OFICIAL În ce situații masca nu este obligatorie în spațiile deschise. A confirmat și Orban

Tot mai multe localități din România, în frunte cu Capitala României, au anunțat că masca de protecție este obligatorie și în spațiile deschise. Autoritățile au ținut să facă noi precizări, cu toate că a trecut o săptămână de la implementarea noilor reguli, vizavi de momentele în care putem renunța la echipamentul de protecție.

Cetățenii din localitățile din țară aflate în scenariul roșu, unde este obligatorie purtarea măștii de protecție și în spațiile deschise, pot să renunțe la mască pentru scurt timp. Conform Comitetului Național pentru Situații de Urgență, acest lucru este permis atunci când fumează sau mănâncă pe stradă, în afara zonelor de trafic pietonal. De asemenea, vor putea renunța la mască cei ce fac jogging. Prevederile sunt cuprinse într-o hotărâre discutatată luni dimineață în ședința Comitetului pentru Situații de Urgență.

“În localitățile sau județele în care portul măștii de protecție este obligatoriu în spațiile deschise, este permisă înlăturarea acesteia pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor. De asemenea, masca mai poate fi dată jos și în ”desfășurarea activităților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minim 2 metri față de alte persoane”, prevede Hotărârea CNSU.

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, înainte de a pleca într-o vizită de lucru în Franța, că ”cei care stau la terase și mănâncă sau fumează își pot da măștile jos. Am înțeles de la cei care aleargă că le este greu, nici ei nu trebuie să poarte mască”.

Citește și

ROMÂNIA FRUMOASĂ Alergând… cu gândul la copii