palmaresul istoric al lui Dinamo, un mare impact în societate al brandului, să întărim conducerea sportivă, să solicităm ajutorul autorităților, suporterilor, oamenilor de afaceri, agenților. Să aducem fostele glorii lângă echipă și suporterii tradiționali ai clubului, integrarea asociațiilor de suporteri. Să implementăm un portal transparent pentru a genera încredere.
Să modernizăm structurilor și adaptarea noilor tehnologii pe baza inteligenței artificiale, date inteligente.

Îmbunătățirea condițiilor de la baza de la Săftica, crearea unui nou manual de imagine corporativă, începând cu respectul față de tradiția clubului și imagini istorice ale lui Dinamo. Dinamizarea rețelelor sociale și dezvoltarea unei strategii de social media. Implementarea unui director de imagine. Întărirea zonei de comunicare, de conținut și marketing. Activarea unei zone de dezvoltare de afaceri.
Integrarea masei sociale în proiect și dezvoltarea academiei pentru tinerii jucători.

Fundamentele proiectului sunt transparență globală, lobby european, bună administrare, implementarea unităților de rețele sociale.

Întărirea relațiilor sociale și sportive. Apropierea și o relație mult mai bună cu FRF, LPF și Ministerul de Interne și Ministerul Sportului din România.

Crearea și punerea în valoarea a muzeului de fotbal Dinamo 1948.

Menținerea contactului cu cluburile din ligile inferioare sau cluburile mai mici pentru a stabili convenții de colaborare.

Cooperarea cu asociații, cu ONG-uri, dar și alte entități pentru a apropia familii care au copii sau tineri adolescenți.

Este o necesitate pentru a avea un proiect de viitor bun să avem un nou stadion, ori să-l renovăm pe cel vechi, ori să construim unul nou.

Organizația are nevoie de noi obiective în concordanță cu noua structură și cu obiectivele strategice de modernizare a clubului.

Prima echipă – consolidarea lotului dar și a staff-ului tehnic pentru a avea o echipă competitivă în Liga 1 și îmbunătățirea rezultatelor față de ultimul sezon. În mediul adecvat, cu investiții pentru a avea cele mai bune condiții la Săftica, care va permite cazarea atât a tinerilor jucători, dar și a celor profesioniști.

Academia va fi un punct forte al lui Dinamo, o atenție specială pentru ei dar și pentru cei de la echipa a doua pentru ca să poată fi pregătiți oricând să facă pasul spre prima echipă. Trebuie să controlăm nutriția lor, pregătirea școlară, dezvoltarea fizică, metodologie de lucru și observarea creșterii copiilor.

Implementarea de noi metodologii de muncă operativă similară cu cele din cluburile profesioniste din Prima Ligă Spaniolă de Fotbal. Apropierea socială ceea ce presupune ca toți acționarii, socios, să fie informați despre tot ce se întâmplă în viața clubului și să o cunoască cu maximă transparență. Funcționarea profesionistă a clubului. Instaurarea figurii simpatizantului pentru suporterii care nu locuiesc în București să aibă toate informațiile despre ce se întâmplă în club.

Conexiuni cu autoritățile, contactarea imediată a ministerelor pentru a obține un teren bun pentru prima echipă pentru a putea să joace și să ofere un spectacol suporterilor care chiar merită asta.

Am plăcerea să vă prezint antrenorul nostru, în care avem toată încrederea, dragul nostru Cosmin Contra”, a fost prima declarație a lui Pablo Cortacero.

Cosmin Contra:

”Mulțumesc, Pablo. E clar că răspunderea este foarte mare, dar am mare încredere în acest proiect, am avut discuții cu el săptămâna trecută și au fost de asemenea manieră în care am spus că nu mă voi întoarce la Dinamo decât cu un proiect foarte solid. Asta implică multe lucruri de schimbat la acest club în bine, în primul rând cu sprijinul unui acționar principal, cu sprijinul asociațiilor de suporteri, mai ales a acționarilor din DDB, care au făcut o treabă extraordinară anul trecut, sper să readucem echipa Dinamo acolo unde este locul și primul obiectiv este să intrăm în play-off și în doi, trei ani de zile, Dinamo să poată să fie din nou o candidată serioasă la câștigarea titlului.

Voi munci cât pot eu de bine să transform această echipă într-una câștigătoare, facem eforturi să găsim cât mai repede jucători care să se integreze și să aducă un plus echipei noastre, sper ca într-o lună de zile să vedem adevărata față a echipei Dinamo, dar sper ca până atunci să avem rezultatele dorite de toți. Sunt fericit că m-am întors la Dinamo, sper ca acest proiect să funcționeze din toate părțile și să aducem echipa Dinamo acolo unde-i este locul”, a declarat Cosmin Contra

După a urmat seria de întrebări:

-Pentru domnul Contra: Ce v-a spus exact despre acest proiect domnul Contracero prima dată când v-a sunat?

