OFICIAL Românii, fără restricții în noaptea de Înviere

Creștinii ortodocși au primit astăzi o veste care le-a mângâiat sufletul, mai ales după restricțiile din 2020. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat propunerea premierului Florin Cîțu ca în noaptea de 1 spre 2 mai să fie eliminate restricțiile de circulație pe timpul nopții.

Astfel, românii vor putea să circule nestingherit în noaptea de Înviere, restricțiile fiind eliminate pe durata întregii nopți, până la ora 05:00 dimineață. Totodată, restricțiile de circulație vor fi suspendate și în noaptea de 8 spre 9 mai când musulmanii sărbătoresc Ramadanul.

”În perioada 01.05–02.05.2021 se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 20.00-05.00 pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase. În perioada 08.05.2021 – 09.05.2021 se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 2000-0500, pentru deplasarea și participarea la sărbătoarea religioasă specifică lunii Ramazan”, se arată în anexa 1 la Hotărârea 22 a CNSU.

Prin Hotărârea 22, este prelungită starea de alertă pe teritoriul național cu încă 30 de zile, începând cu data de 13 aprilie. Anexa 1 menționează și prelungirea programului magazinelor până la ora 20.00 în vinerea dinaintea Floriilor și în Vinerea Mare, în localitățile în care rata de incidență trece de 3,5‰.

Relaxarea unor măsuri cu ocazia Învierii și pentru turiștii care vor să meargă de 1 mai la mare a fost anunțată chiar de către premierul Florin Cîțu, printr-o postare pe Facebook.

”Propuneri importante pe care le transmit astăzi CNSU:
– pentru cei care vor merge la slujba de Paște, circulația pe timpul nopții să fie permisă până la ora 5:00;
– magazinele să rămână deschise până la ora 20.00 vineri înainte de Paște;
– stațiunile de pe litoral să fie deschise, respectând toate regulile în vigoare, dar cu capacitate de maximum 70% (exact așa cum sunt acum stațiunile de la munte).”

În plus față de propunerile lui Cîțu, s-a decis ca și în vinerea de dinante de Florii, pe 23 aprilie, să fie permisă prelungirea programului magazinelor cu încă două ore, până la ora 20.00, în localitățile în care rata de incidență este mai mare de 3,5‰.

Ceea ce a înclinat definitiv balanța a fost scrisoarea pe care Preafericitul Daniel i-a trimis-o premierului săptămâna trecută. În epistolă, i s-a explicat lui Cîțu însemnătatea, pentru creștinii ortodocși, a slujbei din noaptea de Înviere, precum și faptul că anul trecut Biserica Ortodoxă Română s-a conformat situației și a acceptat ca serviciile liturgice să aibă loc în absența credincioșilor, pentru prima dată în istorie.

În plus, în scrisoare Patriarhul Daniel i-a vorbit premierului și despre condițiile pe care preoții le-au respectat de fiecare dată, în acest an de pandemie, precum și de făgăduința că ele vor continua să fie puse în aplicare. Totodată, PF Daniel a vorbit și despre tipicul slujbei ortodoxe, total diferită de cel catolic, astfel că intervalul orar necesar pentru ridicarea restricțiilor nu este 22:00 – 02:00, ci până la ora 05:00, când, oricum, în afara situație în care localitatea este carantinată, restricțiile de circulație sunt eliminate.

Citește și

Scenariul redeschiderii sezonului de nunți: petreceri reluate din 15 mai