--> -->

Nicușor Dan despre scumpirea gigacoloriei

Prețul gigacaloriei în București va crește, începând cu 1 aprilie, de la 143 de lei până la 330 de lei, decizia fiind luată azi, după votul din ședința Consiliului General al Capitalei.

Cum s-a votat

Proiectul de scumpire a gigacaloriei a fost adoptat azi, 30 martie, prin votul majoritar al consilierilor generali PNL-USR-PMP. Au fost 33 voturi pentru, 19 contra și o abținere.

La începerea ședinței, primarul general Nicușor Dan a afirmat că ”avem acordul majorității din Consiliul General pentru această majorare” a tarifului gigacaloriei.

”Un alt proiect extrem de important este majorarea tarifului suportat de către bucureșteni pentru gigacalorie, pentru care propunerea este 330 de lei. Este o majorare necesară pentru a echilibra întreg sistemul de termoficare.

Mă bucur că avem acordul majorității din Consiliul General pentru această majorare, care, repet, este absolut necesară. Tariful nu a mai fost modificat din 2011”, a spus Nicușor Dan în ședința de la Primăria Capitalei.

”Impopular, dar comparabil cu cel din marile orașe”

Apoi, edilul șef al Bucureștiului a detaliat situația pe pagina sa de Facebook.

”Consiliul General al Municipiului București a votat majorarea prețului la gigacalorie pentru consumatorii casnici racordați la sistemul centralizat de termoficare. Noul preț care va fi plătit de bucureșteni este 330 de lei + TVA și va intra în vigoare pe 1 aprilie.

Consilierii generali USR, PNL și PMP și-au asumat această majorare impopulară și le mulțumesc că au făcut ce trebuie, fiindcă Primăria Generală nu mai putea susține singură creșterea puternică a costurilor cu termoficarea. PMB va continua, însă, să subvenționeze semnificativ costul gigacaloriei, tocmai pentru ca prețul plătit de bucureșteni să nu fie excesiv.

Reamintesc că prețul gigacaloriei plătit de bucureșteni n-a mai fost mărit din anul 2011 și precizez că noul preț e comparabil cu prețurile din alte mari orașe. De exemplu, la Timișoara se plătește 350 de lei pe gigacalorie, la Oradea 373 de lei pe gigacalorie, iar la Constanța 450 de lei pe gigacalorie.

Aceste prețuri există din ianuarie / februarie, deci locuitorii acestor orașe au plătit sau plătesc facturi majorate și pentru lunile de iarnă. În Capitală, creșterea prețului la gigacalorie se va simți deocamdată mai puțin, pentru că am intrat în primăvară și în curând, timp de jumătate de an, nu va mai fi nevoie de furnizarea căldurii.

Rog bucureștenii să înțeleagă situația și îi asigur că n-am fi mărit acest preț dacă n-am fi fost obligați de realitățile economice”, a explicat Dan.

Citește și

10 condiții de pace între Ucraina și Rusia