O familie din România – 2.070 de euro/lunar pentru un trai normal. Care este nivelul de siguranță

O familie din România trebuie să cheltuiască lunar 2.070 de euro pentru un trai normal. Standardul de viață s-a dublat în ultimii 10 ani.

O persoană singură are nevoie de 600 de euro lunar

Platforma online numbeo.com, care oferă date despre costul vieții, prețurile la imobiliare, siguranța publică, calitatea aerului, asistența medicală și alte aspecte ale vieții în orașe și țări din întreaga lume, include în statistici și România.

Potrivit datelor, costurile lunare pentru o familie de patru persoane, pentru a-și duce traiul în România, la nivelul anului 2025, sunt de 10.364 de lei (2.070 de euro), fără chirie.

De asemenea, costurile lunare estimate pentru o persoană singură sunt de 2.988 de lei, tot fără costul unei potențiale chirii.

București și Cluj Napoca sunt cele mai scumpe

Cel mai „costisitor” oraș din punct de vedere al banilor necesari pentru traiul zilnic este Bucureștiul, urmat la mică distanță de Cluj-Napoca. Ambele orașe sunt situate pe locurile 109 și 111 la nivelul Europei, din 146 de localități pentru care au fost introduse date.

Clasamentul național mai cuprinde, în ordine, Constanța, Brașov, Timișoara, Iași, Oradea și Sibiu. Luând în considerare șase indici analizați, Bucureștiul este depășit de Cluj-Napoca la valoarea medie a chiriei, de Timișoara la „puterea locală de cumpărare” și de Constanța, în ceea ce privește costul mediu al alimentelor de bază.

În cifre generale, costul vieții în România (indice 34) este aproape trei ori mai mic față de Elveția, care are un indice de 98,4 și de două ori mai scăzut față de Norvegia, cu un indice de 69.

Din acest punct de vedere, ne aflăm pe locul 34 din 41 de țări europene, ultimele locuri fiind ocupate de Belarus, Ucraina și Rusia. Alte țări cu un cost de trai foarte ridicat sunt în Islanda, Danemarca, Luxemburg și Austria. Elvetia

Bucureștiul, mai sigur decât alte capitale europene

România este percepută de cetățenii care utilizează platforma menționată ca fiind una dintre cele mai sigure țări ale Europei.

În clasament, România se situează înaintea unor țări precum Franța, Marea Britanie, Italia, Germania, Ungaria sau Norvegia. Principalii indicatori, printre care nivelul general al criminalității, furturile și spargerile de locuințe, tâlhăriile și jafurile, furturile de autoturisme și infracțiunile violente sunt considerate de cetățeni ca fiind la un nivel scăzut.

Capitala României înregistrează un indice de siguranță de 71,9, devansând la acest capitol alte capitale europene, precum Paris, Londra, Atena, Dublin, Roma, Sofia și Berlin.

Din cele 150 de orașe europene incluse în clasament, indicele de siguranță variază de la 33,3 (cel mai puțin sigur oraș) și până la 81,3 (cel mai sigur). Bucureștiul este însă depășit la acest indice de Constanța, Craiova și Iași.

În România, majoritatea cetățenilor se simt în siguranță să meargă singuri pe stradă noaptea. Prin comparație, gradul de siguranță pe timpul nopții în Grecia, Italia, Germania, Belgia, Norvegia, Spania, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost clasificat ca moderat, iar în Franța a fost clasificat ca scăzut.

În același timp, cetățenii susțin că există, în continuare, o problemă importantă în ceea ce privește corupția și mita.

Citește și

Metoda „Ștergătorul” folosită pentru furturi în parcările din București. Cum să te păzești