Va arăta Dinamo exact ca un club de primă divizie din Spania, ca structură, ca management, ca intenții, ca organizare. Și mi-am dorit să fac parte din această schimbare. O vom transforma într-o structură profesionistă de la academie până la echipa mare.

-Ce buget aveți în primul an?

Pablo Cortacero: Asta vom ști în următoarea săptămână sau în maxim două săptămâni. Atunci când ne vom da seama de cât este nevoie să investim.

-Pentru Contra: Ce ați găsit schimbat față de perioada în care ați fost la Dinamo?

Este într-o situație mai dificilă pentru că au fost trei ani grei din toate punctele de vedere, la nivel de rezultate, la nivel de medii, s-au restrâns asupra echipei. Toți oamenii care au pus umărul ca acest club să nu moară trebuie felicitați pentru că au venit într-o perioadă grea, îl avem aici pe domnul Gigi Mulțescu care a venit într-o perioadă grea, să nu-l uităm pe Adi Mihalcea, au pus umărul ca această echipă să fie lăsată să ajungă unde nu ar fi trebuit să ajungă, acum noi trebuie să punem toți umărul ca acest club să nu mai ajungă în această situație.

-Domnule Contra, puteți să ne spuneți ce garanții ați cerut ca să veniți la Dinamo?

Nu, pentru că am garanția că fiind domnul Pablo aici și făcându-se mulți pași în bine, primul meci s-a jucat pe Arena Națională, de acum se va juca acolo, înființarea echipei a doua, plătirea salariilor restante, aducerea de jucători să formăm o echipă puternică, toate lucrurile astea se întâmplă și atunci nu am de ce să nu cred că va fi și mai bine și vom avea liniștea necesară să muncim toți pentru a readuce Dinamo acolo unde-i este locul.

-Pentru Contra: I-ați cunoscut înainte pe acționari?

Nu, doar pe domnul Melero.

-Pentru Pablo Cortacero: Ce vă doriți de la Dinamo?

Așa cum am spus, așteptările mele sunt seriozitate, transparență, să facem un club profesionist ca unul dintr-o ligă puternică din Europa și să ne bazăm pe Academia noastră.

-Pentru Contra: Ce obiectiv aveți pentru acest sezon?

Singurul obiectiv este intrarea în play-off. Și cel mai important obiectiv. Dinamo trebuie să intre în play-off anul acesta și este primul și singurul obiectiv pe care-l am. După aia vom vedea.

-Pentru Cortacero: La această oră în ce stadiu legal este clubul? S-au semnat toate actele de vânzare-cumpărare? Ce se întâmplă cu Ionuț Negoiță pentru că se spune că el este în continuare aproape de Dinamo?

S-a semnat totul, este tot înregistrat, acum suntem acționari majoritari, acum trebuie să muncim și să construim de jos club profesionist.

-Pentru Contra: Se vorbește foarte mult despre Academie dar până acum s-au adus jucători de peste 30 de ani. Jucătorii tineri vor crește lângă unii experimentați, asta este ideea?

E clar că în momentul de față avem nevoie de experiență, e clar că tinerii jucători vor crește mult mai repede și mult mai bine dacă au lângă ei niște jucători cu experiență, profesioniști, care vin din campionate puternice. Nu putem avea pretenția să intrăm în play-off cu echipa actuală. Am văzut că în ultimii doi ani această echipă a suferit foarte mult la nivel de rezultate. Trebuie să intervenim și să aducem pe posturile deficitare jucători cu mai multă experiență, jucători care pot să ne ajute să îndeplinim obiectivul și să-i ajute pe cei tineri să crească cât mai repede.

-Pentru Contracero: Ce știați despre Dinamo București înainte de a porni tratativele de preluare a clubului?

Știam că este un club istoric, cu suporteri foarte mulți, un club pe care îl poți ridica dacă faci totul într-o manieră profesionistă.

-Pentru Contracero: De ce nu au fost implicați și suporterii în negocieri?

Trebuia să avem întâlnirea cu suporterii înainte de prezentarea oficială dar o parte dintre ei nu erau în București. Dar ne vom întâlni în următoarele zile și începând de atunci vom încerca să fim și mai puternici. Dar de ce nu au participat și ei când am avut negocierile cu Negoiță nu știu, asta trebuie să-l întrebați pe cel care a fost înaintea mea.

-Pentru Contra: Este o problemă că și suporterii sunt acționari în acest proiect?

E clar că suporterii vor fi luați în seamă pentru că împreună cu multe alte persoane au ținut clubul în viață. Sunt sigur că se vor pune la masa tratativelor, o să-l cunoască pe Pablo, să ajungă la o înțelegere, un acționar principal și niște suporteri care să susțină clubul și financiar cred că este cheia succesului. Nu cred că niște acționari care au văzut cât este de greu să susții lună de lună viața unei echipe vor pune bețe în roate unui om care vine să investească bani în fotbalul românesc. Nu cred că este interesul lor. Din ce știu eu, interesul lor este să se întâlnească, să vorbească cât mai mult timp și cum a prezentat proiectul Pablo, așa îl vor prezenta și celor din DDB.

