Noile ”săgeți” ale CFR-ului, trenurile electrice. Cât costă și care vor fi primele rute

Primul tren electric produs în Polonia de compania Alstom și contractat de România se află în etapa finală de producție și va fi livrat până la sfârșitul anului țării noastre, a anunțat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu, care a publicat și imagini cu trenul.

Primul lot de trenuri

Trenul face parte din cele 37 de trenuri electrice inter-regionale din contractul semnat în 2022 între România și Alstom Ferroviaria SpA. El este primul cumpărat de România „după 20 de ani de la momentul achiziționării ultimelor trenuri, Săgețile Albastre”, a notat Ionel Scrioșteanu, pe pagina sa de Facebook.

„Acest tren este unul electric se află în etapa finală de producție și va fi livrat până la sfârșitul acestui an. După livrarea în România, acest tren va intra în circulație, cu călători, pe linia feroviară CFR București – Constanța”, a precizat oficialul.

Care este viteza maximă ce poate fi atinsă

Modelul de tren modern care va ajunge în România este Alstom Coradia Stream RE-IR, iar viteza maximă de rulare este 160 km/h. Trenul are șase vagoane (două vagoane de capăt cu cabine de conducere și patru vagoane intermediare) și asigură 351 locuri pe scaune.

Are sistem de climatizare, conexiune wi-fi, spații pentru bar/bistro și pentru călători cu dizabilități, potrivit unui anunț făcut de Autoritatea pentru Reformă Feroviară, citat de Hotnews. Legătura dintre conflictul din Israel și cel din Ucraina.

”Pe măsură ce vor fi livrate și restul trenurilor în cursul anului următor, se vor introduce noi servicii pe rutele electrificate majore ale rețelei feroviare, urmărindu-se o deservire echilibrată a teritoriului între Capitală și principalele centre urbane ale țării”, a mai spus Ionel Scrioșteanu.

Cât costă

Rutele unde vor fi puse în circulație vor fi:
București Nord – Constanța
București Nord – Brașov – Arad – Timișoara
București Nord – Brașov – Cluj Brașov – Deda – Cluj
București Nord – Brașov
București Nord – Iași
București Nord – Suceava
București Nord – Galați
București Nord – Craiova – Târgu Jiu – Petroșani- Simeria
București Nord – Craiova – Timișoara – Arad
Cluj – Timișoara
Cluj – Suceava – Iași

Valoarea totală a contractului pentru achiziția celor 37 de trenuri electrice și serviciile de mentenanță aferente acestora pentru o perioadă de 15 ani se ridică la peste 2,42 de miliarde de lei, fără TVA, iar finanțarea proiectului este asigurată din Fonduri Europene Nerambursabile și din Bugetul de stat.

Citește și

Un dispozitiv din sistemul de apărare american poartă numele „Zeiței de la Montreal”!