Ministerul Sănătății a precizat, la solicitarea Libertatea, că acum poziția autorităților române „este de a se evita achiziția de vaccinuri care nu pot fi folosite și de protejare a fondurilor publice”.
Din decembrie 2020 și până la finalul lunii trecute, țara noastră a primit 35.455.180 de doze de vaccin anti-COVID, arată Ministerul Sănătății, într-un răspuns la solicitarea Libertatea.
Jumătate de miliard de euro
Suma totală plătită de România pentru vaccinul anti-COVID-19 este de 2.378.728.925,12 lei.
Adică, în jur de 500 de milioane de euro, ceea ce înseamnă: costul primului spital regional din România, ce se va construi lângă Iași și care va avea 6 centre medicale, unde vor putea fi tratați 838 de pacienți; bugetul total pe acest an al unor orașe mari, precum Timișoara sau Oradea; suma alocată de Primăria Capitalei, în 2023, pentru investiții.
Aproape 10 milioane de doze de vaccin „înregistrate ca pierderi/expirate”
Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, în România sunt 8.130.859 de persoane vaccinate cu schema completă și 2.668.064 – cu doza de rapel.
Până în prezent, 9.571.496 de doze de vaccin anti-COVID-19 au fost înregistrate ca pierderi/expirate. Valoarea acestora – aproximativ 130 de milioane de euro. Asta înseamnă 27% din totalul dozelor cumpărate.
Ministerul Sănătății exemplifică aceste pierderi spunând că au fost cazuri în care „s-a folosit un număr mai mic de doze față de cel disponibil în flaconul multidoză, pentru a se putea asigura un bun acces la procesul de vaccinare pe teritoriul național”.
În depozite mai sunt peste 3 milioane de doze de vaccin
La acest moment, în stocul național există 3.270.597 de doze de vaccin anti-COVID-19. În ultima perioadă, tot mai puțini români aleg să se vaccineze. De la începutul acestui an, conform raportărilor INSP, au fost efectuate doar 11.762 de doze de vaccin anti-COVID.
Din totalul dozelor de vaccin primite, România a reușit să vândă 3.571.410 de doze de vaccin și a donat 2.120.420 de doze. Iar prin redistribuire din contractul încheiat cu furnizorii, au fost vândute altor state membre UE 13.670.930 de doze de vaccin.
Anul acesta, România nu a plătit nimic pentru vaccinuri
„De la începutul anului 2023 și până în prezent, România nu a mai recepționat doze de vaccin anti-COVID-19”, precizează Ministerul Sănătății, care adaugă că, „având în vedere că nu s-au livrat doze”, anul acesta, „România nu a achitat nicio sumă de bani către producătorii de vaccin”.
Ministerul Sănătății mai spune că poziția instituției este „de a se evita achiziția de vaccinuri care nu pot fi folosite și de protejare a fondurilor publice”.
Potrivit unui document al Guvernului, anul acesta, România are obligația de a contracta 19.549.811 doze de vaccin Pfizer, la un cost estimativ de 1.876.781.856 de lei, aproximativ 380 de milioane de euro.
„Decizia finală urmează să fie asumată de Guvernul României”
Ministrul sănătății din Bulgaria a anunțat, luna trecută, că a comunicat Comisiei Europene că dorește rezilierea contractului cu BioNTech/Pfizer, prin care ei sunt obligați să cumpere vaccinuri împotriva coronavirusului până în 2025.
Care este poziția României față de această solicitare a Bulgariei?
„La nivel european există dezbateri între Comisia Europeană și companiile producătoare, procesul de negociere fiind încă în derulare”, precizează Ministerul Sănătății, pentru Libertatea.
„Decizia finală urmează să fie asumată de Guvernul României, după ce există o propunere și o variantă finală, asumată din partea Comisiei Europene”.
Întrebat fiind despre riscul unor procese în instanță pentru încălcarea contractelor, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a declarat recent, într-un interviu pentru Europa FM, că există discuții între Comisia Europeană și companii, iar „producătorul nu cred că e dispus să denunțe sau să încheie aceste contracte, sper să nu ajungem în justiție”.
Citește și