-Pentru Contracero: În ce manieră îi veți implica pe suporterii din DDB în luarea deciziilor în club?

Odată ce vom stabili organigrama clubului vom vedea și asta. Aici vrem toți să fim uniți. Toți suntem importanți. Vrem să facem un departament care să se ocupe de relația cu ei.

-Pentru Contracero: Intenționați să achiziționați și acțiunile deținute de suporteri?

Da, asta este intenția noastră. Noi vrem să facem mărire de capital. Dar vom vorbi cu ei și vom vedea cum putem să facem.

-Pentru Contracero: Datoriile clubului sunt foarte mari. Ce veți face? Le veți plăti acum?

Noi avem o clauză obligatorie dar așteptăm un due diligence pentru identificarea a toate datoriile pe care le are clubul. Sunt multe lucruri de pus la punct în club și începând de mâine când îl vom primi vom vedea exact ce vom face și cum vom achita aceste datorii.

-Pentru Contracero: Ce știți despre rivalitatea dintre Dinamo și Steaua?

Știu că există multă rivalitate. Dar voi vedea pe viu pe parcurs. Noi vrem să facem un proiect solid, ne vom gândi doar la noi să facem lucrurile bune și sigur vor veni și rezultatele.

-Pentru Contra: Când se poate Dinamo bate cu adevărat la titlu?

Eu sper că cu un proiect care începe acum, cu seriozitate, probabil anul viitor să fim implicați în lupta pentru titlu, nu știu dacă să-l și câștigăm. Anul viitor ar trebui ca obiectivul să fie de la început câștigarea titlului și în maxim doi ani de zile să câștigăm. Dar nu este ușor să câștigi un titlu în România, ai nevoie de liniște la toate nivelele, cred că un acționar care își dorește să facă treabă bună, cu niște suporteri care deja au demonstrat iubirea față de acest club, cu toți oamenii pe care-i avem cu noi în această după-amiază(n.r. fostele glorii) o să o vedem în maxim doi ani pe Dinamo campioană.

-Pentru Contra: În momentul de față lotul lui Dinamo are nevoie de o remaniere masivă?

Da.

-Pentru Contra: Vă gândiți să-i aduceți pe George Țucudean și Cristi Manea?

Au fost discuții cu George Țucudean, cu Manea nu pentru că are o situație mai complicată chiar dacă am vorbit cu el. George în principiu a fost entuziasmat de acest proiect, dar având problemele pe care le-a avut în ultimul an de zile mi-a cerut două, trei zile de gândire, dacă se vede în stare să fie din punct de vedere fizic, mental pregătit să ne ajute, și după două, trei zile ne-a spus că nu vrea să vină, nu se simte în stare din punct de
vedere mental și după aia fizic să vină să ajute la reconstruirea lui Dinamo. Așa că discuțiile au căzut.

-Pentru Contra: Paul Anton?

Paul Anton am vorbit cu el, dar are niște oferte și așteptăm răspunsul în funcție de aceste oferte.

-Pentru Contra: Aveți primul meci luni, era mai bine dacă se amâna pentru cazurile de COVID de la Chindia?

Dacă s-ar fi amânat, s-ar fi amânat, nicio problemă, noi suntem pregătiți să jucăm mâine seară, am găsit o echipă bine pregătită, dornică să arate mult mai bine pe viitor, nu avem de ce ne gândim că Dinamo nu va arăta bine mâine pe teren.

-Pentru Contra: Veți colabora și cu domnul Mulțescu?

Da, de ce nu? Cu oricine. Dacă domnul Mulțescu rămâne în cadrul clubului, la experiența pe care o are acumulată domnul Mulțescu poate să pună umărul la reconstruirea clubului Dinamo.

-Pentru Contra: Când va avea Dinamo jucători la echipa națională?

Când va merita cu siguranță vom avea jucători. Trebuie să arătăm bine, să avem rezultate ca să avem jucători acolo. Eu niciodată nu o să critic alegerile altor antrenori. Trebuie să ne schimbăm mentalitatea, să-i lăsăm pe oameni să ia deciziile care cred ei că sunt mai bune.

-Vom vedea o schimbare de mentalitate și la Dinamo?

100%. Ăsta este mesajul pe care l-a transmis acționarul majoritar și asta este mesajul pe care îl transmit și eu în fiecare zi. Trebuie să ne schimbăm mentalitatea, Dinamo București a fost și va deveni din nou o forță în fotbalul românesc. Ăsta este mesajul care trebuie să rămână tuturor.