--> -->

Nicolae Ciucă, mesaj pentru români înainte de iarnă: ”Să nu-și facă probleme”

Guvernul va aproba planul de iarnă, anunțat în urmă cu câteva zile, menit să asigure continuitatea furnizării energiei electrice și pe parcursul iernii, în ciuda crizei de la nivel european.

Planul Guvernului

Premierul le-a promis tuturor cetățenilor, în special celor vulnerabili, că nu vor plăti mai mult decât în prezent pentru curent electric sau gaz.

Comisia Europeană va lua, la rândul său diverse măsuri pentru a ajutora populația, iar aceste măsuri se vor regăsi și în măsurile aplicabile în România.

”Aprobăm astăzi, aşa cum ne-am asumat săptămâna trecută, prin Hotărâre de Guvern, planul de iarnă pentru asigurarea continuităţii furnizării energiei electrice pentru iarnă”, a explicat Ciucă.

”Nu mai târziu de sfărşitul săptămânii viitoare, vreau să avem o întrunire a Comitetului de Iarnă, în care să discutăm în detaliu măsurile pe care trebuie să le avem în vedere şi desigur celelalte elemente care trebuie coroborate cu Comitetul interministerial pentru rezilienţa energetică, implementarea proiectelor în sistemul energetic”, a completat premierul.

Mesaj pentru cei vulnerabili

Ordonanța de Urgență pe energie adoptată săptămâna trecută ar avea deja efect benefic, punctează liderul Guvernului: ”S-a reuşit să se echilibreze pachetul de măsuri pentru a gestiona aşa cum se cuvine asigurarea cu energie, menţinerea costului final pentru consumatorii casnici şi pentru IMM-uri şi industria alimentară”.

Cea mai vulnerabilă categorie, a românilor cu salarii sau pensii mici, va fi protejată în această iarnă de Guvern, cel puțin asta a promis Nicolae Ciucă.

”Cred că este important să subliniem din nou că cetăţenii vulnerabili vor menţine acelaşi cost la plata energiei, de asemenea, la plata gazelor. Asigurarea este cât se poate de clară, nu cred că cetăţenii trebuie să îşi facă probleme din acest punct de vedere, de asemenea la nivelul IMM-urilor.

Orice problemă va apărea după intrarea în vigoare a Ordonanţei şi după ce, pe data de 9, vom avea decizia de la nivelul Comisiei Europene, urmează ca în funcţie de aceste elemente noi de decizie să procedăm la completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului”, a concluzionat Ciucă.

Citește și

Nicușor Dan: ”Mai frig în casă. Acolo, se spală cu apă rece”