--> -->

Nicolae Ciucă: ”Nu putem să spunem că nu se poate întâmpla în România ce a fost în Polonia”

Incidente precum cel care a avut loc în Polonia, unde doi oameni au murit după căderea unei rachete într-un sat de lângă granița cu Ucraina, sunt greu de anticipat, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, joi, la Baia Mare, relatează Agerpres.

Premierul oferă explicații

”România este o ţară sigură. Sigur, nu putem să spunem că nu se poate întâmpla ceea ce s-a întâmplat în Polonia, este foarte greu de previzionat, este foarte greu de anticipat un astfel de eveniment. Nu vreau să vă spun acum că suntem în măsură să dispunem de mijloace tehnice să prevenim orice astfel de situaţie. Este imposibil”, a afirmat Nicolae Ciucă.

În legătură cu posibilitatea ca în județele din apropierea graniței cu Ucraina să fie luate măsuri suplimentare de securitate, Nicolae Ciucă a precizat că ”este o problemă care ţine efectiv de măsurile care se iau la nivelul Ministerului Apărării Naţionale şi nu aş vrea să anticipez măsurile care sunt probabil în analiză”.

Racheta a căzut în satul polonez Przewodów, aflat la 6 kilometri de frontiera cu Ucraina, incidentul având loc în contextul bombardamentelor intense lansate marți de Rusia asupra infrastructurii civile din Ucraina.

”Probabil un incident nefericit”

Îngrijorările privind o posibilă escaladare a conflictului s-au atenuat după ce Polonia și NATO au transmis miercuri că prăbușirea rachetei a fost ”probabil un incident nefericit” și nu o lovitură rusă.

”Nu există motive să credem că incidentul cu rachetă a fost un atac intenționat. (…) Există o mare probabilitate să fi fost o rachetă de apărare aeriană ucraineană”, a spus președintele polonez Andrzej Duda.

Zelenski își schimbă poziția privind racheta căzută în Polonia

În ceea ce îl privește pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după ce aproape două zile a insistat că racheta care a căzut în Polonia ”nu este ucraineană”, el a afirmat, într-un discurs susținut la Bloomberg New Economy Forum, că este necesar să fie așteptate concluziile anchetei.

”Nimeni nu poate ști 100% ce ce s-a întâmplat acolo”, a conchis ucraineanul.

Citește și

Nicolae Ciucă așteaptă ședința NATO pentru a comunica ce măsuri va lua România după incidentul din Polonia