--> -->

Obiective turistice în Varna și în împrejurimi

Orașul Varna a sărbătorit anul acesta 100 de ani de când a fost declarat destinație turistică pentru bulgari și nu numai. Sute de mii de români aleg să petreacă vacanța în nordul litoralului bulgăresc. Iar Nisipurile de Aur și stațiunea Constantin și Elena aparțin de Varna așa cum în România Olimp, Neptun, Venus, Jupiter sau Saturn aparțin de Mangalia.

Deși mulți români aleg litoralul bulgăresc pentru plajele bine întreținute, pentru peisajele frumoase și pentru hotelurile care oferă servicii All Inclusive, mulți nu știu că sunt și foarte multe locuri interesante de vizitat atunci când merg în vacanță în Bulgaria în regiunea Varna.

1. Sea Garden – Varna. Grădina de pe Malul Mării, este un parc imens foarte frumos care străjuiește plaja din orașul Varna. Există și un pod al dorințelor, flori care de care mai frumoase și băncuțe de unde puteți să admirați o priveliște spectaculoasă la mare. În incinta acestui parc se află mai multe muzee pe care le voi enumera mai jos.

2. Planetariul sau Observatorul Astronomicvedeți adresa AICI – La data de 22 mai 1968 a fost oficial inaugurat primul complex astronomic din Bulgaria constând dintr-un observator, planetariu și un turn cu un pendul Foucault. Denumirea este „Nicolae Copernic”.

3. Muzeul Naval Varna – puteți să vedeți locația pe Google Maps AICI – este unul dintre cele mai vechi muzee din oraș. Acesta se află în Sea Garden, la doar 100 de m de mare. Este inaugurat în anul 1923 ca muzeu al Marinei. Acesta este alcătuit din 12 săli de prezentare, dispuse pe 2 etaje și cuprinde un număr foarte mare de exponate: machete de corăbii, mine marine, ancore, steaguri, uniforme, echipamente militare, etc. În curtea muzeului sunt amplasate exponate de dimensiuni mai mari, tunuri, diferite ambarcațiuni folosite de marina bulgară, elicoptere. Tot aici poate fi admirat vasul Drazki, un lansator de torpile care este simbolul muzeului, fiind unul dintre puținele ambarcațiuni de război ale Bulgariei de la începutul secolului al XX-lea. Acesta devine cunoscut în anul 1912 în timpul războiului balcanic, când ataca cu succes crucisătorul curc Hamidie.

4. Aquarium Varna – este și el localizat în Sea Garden din Varna și este una dintre cele mai cunoscute atracții din oraș. Este un centru care popularizează flora și fauna Mării Negre, precum și caracteristicile hidrologice ale Mării Negre. Expoziția prezintă reprezentanți ai tuturor grupurilor de pești din Marea Neagră. Cele mai bine prezentate sunt cele din Mediterana care au locuit Marea Neagră prin Bosfor. Fauna mării Negre este formată din aproximativ 140 de specii.Expoziția prezintă și specii de apă dulce. Vizitatorii pot ajunge la acvariu cu liniile de autobuz publice 17A, 20 până la stațiile de autobuz „Baseyna” și „Festivalen k-s”.

Prețuri:
Adulți: 4 leva
Copii (6-18 ani) – 2 leva
Copii(3-6 ani) – 1 leva

Program
Iunie-Septembrie: 9:00-19:00
Mai: 9:00-17:00
Octombrie-Aprilie: 9:00-17:00, lunea este zi liberă doar în aceste luni

Contact:
Tel: +359 52 632 066
email: director@ifrvarna.com

5. Băile Romane din Odessos sau Termele Romane:

Aici puteți face fotografii cu adevărat spectaculoase, fiind unul dintre obiectivele de neratat în Varna. Băile Romane (Thermae) din Varna, datează din a doua jumătate a secolului al II-lea, când aici a fost un oraș roman – Odessos. Băile au funcționat până la sfârșitul secolului al III-lea.

Site-ul are o suprafață de 7000 de metri pătrați și a fost una dintre cele mai impresionate clădiri ale Imperiului Roman de Est. Coloanele se presupune că au fost de cel puțin 20 m înălțime. Zidurile sale groase au fost construite cu ajutorul unei tehnologii specifice – pe straturi de pietre și cărămizi, legat printr-un amestec de ipsos și plăci mărunțite. Scările interioare și arcadele ușilor sunt realizate din blocuri de piatră imense fiind decorate cu mozaicuri splendide, fragmente care sunt încă vizibile și astăzi.

