Palatul Buckingham a planificat minuţios, încă din anii 1960, protocolul celor zece zile care se vor scurge între decesul reginei Elisabeta a II-a și înmormântarea ei, un proces numit ”Operațiunea London Bridge”.
Protocolul a intrat deja în vigoare, după ce regina a murit, joi seară, la vârsta de 96 de ani.
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit joi seară, un moment care a pus capăt unei lungi epoci istorice și care a generat tristețe în întreg regatul. Dar guvernul a fost pregătit: momentul morții a declanșat un complex pachet de măsuri cu nume de cod ”Operațiunea London Bridge”.
În septembrie 2021, publicația europeană Politico a dezvăluit în detaliu măsurile care trebuie luate după anunţul morţii suveranei şi de-a lungul celor zece zile care vor urma.
Protocolul a detaliat totul: de la modul în care vestea despre moartea monarhului trebuie împărtășită publicului până la felul în care se va derula succesiunea. Planul include, de asemenea, detalii despre locul unde va fi depus sicriul reginei și despre cum își va petrece prințul Charles primele zile ca rege.
D-Day
Potrivit Politico, ziua în care regina moare este numită D-Day. Ulterior, fiecare zi care urmează va fi denumită D+1 și D+2 și tot așa.
În ceea ce privește presa, vestea a fost transmisă de Palatul Buckingham în primul rând către BBC și Press Asociation.
A doua zi după moartea reginei, cunoscută drept D-Day+1, Consiliul de Accedere la tron se va reuni la ora 10:00 la Palatul St James pentru a-l proclama pe Prințul Charles drept noul suveran. Titulatura lui oficială va fi Charles al III-lea.
Sute de persoane vor fi prezente, inclusiv șefa guvernului și miniștrii, care vor purta haine negre sau închise la culoare. Prima întâlnire a lui Charles în calitate de rege cu prim-ministra şi cabinetul ei va avea loc la orele 15.30.
Charles al III-lea va începe un periplu prin regat
În ziua a patra, a cincea şi a şasea, prinţul Charles va face un tur în Regatul Unit în timpul căruia va asista la mai multe slujbe și se va întâlni cu diferiţi reprezentanţi oficiali care îi vor prezenta condoleanţe.
Ce se întâmplă cu sicriul reginei?
A treia zi, sicriul reginei va fi transportat la Buckingham Palace. De la Castelul Balmoral, trupul reginei va ajunge la Londra cu trenul regal, parte a unei operațiuni cunoscute sub numele de cod ”Unicorn”. Dacă acest lucru nu este posibil, sicriul va fi transportat cu avionul.
În ambele scenarii, sicriul va fi salutat de prim-ministră și de miniștrii guvernului britanic.
În ziua a patra, va avea loc o repetiție pentru procesiunea care presupune transportarea sicriului de la Palatul Buckingham la Palatul Westminster.
Procesiunea propriu-zisă va avea loc în ziua a 5-a și va fi urmată de o slujbă la Westminster Hall. Trupul reginei va fi depus apoi pe catafalc timp de trei zile la Palatul Westminster.
Când va avea loc înmormântarea?
Familia regală va anunța în scurt timp planurile pentru înmormântare, care va avea loc la zece zile după moartea reginei. Guvernul și regina au convenit ca ziua funeraliilor de stat să fie o ”Zi de doliu național”.
Două minute de reculegere sunt prevăzute în ţară la miezul zilei. La Londra şi Windsor vor avea loc procesiuni. Sicriul reginei va fi depus în capela King George VI a castelului Windsor, alături de soţul ei.
Citește și
A murit Valeria Seciu. Poveste de dragoste cu Octavian Cotescu