Omagiu pentru Amza Pellea: ”Hobby-ul lui era viața, era cald ca o pâine-n țest”

Amza Pellea rămâne unul dintre cei mai mari actori din istoria teatrului și filmului românesc, fiind la fel de apreciat și în ziua de astăzi, la mai bine de 37 de ani de la dispariția sa. Marele actor ar fi împlinit 90 de ani pe 7 aprilie.

Dacă interpretarea rolului ”Nea Mărin” rămâne iconică pentru actorul oltean, punându-și amprenta asupra personajului, actorul a dat viață și unor personaje remarcabile din istoria România, cum ar fi Decebal sau Mihai Viteazul. În plus, a fost și un adevărat artist de stand up.

Deși s-a stins din viață la doar 52 de ani, Amza Pellea a bucurat generații întregi de români și va rămâne în continuare o personalitate marcantă în lumea teatrului și a filmului.

Un personaj care a rămas și va rămâne mult timp în istoria filmului și a televiziunii din România este Nea Mărin, care l-a adus pe culmile succesului. La fiecare Revelion, Amza Pellea îi încânta pe telespectatori cu personajul său comic, având și numeroase apariții în cadrul emisiunilor de divertisment, unde făcea aluzii la regimul comunist.

Este remarcabil faptul că Amza Pellea a scris singur textele scenetelor cu Nea Mărin, ”împrumutând” particularitățile de limbă de la locuitorii din Băilești, locul unde s-a născut, combinate cu umorul său unic. Personajul este inspirt din viața reală a marelui actor, care a declarat, la un moment dat, că ”s-a născut ca un fel de omagiu adus unui unchi de-al meu”, notează europafm.ro.

A colaborat cu Sergiu Nicolaescu, Vintilă Corbul și Eugen Burada la realizarea comediei ”Nea Mărin miliardar” (1979), una dintre cele mai reușite lungmetraje din lumea filmului românesc. Comedia a avut succes nu doar pe plaiurile mioritice ale actorului, dar și în străinătate. S-au vândut aproximativ 14.643.840 de bilete la cinema atunci când a apărut pe marile ecrane.

Criticul literar Ov. S. Crăhmălniceanu nota următoarele: ”Creat în întregime de Amza Pellea, el este în întregime opera unui excelent actor și fin observator al psihologiei omenești, înzestrat totodată cu multă invenție umoristică, personajul neavând o configurație anterioară mitică, așa ca Păcală sau Tândală.

Acum Nea Mărin există în deplinătatea cuvântului, are o identitate incontestabilă, aceasta constituind principala lui virtute artistică, deloc neglijabilă. Sergiu Nicolaescu a trebuit doar să-i dea drumul în film, fiindcă oricare ar fi calitatea acestuia, Nea Mărin, și încă miliardar, umple sălile de spectacol”.

Amza Pellea a cunoscut-o pe Domnica Policrat în 1958 și s-au căsătorit în același an, urmând să apară și unicul lor copil, patru ani mai târziu. La nașterea fiicei sale, Oana Pellea, în 1962, Amza Pellea a compus câteva versuri emoționante, fiind pasionat de poezie.

”Te-ai întrupat din stele/, Din pulbere, din vânt/, Din gândurile mele/, Din apă, din pământ/, Şi din iubirea noastră,/ Clocotitoare, vie…. /Ai înflorit albastră, Gingaşa bucurie,/ Aluneci ca o rază de soare jucăuş, /Eşti apa dintr-o rază,/ Eşti pumnul meu căuş,/ Din care însetat,/ Sorb viaţa-adevărată,/ Şi bucurie multă,/ Şi lacrima curată…./

Prin tine devin veşnic,/ Şi capăt sens şi ţel,/ Prin tine sunt puternic,/ Sunt piatră, sunt oţel,/ Şi datorită ţie,/ Fetiţa mea cea mică,/ De-acuma lui tăticu…./ De moarte nu-i e frică…”, sunt versurile compuse de marele actor pentru Oana Pellea.

Oana Pellea, cuvinte emoționante despre tatăl ei: ”Era un om bun, cinstit, cu o inimă mare cât roata carului şi caldă ca o pâine-n ţest”

Actrița a precizat, printre altele, că ședințele cu părinții erau imposibile atunci când mergea tatăl ei, pentru că toți își doreau să stea de vorbă cu el.

”Pentru tata era important să primesc o educaţie solidă. Era un om bun, cinstit, cu o inimă mare cât roata carului şi caldă ca o pâine-n ţest. Era generos, cult şi muncitor. Sigur că şi-a dorit ca şi fata lui să aibă aceste calităţi şi multe altele.

(…) Mergeau pe rând la şedinţele cu părinţii. Doar că, atunci cand se ducea tata, nu prea se mai ţineau şedinţele. Toată lumea voia să stea de vorbă cu el, să se bucure de prezenţa lui.

(…) Da, i-a plăcut poezia şi a scris. I-a plăcut viaţa şi a trăit! I-a placut şi vânătoarea, dar, odată, când a împuşcat o căprioară, a plâns în pumni şi şi-a jurat că nu o s-o mai facă niciodată pentru că a văzut-o cum suferea. Şi-a cerut iertare de la cer şi şi-a respectat promisiunea. I-a plăcut, de asemenea, să scrie despre Nea Mărin, iar textele îi aparţin în totalitate! Lui tata i-a mai plăcut să pescuiască, să râdă, să plângă, să traiască… Dar poate – nu poate, ci sigur! – hobby-ul lui preferat a fost viaţa!”, a declarat Oana Pellea, potrivit adevărul.ro.

Amza Pellea s-a stins din viață la data de 12 decembrie 1983 din cauza unui cancer pulmonar, la vârsta de doar 52 de ani. Marele actor a fost înmormântat la Cimitirul Bellu din Capitală.

Citește și

Dan Bittman, reacție extremă: ”E o minciună, vor să ne subjuge”. Mesaj pentru Flavia Groșan