Cetățenii vechiului oraș Odessos discutau aici despre lucrurile importante din viața publică. Extrem de interesant este, de asemenea, sistemul de încălzire – băile au o podea dublă și gropi speciale, prin care aerul cald putea ajunge chiar în partea de sus a băilor.

6. Delfinariu Varna

Delfinariul Varna este o atracție unică, situată în mijlocul unui peisaj verde în partea de nord a parcului Gradina Mării, care permite o vedere magnifică asupra Mării Negre. Acesta a fost deschis pe 11 august 1984, iar de atunci a fost unul dintre simbolurile orasului Varna si a turismului in Bulgaria. Delfinariul este un loc neratat in programul de vizitare a obiectivelor turistice de toti turistii care viziteaza statiunile rivierei bulgaresti. Cladirea delfinariului cu designul sau futurist cu fatade din aluminiu si sticla a fost proiectat de o echipa sub indrumarea cunoscutului arhitect Simeon Saraliev (1948 – 2008). Conceputa ca o structura tridimensionala, in forma unui cub de sticla cu laturi de 30 metri si 14 metri inaltime. Ea are trei amfiteatre de vizionare cu o capacitate de 1200 de persoane.

7. Muzeul de Arheologie Varna

Aici se află cea mai veche comoară de aur din lume, care datează din anul 4000 î.Hr. Acesta a fost descoperită accidental în anul 1972, în timpul lucrărilor de construcție în apropiere de Varna. Este greu de imaginat, cât de mult timp au petrecut în subteran frumoasele bijuterii și obiecte de aur până când a venit momentul în care istoricii și arheologii din întreagă lume să înceapă să vorbească despre comoara necropolei eneolitice.

Descoperirea este de aproximativ 3000 de articole de aur pur de 23,5 carate, cu o greutate totală de aproximativ 6,5 kg. Acesta conține coliere de aur, brățări, ornamente pectorali și vase. Această descoperire a transformat părerea istoricilor despre dezvoltarea civilizației umane. Unul dintre exponatele cele mai izbitoare, care poate fi văzut în muzeul, este sceptrul de aur – un simbol al puterii monarhului. Un interes exclusiv provoacă și mormântul, adus aici, № 43 cu scheletul unui bărbat în vârstă de patruzeci – cincizeci de ani, acoperit cu mai mult de 100 de podoabe de aur. Acesta prezintă imaginea liderului (regelui), care deține funcții sacre și simboluri ale puterii.

Expoziția muzeului afișează artefacte unice din epoca elenistică, romană și epoca antică târzie, forme rare de pre-monede, peste 2000 de monede antice si medievale de aur, argint, bronz și cupru. Sunt expuse inscripții de piatră din istoria statului Bulgar, cele mai mari colecții din țară de decorațiuni timpurii bulgare de centuri și bijuterii din al Doilea Regat Bulgar.

În șase săli este expusă parte reprezentativă – 150 de icoane (secolele XIV – XIX) din bogata colecție a muzeului. Aici puteți vedea articole extrem de valoroase și vechi, precum și cele mai bune capodopere de la Școala de Iconografie din Tryavna. Cu colecția sa de icoane, Muzeul din Varna se clasează imediat după Muzeul Național de Istorie. Puteți ajunge la Muzeul Arheologic – Varna cu autobuzul № 7, 9, 12, 14, 31, 31A, 148, 409 – opriți „Muzeul” sau „Sevastopol”.

Prețurile:
Intrare adulți – 10 lv
Intrare copii – 2 lv

Program de lucru:Iunie – Septembrie: 10.00 – 17.00, În fiecare zi
Octombrie – Mai: 10:00 – 17:00, Luni este închis.

Contact:
„Maria Luisa „41
Telefon: +359 52 681 030, +359 52 681 011
www.archaeo.museumvarna.com

9. Catedrala Adormirea Maicii Domnului

Situată în centrul orașului Varna, astăzi Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” este una dintre cele mai faimoase clădiri din oraș. Locașul de rugăciune pentru localnici și în același timp obiectiv turistic în traseele turiștilor, catedrala a devenit un simbol al orașului Varna. Adresa: Piața „Sf. Chiril și Metodiu” 1
Tel:. +359 52 613 005, Program de vizitare: 07:00 – 18:00, în fiecare zi. Detalii despre alte biserici din oraș aici https://visit.varna.bg/ro/tempels.html

10. Gradina Zoologică – Varna este un loc preferat pentru localnici și oaspeții orașului. Exploatează o suprafață de 23 de hectare. Acesta dispune de peste 60 exponate, prezentate de aproximativ 300 de animale. Aici veți întâlni o varietate de specii diverse de floră și faună. Gradina zoologica atrage cu vegetația sa bogată, suprafețele verzi întreținute și lacurile în cascadă frumoase, care găzduiesc diferite soiuri de păsări de apă. Omul pierde contactul cu natura și unde în altă parte, dacă nu în grădina zoologică se poate întâlni cu animalele sale preferate. Pe lângă faptului, că este un loc de recreere și divertisment pentru copii și adulți, grădina zoologică are un rol în protejarea și conservarea animalelor indigene și exotice, inclusiv specii rare și pe cale de dispariție. Vedeți detalii despre program și adresa de vizitare AICI.

10. Pobiti Kamani – Pădurea de piatră

Padurea de piatra este situata in partea de vest a orasului Varna, la 23 km si face parte din patrimoniul UNESCO. Este compusa din coloane de piatra cilindrice aflate intr-un mic desert ce se intainde pe 7 km patrati. Coloanele de piatra au suprafata poroasa, au inaltimi de pana la 5 – 6 m si grosimi intre 30 cm si 3 metri. Ele sunt formate din gresii calcaroase, care contin multe fosile – scoici, melci. Majoritatea au o cavitate si goale pe interior,unele fiind crapate orizontal. Coloanele de piatra cilindrice formeaza mai multe grupuri undeva intre orasele Beloslav, Povelyanovo Strashimirovo, Slunchevo.
Prima impresie este a unui templu distrus, dar exista o serie de teorii referitoare la originea fenomenului, impartita in doua grupuri – formarea organica, rezultat al activitatii coralilor, sau de origine minerala prin eroziunea rocilor, formarea de nisip si concretiuni calcaroase.

11. HISTORICAL PARK

Dacă mergeți la Pobiti Kamani neapărat trebuie să vizitați Historical Park – un parc istoric extrem de interesant. „Parcul Istoric“ este primul complex cultural- istoric de acest tip, situat la 33 de km de Varna, în comuna Neofit Rilski.

Parcul în sine este este un loc minunat pentru o excursie de o zi, unde vizitatorii parcurg o călătorie cronologică prin calcolitic și neolitic, epoca tracilor vechi, a slavilor și a proto-bulgarilor, și fac cunoștință cu modul lor de viață, cultura acestora, cu meleagurile vechi bulgărești unde locuiau aceste popoare, pentru a vedea singurul palat tracic restaurat din lume, pentru a pătrunde în mistica mormintelor trace, pentru a cunoaște credințele slavilor, precum și pentru a experimenta măreția războinicilor proto-bulgari..

Trecutul a reînviat prin:

Reconstituiri precise ale siturilor și obiectelor cultural-istorice însemnate, prezentate într-o formă accesibilă și inteligibilă;
Reconstrucții istorice și atracții tematice;
Instruire în arte marțiale vechi;
Demonstrații cu păsări răpitoare și discuții despre modul lor de viață și vânătoare;
Călărie;
Lecții individuale și activități de grup.

„Parcul Istoric“ oferă un spațiu verde generos, câteva lacuri și locuri de adevărată relaxare, precum și locuri tradiționale de servit masa, unde oaspeții pot servi mâncăruri autentice din vremurile de odinioară, băuturi revigorante și deserturi unice.

Program de vizitare:
Luni – Joi 10:00 – 18:00
Vineri – Sâmbătă 10:00 – 22:00
Duminică 10:00 – 18:00

12. Mănăstirea Aladzha

Mănăstirea Aladzha este cea mai populară dintre „mănăstirile de piatra” sau „bisericile săpată în stâncă” de pe țărmul bulgar al Marii Negre, întemeiate in perioada secolelor XII-XIV. Prima serie de cercetări științifice si sistematice asupra peșterilor de aici a fost inițiată abia spre sfârșitul secolului al XIX-lea, sub conducerea arheologilor bulgari Karel si Herminegild Skorpil.

În anul 1927 Mănăstirea Aladzha este declarată monument istoric național, iar în 1968 – un monument de arhitectură de importanță națională. Încăperile mănăstirii au fost sculptate pe două niveluri, într-o faleza de calcar, înaltă aproape 40 m . La primul nivel sunt situate biserica mănăstirii, chiliile călugărilor, sala de mese și bucătărie, o mică biserică recviem, cripta (osuar) și alte încăperi gospodărești. Al doilea nivel reprezintă o nișă de piatra naturala, în partea de est a care este construită capela mănăstirii.

La distanța de 600-700 de metri vest de mănăstire se află un grup de peșteri, cunoscut sub numele „Catacombe”. Descoperirile făcute – ceramică, monede, graffitti și altele, mărturisesc că „Catacombele au fost locuite în timpul erei creștine timpurie (secolele V-VI).

După cucerirea Bulgariei de către otomani, spre sfârșitul secolului al XIV-lea, Mănăstirea Aladzha, a încetat încet și probabil, asemeni multor alte mănăstiri bulgare, a fost părăsita definitiv în secolele XV – XVI .

Numele creștin al mănăstirii este necunoscut. Numele „Aladzha” este de origine persană, arabă și înseamnă „pestriț, colorat”. La începutul secolului trecut K.Shkorpil a scris o legendă conform căreia patronul mănăstirii a fost Sf. Spas (de la Hristos Mântuitorul).

Arhitectură de forme neobișnuite și multe legende de comori ascunse și fantome de călugări rătăcitori printre ruinele de aici creează o atmosferă de mister și mistica, care timp de decenii a atras mulți admiratori.

Mănăstirea de piatră este situat în partea centrală a Parcului Natural „Nisipurile de Aur” – o zonă protejată cu specii de arbori rare. Împrejurimile maiestuoase în combinație cu simbolismul istoric și mitologic îl fac un loc minunat pentru turism cultural, pelerin și ecologic.

Pentru un secol toate aceste lucruri au făcut mănăstirea Aladza una dintre cele mai interesante destinații turistice de pe coasta bulgară a Mării Negre, inclusă în aproape toate ghidurile din lume.
O varietate frumoasă în interiorului acestui colț frumos aduce și clădirea muzeului, construită în anii ’70 de ultimului secol, unde printre expoziția permanentă, care prezintă trecutul mănăstirii, anual se desfășoară diverse expoziții interesante. În holul clădirii, vizitatorii pot cumpăra ediții populare de știință, CD-uri cu muzică bisericească bulgară, diverse suveniruri.

Puteți ajunge la Mănăstirea Aladzha cu mașina sau cu liniile de autobuz № 29 până la stațiile „Mănăstirea Aladja” și № 9 până la stația „Chaika”

Prețurile:
Intrare adulți – 5 lv
Intrare copii – 2 lv

Program de lucru a obiectivului:
Mai – Octombrie: 9.00 – 17.00, În fiecare zi
Noiembrie – Aprilie: 9:00 – 17:00, Zile de odihnă: Duminică și Luni

Contact:
Parcul Natural „Nisipurile de Aur”
Тelefon: +359 52 355 460, + 359 887 841 492
www.archaeo.museumvarna.com

13. Mănăstirea Constantin și Elena

Manastirea Sf. Constantin si Elena este situata in statiunea cu acelasi nume – la cativa kilometri nord de Varna. Se presupune ca manastirea a fost fondata la inceputul secolului XVIII, desi exista dovezi pentru existenta unei manastiri pe aceste meleaguri in secolul al XIV-lea.

Manastire este unica, cu un izvor care se afla in altarul bisericii din spatele tronului. Nu exista nici o inregistrare ca o alta biserica in Europa, al carei izvor este de la un astfel de loc.

Printre cele mai valoroase lucruri ale manastirii din apropierea orasului Varna sunt: o icoana a Sf. Constantin si Elena, o parte din moastele St.Valentin, o icoana cu cei sapte tineri din Efes – Maximilian , Yamvlih, Martini, John, Dionisie, Eksakustodian (Constantin) si Antoninus, care au trait in secolul al III-lea.

Stațiunea Sf. Constantin şi Elena
9006 Varna, Bulgaria
08:00 – 17:00; În fiecare zi
Telefon: +359 52 359 667

14. Butterfly House – Casa fluturilor

Tot în Constantin și Elena se află Casa Fluturilor. Este deschisă între orele 10:00-19:00 de marți până duminică. Intrarea este 10 leva pentru adulți și 5 leva pentru copii. 2 adulți plus 2 copii plătesc 25 de leva. Acolo copii și adulții pot hrăni cu portocale fluturii, îi pot lua pe degetele lor sau pot să facă poze cu un cameleon.

15. Palatul Euxinograd.

Reşedinţa „Evksinograd” este situat la 8 km nord de or. Varna şi în imediată apropiere de stațiunea „Sf. Constantin și Elena ” de-a lungul unei plaje cu o lungime de 3 km. Complexul a fost reşedinţa de vara a monarhilor care au condus Bulgaria după eliberarea de sub dominația otomană (1878) – Alexander Battenberg, Ferdinand si Boris III.

În 1880 Battenberg a vizitat Varna și a fost întâlnit la mănăstirea „Sf. Dimitar „, care se afla la locul reședinței de astăzi. Monarhului atât de mult i-a plăcut natura de aici, că doi ani mai târziu municipiul Varna i-a donat mănăstirea și terenurile adiacente.

Battenberg a început imediat construcția palatului său, numit de localnici Sandrovo (după numele prințului), dar proiectul a fost finalizat în perioada 1887-1900, de la succesorul lui – Prince Ferdinand. Arhitectura exterioară a palatului este foarte similară cu cea a palatelor renascentiste franceze din secolul al XVIII-lea. Interiorul este de asemenea impresionant – săli spațioase, decor frumos, mobilier elegant englez, șeminee autentice din marmură, candelabre franceze, ceasuri de perete și de şemineu, incrustate cu aur, picturi rare agăţate pe pereți cu tapet de mătase de aur. In anul 1893 palatul „Sandrovo” a fost redenumit „Evksinograd”. Noul nume vine de la numele grecesc antic al Mării Negre „Evksinos Pontos”. În același an, la palat a fost construit una dintre primele centrale electrice din Bulgaria.

O parte integrantă a complexului Evksinograd este şi parcul adiacent. Pentru formarea parcului de 800 de hectare în 1888, Regele Ferdinand I a angajat peisagişti francezi. Proiectul lor include o colecție rara de arbori – de la stejar negru la cedru Atlantic, care sunt singurele specii de pe Peninsula Balcanică. În locuri goale și pietroase a fost pus sol fertil, luată în mare parte de-a lungul râului Kamchiya. La Nord-est de clădirea palatului sunt construite sere pentru palmieri și producție de flori. Acolo și în pepiniera de plante ornamentale s-au cultivat peste 500 de specii de flori și peste 200 de specii de puieți.

Parcul are câteva zone: centrală (cu palatul), grădină greacă, grădină engleză, litorală și clădiri de întreţinere. Fiecare dintre acestea are propriul său caracter specific și stare de spirit. Partea cea mai elegantă și reprezentativă este zona parcului din fața palatului, cu un lac și o statuie de bronz a lui Neptun, livrată din Franța.

În anul 1891, ca parte a complexului ca un succesor al vechii crame mănăstirii a fost construită crama palatului. Inițiativa aparține Prințul Ferdinand, iar planul a fost elaborat de un arhitect german. Clădirea este o casă pitorească în stil renascentist. Acesta include o zonă subterană pe două niveluri, laborator, atelier de îmbuteliere, birouri administrative si sala de degustare, iar dimensiunile sale sunt ca pentru o producție mică de tip boutique.

Vinurile de Evksinovgrad sunt renumite şi astăzi, pentru calitatea sa excelentă. În producția cramei sunt folosite soiuri de struguri de vin, precum Chardonnay, Riesling, Traminer, Muscat Ottone și Misket de Vratsa. Vinurile albe sunt produse după metode clasice și moderne și sunt stocate în butoaie de stejar. Crama se mândrește, de asemenea cu coniacul bun și organizează degustarea celor mai bune produse pentru oaspeții săi.

Un alt punct de reper în regiunea reședinţei sunt ruinele cetăţii antice „Kastritsi”, în partea de nord-est a parcului.

Evksinograd este deschis publicului. Turul turistic include centrul istoric al parcului cu serele, clădirea palatului, cadranul solar (cadoul Regelui Ferdinand de la regina Victoria), capela „Sf. Dimitar „și clădirea cramei.

Complexul oferă cazare. La dispoziţia oaspeților este restaurant, grătar și condiții pentru practicare de diferite sporturi – tenis de masă, tenis mare, baschet, volei, sală fitness, bowling, ski nautic, surfing și altele.

Adresa: or. Varna 9006, Evksinograd
Tel:. +359 52 393 140
Tel:. +359 52 393 150
e-mail: euxinograde@government.bg
website: www.euxinograd.bg.